Vesna je dobila rak, pobedila je bolest i nakon toga spasila život skoro 18.000 žena: Ovo je njena priča

Pre 20 godina izborila se sa opakom bolešću i svoju karijeru posvetila je edukaciji žena u borbi protiv raka dojke. Zahvaljujući svom radu spasila je živote skoro 18.000 žena. Kako je tekao njen životni put? Kakve je pouke izvukla tokom borbe sa rakom grlića materice i zašto je 15 minuta mesečno ključno u spasavanju nečijeg života? Odgovore na ova pitanja dala nam je nam medicinska sestra iz Novog Sada Vesna Imbronjev.

Samopregled nije teško obaviti!, foto: Printscreen/PrvaTV
Samopregled nije teško obaviti!, foto: Printscreen/PrvaTV
.

.

Vesna je početkom godine dobila nagradu za poseban doprinos u borbi protiv raka dojke i zapravo je prva medicinska sestra koja je dobila jedno takvo priznanje.

Kako kaže, kad joj je saopštena dijagnoza, svet joj se u trenutku okrenuo naglavačke, ali srećom, stvari su danas znatno drugačije nego što je to ranije bio slučaj.

Medicina je napredovala, a ukoliko se rak otrkije u početnoj fazi, procenat izlečenja je veoma veliki. Čak i kad se bolest otkrije u nekom kasnijem stadijumu, postoje različite metode lečenja kojima karcinom može da se pobedi.

Vesna ističe da je preventiva najvažnija i preporučuje svima, i ženama i muškarcima, da s vremena na vreme obavljaju samopreglede, ali i da izbegavaju određene faktore rizika.

Ako niste sigurni kako pravilno da izvedete samopregled, pogledajte u prilogu. Vesna je detaljno objasnila kako to mogu da obave žene, a kako muškarci.