Životne priče

Pop princeza platila je previsoku cenu svog uspeha: Preživela je silovanje i zdravstvene probleme da bi posle oluje dosegla dugu

I dok se svima činilo da je na vrhu sveta, Keša je iza te maske nasmejane devojke krila slomljenu devojku koja je platila previsoku cenu za uspeh.

12.08.2019. - 12:00h
Keša
Kešafoto: Dave J Hogan/Dave J Hogan/Getty Images for MTV), Entertainment

Naime, menadžer Doktor Luk ju je fizički i psihički zlostavljao godinama, a ona nije smela da kaže ni reč protiv čoveka koji ju je vinuo u zvezde jer su na njegovoj strani bili novac i moć, dok je ona bila samo još jedna 20-godišnjakinja.

Ipak, kada su stvari otišle predaleko, Keša je 2013. godine odlučila da tuži za silovanje menadžera koji joj je pretvorio život u pakao, misleći da će se na taj način konačno osloboditi mračne strane slave i uživati pisanju muzike i izvođenju iste pred milionima fanova širom sveta.

Sasvim neočekivano, ovaj pokušaj da se istrgne iz kandži napasnika odveo ju je još dublje nego što je bila pre. Zbog nemogućnosti da na sudu dokaže krivicu Doktor Luka, ona je ostala prepuštena na milost i nemilost svom zlostavljaču koji je doneo odluku da stavi tačku na njenu karijeru koja je do tada bila u konstantnom usponu.

A onda su se javili novi problemi.

Kada je poželela da samostalno snimi album, bez patronata jedne od najuticajnijih muzičkih kuća na svetu, i okuša sreću bez podrške onih koji su je učinili svetskom zvezdom, ovu mladu devojku je dočekao hladan tuš. Moraće da čeka još četiri godine kako bi smela da koristi vlastiti glas u javne svrhe jer, kako stoji u ugovoru koji je potpisala, oni "poseduju njen glas", što je bio, po Kešinom priznanju, najmučniji period u njenom životu.

Slomljena pop princeza se povukla iz javnosti, bez mogućnosti da na bilo koji način zaradi za život, da bi se 2017. godine, nakon dugog sudskog procesa, vratila na muzičku scenu albumom "Rainbow".

Pevačica je tada sa javnošću poželela da podeli dramatičnu ispovest o borbi sa ozbiljnim zdravstvenim problemom sa kojim se suočila, a upravo tokom ove za nju najveće životne bitke nastale su neke od najlepših pesama u njenoj karijeri koje krase njen album.

- Bila sam na veoma mračnom mestu. Bila sam sama i uplašena na klinici za rehabilitaciju zbog poremećaja ishrane koji se potpuno otrgao kontroli. Nisam bila u mogućnosti da koristim bilo koji od elektronskih uređaja, dakle - bez telefona, bez kompjutera, razmenjivanja poruka i društvenih mreža. U početku mi takođe nisu dozvoljavali ni bilo koji od muzičkih instrumenata. Molila sam ih da mi dozvole da koristim klavijaturu, makar i onu dečju. Bila sam preplavljena emocijama i nisam imala drugi način da se izborim sa njima. Pisanje pesama bilo je jedino što mi je pomagalo. Bilo je nemilosrdno. Sećam se da sam ih molila i molila, sve dok mi na kraju nisu dozvolili korišćenje klavijature na samo jedan sat dnevno. Moj momak Bred poslao mi je njegovu klavijaturu i par starih slušalica koje su se raspadale. Svakog dana sedela sam na podu i svirala. Tako je nastala pesma Rainbow. Čitava ideja za album i turneju proizašla je iz gomile mojih suza, pevanja i sanjanja dok ne istekne tih sat vremena i dok mi ponovo ne oduzmu klavijaturu. Svakog dana sam plakala i svirala tu pesmu jer sam znala da je preda mnom neverovatno težak period. Znala sam da moram da se promenim i naučim da vodim računa i volim sebe, a nisam znala čak ni odakle da počnem. Pesma "Rainbow" bila je početak. Ta pesma i njen tekst bili su pismo koje sam uputila samoj sebi kao obećanje da ću se ubuduće brinuti o sebi i da ću biti dobro. Tokom ovih teških dana punih emocija tokom rehabilitacije, počela sam da zamišljam dan kada ću objaviti novi album i nazvati ga "Rainbow" (Duga). Dugo nisam bila sigurna da li je ta ideja samo moja fantazija, duh koji me tera da se budim i ustajem iz kreveta, ili bi zaista mogla da se obistini. Ali sam se čvrsto držala te ideje, jer je ona u tom trenutku bila sve što imam. Neprestano sam ponavljala sebi da ću objaviti taj album. Znam da mi je on spasao život. Želela sam da ga nazovem "Rainbow", jer nakon svake oluje dolazi duga, a ja sam prošla kroz mnoge stvari koje se mogu nazvati "olujom" u mom životu. Ovo je bio moj način da objasnim sebi da ću prebroditi sve. Nekada sam bila veoma zla prema sebi. "Duga" je moje pismo o hrabrosti i obećanje da ću započeti novo poglavlje u svom životu, u kom ću biti mnogo bolja prema sebi - iskreno je otkrila Keša.

Keša je u jednom od poslednjih intervjua naglasila da više ne želi da se osvrće na prethodnih nekoliko godina, koje su ostavile traga na njenoj duši za sva vremena, te da će se fokusirati samo na ono što je ispred nje.

Izvor: glossy.espreso.rs