Federer danas puni 39 godina: Da li je potreba da sve kontroliše razlog njegovog uspeha i dugotrajnosti na terenu?

Rodžer Federer, koji je rođen na današnji dan 1981. godine u Švajcarskoj, jedan je od najboljih tenisera u istoriji tenisa. Osvojio je 20 grend slem singl titula i proveo je najviše sedmica na ATP listi kao prvi. Sa 36 godina postao je najstariji broj 1 u open eri i time prestigao Andrea Agasija. O njegovim uspesima na terenu, stilu igre, rivalstvima se neprekidno piše, podaci se dopunjuju, umnožavaju. A šta je sa njegovim privatnim životom?

Još nije vreme da mu vide leđa, foto: Laurence Griffiths/Getty Images, Getty Images Sport
Još nije vreme da mu vide leđa, foto: Laurence Griffiths/Getty Images, Getty Images Sport
.

Federer sa suprugom i četvoro dece živi u Botmingenu u Švajcarskoj.

Oženio je bivšu profesionalnu teniserku, Mirku Vavrinec 2009. godine. Par je ubrzo dobio dve kćerkice identične blizankinje Majlu i Šarlen. 6. maja 2014. godine dobili su još jedan par blizanaca, dečake Lea i Lenija. Rodžer i Mirka su se upoznali na Ljetnim olimpijskim igrama 2000. godine u Sidneju u Australiji kada su zajedno igrali za reprezentaciju Švajcarske. Samo dve godine posle Mirka se oprostila od profesionalne teniske karijere zbog povrede stopala koja nije prolazila. Mirka je iz Slovačke, ali se njena porodica preselila u Švajcarsku kada je ona imala samo dve godine. Mirka je tri godine starija od svog supruga Rodžera kojeg prati na skoro svim turnirima iz počasne lože.

Rodžer i Mirka su u skladnom braku, foto: Kirsty Wigglesworth - Pool/Getty Images, Entertainment
Rodžer i Mirka su u skladnom braku, foto: Kirsty Wigglesworth - Pool/Getty Images, Entertainment
.

Švajcarski pisac i autor biografije o Rodžeru Federeru, Simon Graf, otkrio je zanimljive detalje iz privatnog života švajcarskog tenisera. Graf je pričao o Rodžerovoj "potrebi da sve kontroliše" i kako mu to uticalo na karijeru.

Autor biografije o Rodžeru Federeru, otkrio je razlog zbog kojeg Mirka Federer ne ulazi u priču sa medijima. Kako Graf navodi, glavni "krivac" za tako nešto je upravo Mirkin muž.

"On joj je sugerisao da to ne radi pre više od deset godina. Rodžer voli da kontroliše stvari i ne želi da ljudi iz njegovog tima pričaju (za medije). Njegov fizioterapeut Danijel Troksler to ne radi, kao ni Ivan Ljubičić i Mirka. Samo trener Severin Luti to radi", otkrio je Graf.

Ipak, to što su članovi Rodžerovog tima ćutljivi ne znači da oni nešto kriju, jer sam teniser dosta govori u javnosti.

"Rodžer dosta priča, tako da on sve kompenzuje. Ipak, ne želi da otkriva nikakve privatne detalje. On je tip koji, na primer, želi da zna sve što se dešava oko njegove fondacije. Tolika potreba za kontrolom je jedan od razloga njegovog uspeha", istakao je pisac.

Izvor: wikipedia, b92.net