I Vaske i Anđelka i Milena... a posebno Simka – sve uloge joj leže!

Jedna od najpopularnijih srpskih glumica Sloboda Mićalović rođena je na današnji dan 1984. godine u Leskovcu.

Sloboda Mićalović, foto: Prva Tv/PrtScr
Sloboda Mićalović, foto: Prva Tv/PrtScr
.

Neobično ime joj je dao otac Dragan koji je tumačio ulogu u monodrami posvećenoj heroju Ivi Lola Ribaru čija se verenica zvala Sloboda. Glumica je tražila da je zovu Boba, ali kada je pročitala pismo koje je junak napisao njenoj imenjakinji, zavolela je svoje ime.

Kao i sva deca, Sloboda je obožavala emisije koje je vodio Branko Kockica i ukazala joj se prilika da ga upozna kada je imala sedam godina. Predstavila se kao novinarka i uradila je intervju sa glumcem koji ju je pohvalio. 1989. godine je upisala nižu muzičku školu, a u slobodno vreme se bavila plesom i sportom. Pevala je u horu i videvši da ima talenta za muziku, upisala je i završila Srednju muzičku školu „Stanislav Binički“. Ipak se odlučila za glumu pa je posle bombardovanja 1999. godine došla u Beograd na prijemni ispit za Fakultet dramskih umetnosti.

Šarmantna i harizmatična, foto: Prva Tv/PrtScr
Šarmantna i harizmatična, foto: Prva Tv/PrtScr
.

Prva važna uloga koju je dobila bila je u pozorišnoj predstavi „Koštana“ Bore Stankovića. Kada je bila studentkinja treće godine, reditelj Zdravko Šotra ju je pozvao na kasting za svoj novi film „Zona Zamfirova“. Koleginica Katarina Radivojević i Sloboda su se prijavile za ulogu Zone koja je dodeljena Katarini. Sloboda je tumačila sporednu ulogu Zonine sluškinje Vaske i pevala je pesmu „Stanika mi bolna legnala“ pa je njen raskošni talenat došao do izražaja.

.

2003. godine je glumila doktorku u Šotrinom ostvarenju „Ilka“ koje govori o neuspelom atentatu na kneza Milana Obrenovića. Iste godine je počelo snimanje serije „Mješoviti brak“ u kojoj Sloboda tumači ulogu Jelene Čađenović, ćerke srpsko-crnogorskog bračnog para koji igraju Dara Džokić i Mima Karadžić. 2005. godine je sa kolegom Andrijom Miloševićem dobila nagradu za najbolji televizijski par kao Jelena i Banjo iz „Mješovitog braka“.

Šotrina televizijska serija „Ranjeni orao“ 2008. godine bila je Bobina prva glavna uloga. Serija je snimana po istoimenom romanu srpske književnice Mir Jam i govori o Anđelkinim ljubavnim problemima u svetu konzervativnih muškaraca, ali završava se udajom za simpatiju iz detinjstva, avijatičara Nenada Aleksića koga glumi Ivan Bosiljčić.

Vojin, Sloboda i Šotra, foto: Prva Tv/Aleksandar Krstović
Vojin, Sloboda i Šotra, foto: Prva Tv/Aleksandar Krstović
.

U dokumentarnom filmu Zdravka Šotre „Kraljevina Srbija“ Sloboda je bila kraljica Natalija. Film obuhvata period od ubistva kneza Mihajla do početka Prvog svetskog rata.

.

Sloboda nije zapostavila svoju prvu ljubav, pozorište, pa je igrala u mjuziklu „Čikago“, zatim u predstavama „Don Krsto“, „Miris kiše na Balkanu“, „Tre sollere“, „Brod ljubavi“, „Brod za lutke“, kao i ulogu Elmire u Molijerovom „Tartifu“ za koju je na zagrebačkom festivalu Dani satire dobila nagradu „Zlatni smeh“, a za 61. rođendan Jugoslovenskog dramskog pozorišta je dobila nagradu za lepotu govora „Dr Branivoj Đorđević“.

2009. godine na filmskom festivalu u Nišu, Sloboda i Ivan Bosiljčić su proglašeni za glumački par godine po izboru čitalaca „TV Novosti“, a naredne godine Sloboda je dobila nagradu Oskar popularnosti kao glumica godine.

2011. godine ponovo dobija glavnu ulogu u seriji „Nepobedivo srce“ koja predstavlja adaptaciju istoimenog romana književnice Mir Jam. Sloboda je glumila Milenu Novaković koja se zaljubljuje u pravnika Miroslava Balšića koga tumači Ivan Bosiljčić. Zbog nemoguće ljubavi, Milena završava u sanatorijumu, ali Miroslav će joj pomoći da ozdravi. 2012. godine čitaoci „Tv Novosti“ su Slobodu i Ivana Bosiljčića ponovo proglasili za glumački par godine.

Posle takvih uspeha usledile su važne uloge u serijima „Jagodići“, „Čizmaši“ i posebno istaknuta uloga Simke Katić u „Korenima“. Publika se složila da je Simku maestralno odglumila, a mnogi su prokomentarisali da joj je to uloga karijere.

A evo šta je Sloboda ispričala kako je doživela lik žene koja se žrtvuje trpeći poniženjenja u Ćosićevom romanu.

“Ono što je meni bilo kao glumici važno, da Simku ne predstavim kao bespomoćnu, ženu ucveljenu, depresivnu, tužnu, zarobljenu sa tim svojim velikim problemom i nadasve lošim životom. Važno mi je bilo da bude žena od krvi i mesa, zna da je u problemu, ali se bori. Možda je to današnjim ženama teško da zamislimo, ali u to vreme da odete iz kuće, da budete proterani, da kažu da ste nerotkinja i da vas zbog toga oteraju. Smatram da je njena snaga u trpljenju, neizgovorenim rečenicama, pauzama, čekanju, pa na kraju i žrtvovanju”, rekla je za RTS.

Inače, Simku je snimala u periodu kada se sama suočila sa gubitkom.

"Simka se desila u posebnom periodu mog života, kada sam izgubila oca. Ja sam, zapravo, mislila da neću imati snage da uplovim u nešto što će mi dodatno otežati svakodnevni život. Međutim, ispostavilo se da je naš posao neka vrsta terapije i slobodno mogu da kažem da mi je rad pomogao da shvatim da je to neminovnost i Božja volja", objasnila je Sloboda u jednom intervjuu.

.

Ljubav i porodica

Na snimanju filma „Zona Zamfirova“, Sloboda je upoznala glumca Vojina Ćetkovića sa kojim je započela vezu i ubrzo zajednički život.

12. maja 2008. godine su se venčali u hramu Svetog Vasilija Ostroškog, a 12. januara 2010. godine par je dobio bliznakinje Veru i Milu. Vojin je izjavio da je Vera njegova kopija, a Mila Slobodina.

Izvor: biografije.org