Na današnji dan rođen je Dragan Nikolić: Šmeker s karakterom gospodina

Na današnji dan 1943. godine u Beogradu je rođen naš veliki pozorišni, televizijski i filmski glumac, Dragan Gaga Nikolić. Zbog stila glume, obožavaoci su ga okarakterisali kao Šmekera s karakterom gospodina.

Šmeker s karakterom gospodina, foto: Printscreen/PrvaTV
Šmeker s karakterom gospodina, foto: Printscreen/PrvaTV
.

Njegovo kršteno ime bilo je Dragoslav, međutim tokom celog života bio je poznat kao Dragan zbog simpatičnog nesporazuma.

Stariji brat Miroslav bio je njegov uzor, a kasnije i glavni razlog zbog čega Gaga nije slavio rođendan. Miroslav je preminuo 20. avgusta.

Odrastao je na Crvenom krstu, a nakon završene osnovne škole upisao je Četrnaestu beogradsku gimnaziju koju nije završio jer je bio premešten u Ekonomsku školu. Posle dve godine provedene u srednjoj školi polagao je i položio prijemni ispit na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju i tada kao sedamnestogodišnjak bio najmlađi student. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Filmsku karijeru započeo je 1964. godine manjom ulogom u filmu "Pravo stanje stvari" i tada je potpisan krštenim imenom Dragoslav Nikolić. Zasluge za izmenu nadimka na mestu imena duguje grešci na kraju televizijske serije "Dovoljno je ćutati" iz 1965. godine, kada mu je u kajronu za uloge umesto imena stavljen nadimak koji će obeležiti njegovu karijeru.

Prvu značajniju glavnu ulogu ostvario je igrajući sezonskog radnika labilnog morala koji gine, a da nije našao svoje mesto u društvu i u životu (osobine i mnogih njegovih kasnijih likova) u filmu "Kad budem mrtav i beo" (1967) Živojina Pavlovića, za koju je nagrađen diplomom na festivalu u Puli 1968.

.

Glumačko sazrevanje, sa nizom uspelih kreacija likova iz svoje generacije, donosi mu 1985. godine Oktobarsku nagradu grada Beograda za "kreativnu sposobnost da uzbudljivo predoči lik velikog psihološkog raspona" - uloga nasilnika Gare u filmu "Život je lep" B. Draškovića.

Glavne i veće sporedne uloge ostvario je u više od 30 filmova, među kojima su Horoskop, Bube u glavi, Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji, Mlad i zdrav kao ruža, Bez reči, Kičma, Nacionalna klasa, Ko to tamo peva, Banović Strahinja - gde je za ulogu turskog pljačkaša Alije nagrađen Zlatnom arenom u Puli, Sezona mira u Parizu, Nešto između, Balkan ekspres, Obećana zemlja, Poslednji krug u Monci, Original falsifikata...

Neke rečenice koje je izgovorio u svojim legendarnim filmovima koriste se često i danas, pa se tako njegova čuvena: "Ti, nemoj da vređaš, ja sam šlager pevač", iz filma “Ko to tamo peva”, ukorenila u svakodnevnom govoru.

Nastupao je i u kratkim igranim filmovima i na televiziji. Veliku popularnost kod mlađe publike doneo mu je lik Prleta iz filmova i televizijskih serija "Otpisani" (1974) i "Povratak otpisanih" (1976), režisera Aleksandra Đorđevića, a istakao se i u seriji šou programa "Obraz uz obraz", zajedno sa suprugom Milenom Dravić.

Gotovo pet decenija bio je u braku s koleginicom Milenom Dravić, koju je upoznao 1969. godine, na snimanju filma "Horoskop", 1969. godine. Venčali su se tajno i to u pauzi snimanja filma "Kako su se volele dve budale", tri godine kasnije.

Kuma na njihovom venčanju bila je poznata glumica, njegova koleginica sa Akademije, Seka Sablić.

.

Ovaj ponosni Beograđanin i još ponosniji Krstaš često je isticao svoju pripadnost kraju, a sve svoje navike, kao i prijatelje iz detinjstva, zadržao je do poslednjih dana.

Kroz brojne uloge, živeo je nekoliko života u jednom, a privatno je bio častan, skroman, hrabar i jak u svim životnim porazima.

Godine 2000. dodeljena mu je Nagrada "Pavle Vuisić", koja se dodeljuje glumcu za životno delo.

Od septembra 2011. do 2013. godine, bio je voditelj popularnog svetskog kviza "Multimilioner".

Krajem 2014. godine primljen je u bolnicu zbog problema sa digestivnim traktom, a operisan je u februaru 2015. godine. Stanje mu se naglo porgošalo u maju 2015. zbog problema s plućima.

Septembra 2015. godine, oporavljao se u Vrnjačkoj Banji više od tri nedelje, ali je kasnije otišao u Sokobanju u kojoj se kratko zadržao. Krajem januara 2016. godine ponovo mu se pogoršalo zdravstveno stanje. Preminuo je 11. marta 2016, u 73. godini.

Po njemu je u maju 2016. nazvan bioskop u sklopu ustanove kulture "Parobrod“.

Dragan Nikolić bio je dobitnik svih značajnih filmskih nagrada.

Izvor: Prva.rs/Wikipedia/fosmedia.me