Životne priče

Alen Delon: Zavodljivi buntovnik sa pariskih ulica danas puni 85 godina

Alen Delon, čuveni francuski glumac,  jedan od najvećih zavodnika velikog platna, buntovnik sa pariskih ulica rođen je na današnji dan. Delon je igrao u stotinak filmova, 30 je producirao, a kažu da je spavao sa 1000 žena. 

08.11.2020. - 12:00h
Alen Delon
Alen Delonfoto: John Phillips/Getty Images, Entertainment

Ovaj šarmantni francuski glumac se pojavio na filmu 1957. godine, a ubrzo se dokazao kao jedan od najatraktivnijih i najambicioznijih mladih francuskih glumaca. Prvu zapaženiju ulogu Delon tumači u kriminalističkom filmu "U zenitu sunca", a svetsku slavu stiče 1960. ulogom u filmu "Roko i njegova braća". Nedugo zatim počinje da glumi i u Holivudu.

Poređenje sa Džejmsom Dinom i Brižit Bardo

Poređenje sa Džejmsom Dinom, nakon prerane smrti najblistavije holivudske zvezde, bilo je krajnje laskavo priznanje. Ipak, ove dve glumačke legende su se razlikovale u jednoj stvari: Delon je bio zvezda koja se neće brzo ugasiti.

Još jedno, u prvi mah neočekivano poređenje, pratilo je Alena Delona u svetu filma. Bilo je to takođe laskavo očekivanje medija da će Delon biti muška verzija Brižit Bardo, šta god to značilo kada se ode malo dalje od privlačnog novinskog naslova.

Kada se čitava priča o zlatnim godinama slave Alena Delona sagleda iz današnje perspektive, on jeste bio ikona stila prepoznatljiva po nonšalanciji, klasičan muškarac u deceniji ekstravagantnih hipika, glumac bliži svetu uličara, biznismena i kriminalaca nego intelektualnoj eliti i umetničkim krugovima.

Bio je dete razvedenih roditelja, često su ga izbacivali iz škole zbog problematičnog ponašanja, a čak je u mladosti završio u zatvoru. Radio je kao konobar, portir, mesar i raznosač novina, ali je završio i kao dobrovoljac u francuskoj vojsci, koja ga je poslala na ratište u Indokinu.

On je ovo bogato životno iskustvo, koje je stekao pre dvadesete godine, mogao da implementira u svet glume i filma i tu se snašao izuzetno dobro.

U centru više skandala

Krajem 1968. Delon se našao u središtu velikog skandala oko ubistva njegovog telohranitelja, kada priznaje veze sa podzemljem, ali je ipak bio oslobođen krivice. Afera nije naudila njegovoj karijeri, čak su uloge u kriminalističkim filmovima, u kojima je od tada sve češće igrao, imale za publiku pečat verodostojnosti i time su im bili zanimljiviji.

Harizma prejaka za bunt bez razloga

Dobar izgled, neodoljiva harizma i misterioznost njegovog privatnog života definisali su Alena Delona kao zrelog glumca koji je prerastao imidž buntovnika bez razloga. Postao je institucija u svetu filma i dao nam je lekciju da samo oni koji ultimativno odbiju da budu išta drugo nego to što jesu krče svoj put do uspeha.

Izvor: Stil/Esquire