Životne priče

Od teškog života do Oskara: Put do zvezda glumice Šarliz Teron nakon traumatičnog detinjstva!

Ona je bez sumnje jedna od najistaknutijih holivudskih glumica svoje generacije, ali detinjstvo i put do slave bili su joj sve, samo ne laki!

11.08.2019. - 12:00h
Šarliz Teron
Šarliz Teronfoto: Photo by Tristan Fewings/Getty Images, Getty Images Entertainment

U Holivudu se teško viđaju transformacije kakve može da izvede Šarliz Teron. Tokom svoje karijere dobila je brojne pohvale kritičara kao i mnoge druge nagrade koje samo svedoče njenom velikom talentu.

Šarliz Teron rođena je 7. avgusta 1975. godine u malom mestu Benoni, u bilzini Johanesburga u Južnoafričkoj republici. Odrasla je na porodičnoj farmi zajedno sa svojim roditeljima. Otac joj je bio Čarls po poreklu francuz, a majka Gerda nemačkog porekla. Čarls je bio veoma teške naravi, alkoholičar, koji je godinama maltretirao i zlostavljao njenu majku. Majka je uvek pokušavala da Šarliz pruži, koliko je to moguće, normalno detinjstvo i da je zaštiti od nasilnog oca, pa je često sama izvlačila deblji kraj.

Kada je glumica imala petnaest godina, njena majka ubila je njenog oca u samoodbrani, a Šarliz koja je tada bila plašljiva tinejdžerka bila je svedok ubistva oca. Policija je odmah ustanovila da je Šarlizin otac ubijen u samoodbrani, tako da protiv njene majke nije podignuta optužnica.

Šarliz Teron
Šarliz Teronfoto: Photo by Thomas Kronsteiner/Getty Images, Getty Images Entertainment

Iako joj je bilo teško da prihvati sve što se desilo, Šarliz je uspela da se izbori sa porodičnom tragedijom koja ju je zadesila i već sledeće godine se odselila u Milano gde počinje da radi kao model. Njena neobična lepota i visina od 177 cm pomogli su joj u poslu modela. Nekoliko godina kasnije seli se u Njujork zbog poslovne ponude, takođe u modelingu.

Njen maternji jezik je Afrikaans, ali je veoma brzo naučila da perfektno govori engleski jezik. Kada se preselila u Njujork, imala je želju da postane balerina. Uzimala je časove baleta i išlo joj je odlično - pobedila je u nekoliko lokalnih takmičenja. Ipak, ovaj period bio je veoma težak za Teronovu jer nije imala ni dinara.

Nakon nekog vremena povredila je koleno, što je automatski značilo da više neće moći da nastupa i igra balet. Tada je upala u duboku depresiju i
shvativši da nema drugog izbora donosi odluku da se oproba u nekoj drugoj oblasti. Tužna zbog ove odluke, ali ne i obeshrabljena, ona odlazi u Los Anđeles kako bi se oprobala i kao glumica. Početak života u jednom od vodećih gradova kada je filmska indrustrija u pitanju nisu bili ni malo laki za nju. Živela od novca koji joj je majka slala što je jedva bilo dovoljno da Šarlot preživi.

Nakon osam meseci provedeih u Los Anđelesu, 1996. godine ona dobija prvu ulogu u filmu "Deca kukuruza 3: Gradska žetva". Iako je ovo bila manja uloga koja nije zahtevala veliku minutažu, Šeronova je bila primećena od strane kritčara kao glumica koja poseduje izvandredan talenat. Nakon ove uloge njega glumačka karijera kreće uzlaznom putanjom i kako godine prolaze ona glumi u sve većim projektima.

Šarliz Teron
Šarliz Teronfoto: Photo by Ian Gavan/Getty Images, Entertainment

Krajem devedestih, filmovi u kojima je odigrala zapaženu ulogu bili su "Đavolji advokat" i "Moćni Džo Lang". 1999. godine ona se pojavljuje na naslovnoj strani "Plejboja", što utiče na to da pored sve zapaženijih uloga u javnosti bude okarakterisana i kao jedna od najseksepilnijh žena. Zanimljivo je da su fotografije koje je "Plejboj" objavio nastale pre nego što je glumica postala popularna, a kako je sama izjavila, ovaj časopis ih je objavio bez njenog znanja. Kako god, ispalo je da je ovo bio pun pogodak, jer je golišavim fotografijama dospela u žižu interesovanja svetske javnosti.

