"Primio" je pet metaka umesto Hitlera, jedina uspomena na njega prodata je za ogroman novac

Orden kojim je bio odlikovan Hitlerov telohranitelj, zbog toga što je umesto vođe Trećeg Rajha "primio" ukupno pet metaka, prodat je na aukciji u Velikoj Britaniji za rekordnih 36.000 funti.

Hitler sa svitom, foto: Keystone/Hulton Archive/Getty Images
Hitler sa svitom, foto: Keystone/Hulton Archive/Getty Images
.

Reč je o ordenu dodeljenom Ulrihu Grafu, koji se "bacio na Hitlera" za vreme neuspelog nacističkog vojnog puča 1923. godine.

Srebrni orden sa jedne strane ima nacističkog simbol orla, a iz aukcijske kuće kažu da je dostigao "rekordnu cenu" za orden tog tipa.

Graf je bio jedan od prvih pripadnika nacističke partije, a zbog nacističke prošlosti, njegova porodica je pedesetih godina prošlog veka prodala sve stvari koje su mu pripadale.

Tokom neuspelog Minhenskog puča 1923. godine, došlo je do obračuna pripadnika nacističke partije i policije, pri čemu je ubijeno 16 nacista.

Stručnjak aukcijske kuće "Hansons Auctioneers" za vojne predmete, Adrijan Stivenson je za Bi-Bi-Si ispričao priču o istoriji tog ordena:

"Nacisti su tok puča krenuli prema spomeniku podignutom u čast bavarske vojske, ali su tamo naišli na policijski kordon. Policija je odmah otvorila vatru. Graf je najpre primio metak u rame, a potom se bacio ispred Hitlera. Tada je pogođen pet puta."

Stivenson kaže da je orden kupio jedan britanski lekar koji poseduje "veliku zbirku ordenja iz razdoblja Trećeg Rajha".

Dodaje da su neke zemlje, poput Francuske, zabranile prodaju predmeta koji simboliziraju Treći Rajh, ali da to ni u kom slučaju "ne ide u prilog nacističkim žrtvama". Smatra da je to "kao kad sve gurate pod tepih".

Orden je na aukciji dostigao devet puta veću cenu od očekivane početne koja je iznosila od 3.500 do 4.000 funti.

Izvor: b92.net, N1