Životne priče

Italijanski tenor Andrea Bočeli se i pre kobne nezgode borio za vid: Danas proslavljamo Bočelijev rođendan naravno uz muziku

Najpopularniji živi tenor na planeti danas slavi 61. rođendan. U to ime, prisećamo se zanimljivih činjenica o njegovom životu.

22.09.2019. - 12:00h
Andrea Bočeli
Andrea Bočelifoto: Depositphotos/s_bukley

Iako je svojevremeno upisao pravo, harizmatični Italijan Andrea Bočeli je od detinjstva okružen muzikom i koristio je pesmu da izrazi svoje emocije. Dok je živeo u mestu Lajatiko, u blizini Pize, često je nastupao i osvajao nagrade na pevačkim takmičenjima, a kao student je izvodio pesme Frenka Sinatre i Edit Pjaf u noćnim barovima.

Sve se promenilo kada je čuo da će njegov uzor Franko Koreli održati masterklas u Torinu - hobi je postao njegov životni poziv. Njegov dar je prepoznat i ostalo je istorija...

Šta još nismo znali o živoj legendi muzike?

1. Opšte je poznato da je popularni italijanski umetnik slep, kao i da je vid izgubio nakon povrede na fudbalskom terenu u 12. godini. Međutim, on je probleme s vidom imao i ranije - u ranom detinjstvu mu je dijagnostikovan glaukom i imao je brojne poteškoće sa zdravljem očiju. Pevač je svojevremeno ispričao da je lekar njegovoj majci savetovao da abortira.

2. Kada kažemo da je od detinjstva bio okružen muzikom, ne mislimo samo na to što ju je slušao. Andrea je u šestoj godini počeo da pohađa časove klavira, a kasnije je naučio da svira i trombon, trubu, saksofon, flautu, gitaru i bubnjeve!

3. Njegove veličanstvene karijere ne bi bilo da nije bilo Pavarotija! Legendarni Lučano čuo je Bočelijev demo snimak i pozvao ga da mu se pridruži na turneji.

4. Drugog marta 2010. godine, dobio je zvezdu na Bulevaru slavnih u Holivudu.

Zvezda koja sija
Zvezda koja sijafoto: Depositphotos/s_bukley

5. On je odlučio da završi studije prava i čak godinu dana radio u struci - tada je i upoznao svoju prvu suprugu Enriku 1987.

6. Nakon razvoda, njegovo srce je osvojila Veronika Berti, njegova menadžerka, s kojom se venčao 2014. godine.

7. Ponosni je otac troje dece - Amosa, Matea i Virdžinije.

8. Živi u nekadašnjem hotelu u gradiću po imenu Forte dei Marmi, na obali Ligurskog mora.

9. Sa svojim bratom, Andrea poseduje vinariju Porodica Bočeli, a kritičari tvrde da su njihova vina izvrsna.

10. U operi je debitovao 1998. godine, ulogom Rodolfa u Pučinijevom delu Boemi. Igrao ju je nedelju dana u Kaljariju.

Izvor: glossy