Početkom novog milenijuma, Šarliz je bila stalno angažovana u različitim projektima. Ipak, kruna njene karijere bio je film "Monstrum" iz 2003 u kojem je tumačila glavnu ulogu. U pitaju je uloga serijskog ubice, a najpoznatiji holivudski kritičar, Rodžer Ebert je njen performans nazvao jednim od najvećih nastupa u istorji svetske kinematografije.

Da je ovo bila njena životna uloga, pokazala je i činjenica da Šarlot dobija najprestižniju filmsku nagradu u kategoriji najbolja glavna glumica 2004. godine na 76. dodeli Oskara. Dobijanjem Oskara ona je postala prva glumica iz Južne Afrike koja je osvojila ovu nagradu.

Šarliz Teron
Šarliz Teronfoto: Photo by Brian Dowling/Getty Images, Entertainment

Popularnost koju je dobila zahvaljujući filmu "Monstrum" pomogla joj je da naredih godina dobija kvalitetnije uloge u filmovima, a 2006. godine ona se nalazi na listi najplaćenih glumica u Holivudu, zauzimajući sedmo mesto i nalazeći se iza Hale Beri, Kameron Dijaz, Dru Barimur, Rene Zelveger, Riz Viterspun i Nikol Kidman. Od tada se nižu uloge, nagrade, ali i zvezda na poznatom Bulevaru slavnih u Holivudu.

Sa druge strane, Šarliz je oduvek važila za smernu osobu koja nije privlačila veću pažnju javnosti, niti je pravila skandale kojima bi dolazila na naslovnu stranu časopisa. Prvu ozbiljniju vezu imala je sa pevačem grupe "Slepo treće
oko", Stivenom Dženkinsom. Njih dvoje su bili jedan od skladnijih parova i sve je funkcionisalo odlično dok Teronova nije poželela da se uda i ostvari kao žena i majka. Stiven nije želeo isto što i ona, pa su se rastali.

Sledeću ozbiljniju vezu imala je sa irskim glumcem Stjuartom Tauzentom, sa kojim je čak i otpočela zajednički život. Par je u vezi bio punih deset godina nakon čega je usledio raskid. Nakon njega Šarliz je bila u kratkoj ljubavnoj vezi sa Rajanom Rejnoldsom.Sledeći muškarac sa kojim je zanosna glumica bila u vezi bio je glumac Šon Pen. Dugi niz godina bili su prijatelji, a zatim su uplovili u ljubavnu vezu koja je trajala godinu i po dana. Na crvenom tepihu važili su za jedan od najlepših parova. Odnos im je bio skladan, a Pen je počeo sve više i više vremena da provodi sa usvojenim sinom Teronove. Njih dvoje su se čak i verili ali glumica je raskinula veridbu na čudan način.

Šarliz Teron
Šarliz Teronfoto: Photo by Gareth Cattermole/Getty Images, Getty Images Entertainment

Po pisanju američkih medija, Šarliz je jednostavno "nestala". Prestala je da odgovara Šonu na mejlove i da mu se javlja, jednostavno ga je izbacila iz svog života. Javnosti nije poznat tačan razlog raskida, jedino što se zna to je da se glumica najpre iselila iz zajedničkog stana, a ona počela da izbegava poznatog glumca. Par se nije javno oglašavao povodom raskida veze niti u svojim intervijuima pričao bilo šta o ovom događaju.

U martu 2012. godine, Teronova rešava da usvoji dete. U pitanju je bila beba, kojem je Oskarovka dala ime Džekson. Kako već dugi niz godina želi da
postane majka, a ne polaže velike nade da će ući u brak sa nekim, ona je rešila da samostalno usvoji dete. Interesanstno je da je Džekson beba poreklom iz Južne Afrike, odakle potiče i ova prelepa glumica.

2015. godine Šarliz rešava da ponovo proširi porodicu, pa tako preko jedne od agencija koje se bave usvajanjem dece pokreće postupak kako bi usvojila još jedno dete. Nije nepoznato da je Šeron oduvek maštala o velikoj porodici, a avgusta ove godine joj se ta želja ostvaruje i ona usvaja još jedno dete - devojčicu rođenu u Americi po imenu Avgust.

Izvor: stil.rs