Kirk Daglas (102) i Ana (99) u braku su 65 godina: Holivudska ljubav je opstala uprkos tragedijama i iskušenjima

Zajedno su prošli mnogo toga, i dobrog i lošeg, ali njihova ljubav je nakon svega postajala samo jača

Ana i Kirk, foto: Depositphos/
Ana i Kirk, foto: Depositphos/
.

Akteri jedne od najlepših ljubavnih priča ikada, koja traje već 65 godina, jesu legendarni glumac Kirk Daglas (102) i Ana Bajdens (99).

Upoznali su se davne 1953. godine, dok je Ana bila angažovana u filmskom studiju kao dubler u filmu Lust for Life.

Glumac i tada plejboj Kirk bio je očaran Aninom lepotom i inteligencijom, i zaljubio se na prvi pogled. Pozvao ju je da se pridruži njemu i njegovim prijateljima na ručku, i konstantno u sebi ponavljao da ova žena ne sme da ga odbije, mora biti njegova.

U to vreme, hiljade žena sanjalo je da ih Kirk Daglas pozove na ručak, ali Ana je poziv elegantno odbila. Zapravo, bila je prva žena koja ga je odbila.

"Ona je bila neosvojiva i "najteža" žena koju sam ikada sreo. Smatrao sam sebe zvezdom, neodoljivim i veličanstvenim muškarcem, a ona mi je hladno rekla: Hvala ti, ali umorna sam. Izvini me, i otišla", prepričavao je kasnije Daglas u intervjuima.

Njegova prva reakcija na Anino odbijanje bio je bes. Kako to da ga je jedna žena odbila? Ali, nešto mu nije dalo mira i nije želeo da odustane od Ane.

Kako je konačno uspeo da je osvoji?

Ana je Daglasa odbila još nekoliko puta. Tada je shvatio da sigurno nešto radi pogrešno, kad devojka ne želi čak ni da popije piće s njim.

"Prestao sam da izigravam romantičnog heroja i nisam više pokušavao da je zadivim. Prestao sam da pričam o sebi i počeo sam da slušam šta ona govori. Tada je počela jedna prava ljubavna bajka", napisao je Kirk kasnije u memoarima.

Glumac je dao sve od sebe da pokaže Ani da nije arogantni plejboj koji spava sa svakom ženom koja mu se nudi. Umesto na večeru i u hotel, pozvao je Anu na dobrotvorni koncert i u cirkus. Tamo se prijavio za jahanje slonova.

"To je ono što me je osvojilo kod njega, nepredvidivost. Nije bilo samo smešno i zabavno, već sam videla da Kirk ume da bude sasvim drugačiji nego što se predstavljao. I što je najvažnije, bio je sposoban za ono što niko nikada ne bi očekivao, u pozivitnom smislu", rekla je Ana.

Venčali su se u maju 1954, godinu dana nakon što su se upoznali. Za sve to vreme, Daglas ju je obasipao iskrenim ljubavnim pismima. Pisao ih je svakog dana, gde god da ga je posao vodio. Pisao je koliko mu nedostaje i kako sanja da će Ana ubuduće biti uz njega svakog dana njegovog života.

Vremenom je Ana shvatila da ona za Kirka nije trofej, već ljubav. I da je on ljubav njenog života.

"Draga i voljena moja! Daleko sam i srce mi je slomljeno bolom. Ne mogu da živim bez tebe. Ni dan, ni minut. Budim se pre zore da bih ti napisao koliko te volim. Bez tebe je sve prazno. Bez tebe sam usamljen. Kako čovek može da živi sam? To znači biti mrtav. Sa neke strane, možda mi je i drago što smo malo razdvojeni, jer je distanca učinila da shvatim koliko mi zaista značiš", napisao je Daglas u jednom pismu.

Ljubav Kirka i Ane prošla je mnoga iskušenja. Ana je obolela od raka dojke i prošla kroz tešku borbu, dok je Kirk upao u depresiju i naposletku doživeo moždani udar, od kojeg se nikad nije u potpunosti oporavio.

Zajedno su preživeli najstrašniju tragediju koja može da zadesi čoveka - izgubili su jednog sina. Ali, ništa nije uspelo da ih razdvoji.

Ostali su zajedno više od šest decenija, a sa godinama su se samo voleli još više.

.

Izvor: stil.kurlr.rs