Banderas napunio 59 godina: "Kroz život svi putujemo sa koferom punim bola i veličanstvenih stvari"

Glumac i producent Antonio Banderas je rođen 10. avgusta 1960. godine u Malagi u Španiji. Otac Hose Dominges radio je kao policajac, a majka Ana bila je učiteljica. Njegova prva strast bio je fudbal. Sanjao je o tome da postane profesionalni fudbaler, ali posle peha, kada je slomio nogu, potpuno se okrenuo glumi. Već sa 14 godina glumio je u maloj pozorišnoj kući u Malagi. Pohađao je i školu dramskih umetnosti u Malagi. Sa 19 godina preselio se u Madrid i postao glumac Španskog nacionalnog pozorišta.

Sjajni Desperado, foto: John Phillips/Getty Images, entertainment
Sjajni Desperado, foto: John Phillips/Getty Images, entertainment
.

Godine 1982. započeo je seriju važnijih uloga u španskim filmovima. Bio je omiljeni glumac španskog režisera Pedra Almodovara. Ključnu ulogu je ostvario kao Riki u filmu “Veži me!” 1990. godine, gde mu je partnerka bila Viktorija Abril. Nakon toga preselio se u SAD i počeo da glumi u američkim filmovima: “Kraljevi mamba”, “Intervju sa vampirom”, “Desperado”, “Atentatori”, “Maska Zoroa”, “Trinaesti ratnik”...

.

Njegov američki debi bili su “Kraljevi mamba”, snimljeni 1992. godine. U ovo vreme nije znao engleski jezik, pa su mu tekstovi za dijaloge prenošeni bežičnim slušalicama. U Americi je često poređen sa Rudolfom Valentinom, zbog atraktivnog fizičkog izgleda i tvrdog akcenta.

Melani i Antonio sa ćerkom Stelom, foto: Daniel Perez/Getty Images), Entertainment
Melani i Antonio sa ćerkom Stelom, foto: Daniel Perez/Getty Images), Entertainment
.

Vrata Holivuda bila su mu otvorena.

Banderas je oženio svoju prvu ženu, Anu Lesu 1987. godine. Razveli su se u maju 1995. godine kada je započeo vezu sa glumicom Melani Grifit na snimanju filma “Dvoje suvišnih”. Samo mesec dana posle razvoda od Ane, Banderas je oženio Melani, i sa njom je dobio ćerku Stelu.

Par je godinama bio posvećen filantropiji, i za humanitarno delovanje dobio je priznanje.

Antoni I Melani razveli su se 2014.

"Posle pažljivog razmišljanja, sporazumno smo odlučili da naš skoro dvadesetogodišnji brak okončamo na prijateljski način i s puno ljubavi, poštujući jedno drugo, poštujući našu porodicu i prijatelje kao i divno vreme koje smo proveli zajedno - Melani i Antoni", pisalo je u poruci koju su uputili medijima.

Kao razlog zahteva za razvod koji je podnela, Melani je navela "nepomirljive razloge".

Slavni Španac, foto: John Phillips/Getty Images, Entertainment
Slavni Španac, foto: John Phillips/Getty Images, Entertainment
.

Ipak, supružnici su ostali u dobrim odnosima I nakon razvoda, a Antonio je otkrio da mu je Melani pružila najveću podršku nakon što je doživeo srčani udar.

Pedro Almodovar, Penelope Kruz i Antonio Banderas, foto: John Phillips/Getty Images, Entertainment
Pedro Almodovar, Penelope Kruz i Antonio Banderas, foto: John Phillips/Getty Images, Entertainment
.

Za Antonia je to možda bio prelomni trenutak.

"To je bila prekretnica, psihološki. Ljudi imaju tu tendenciju da nakon problema sa srcem pokazuju kako su u savršenom stanju. Želite više i govorite sebi da možete dobro da obavite posao. I tako sam odlučio da snimim još zanimljivih filmova", izjavio je Banderas.

A jedan će uskoro predstaviti. U filmu Pedra Almodovara "Bol i slava", glumiće Salvadora Maloa, reditelja sa telesnim poteškoćama.

.

Slavni Španac kaže da priča ovog filma može da dotakne ljude iz svih društvenih slojeva, jer "kroz život svi putujemo sa koferom punim bola i veličanstvenih stvari".

"Kad se osvrnete na svoj život, svako će naći nekoga sa kim bi morao da se pomiri, ponekad i da traži oproštaj za stvari koje je rekao ili uradio, kao i za stvari koje niste rekli ili učinili", izjavio je glumac i priznao da ni njegov život nije bio savršen.

"Sledeće godine ću napuniti 60 godina i shvatio sam da u životu postoji trenutak u kojem ima mesta samo za istinu. Moj život nikad nije bio savršen i prolazim kroz sopstvena s**nja. Izazov sa kojim se suočavaju svi slavni upravo je povratiti normalnost svakodnevnog života", izjavio je glumac i objasnio da kad sami sebi podignete dvorac, vrlo lako izgubite kontakt sa stvarnošću.

"To je opasno jer počneš da misliš da si poseban, a nisi. Umetnički se povezujete sa ljudima, ali to vas ne čini posebnim”, rekao je Banderas i dodao da "možeš da ispadneš i budala".

Izvor: wikipedia, b92.net/lepaisrecna