Bila je Hičkokova muza, holivudska zvezda i jedna od najlepših žena svih vremena: Pet tajni o životu Grejs Keli koje niste znali

Bila je Hičkokova muza, holivudska zvezda i jedna od najlepših žena sveta prošlog veka. Ove godine princeza Grejs Keli napunila bi 90 godina, a mi se prisećamo života lepotice kojoj su se svi divili.

Bila je Hičkokova muza, holivudska zvezda i jedna od najlepših žena sveta prošlog veka..., foto: Keystone/Getty Images/Hulton Archive
Bila je Hičkokova muza, holivudska zvezda i jedna od najlepših žena sveta prošlog veka..., foto: Keystone/Getty Images/Hulton Archive
.

1. Nikad nije bila siromašna

Život nije bajka, a Grejs Keli nije Pepeljuga koja je od siromašne devojke postala princeza. Naprotiv, rođena je kao treće od četvoro dece u imućnoj porodici sa velikim sportskim duhom.

Majka Margaret Ketrin Majer je bila direktorka Odeljenja za fizičku edukaciju pri Univerzitetu Pensilvanija, a otac Džon Brendan Keli stariji - zlatni olimpijac u veslanju, koji je nakon sportske karijere zaradio bogatstvo sa svojom građevinskom kompanijom.

.

2. Želela je da glumi od najranijeg detinjstva

Grejs je želela da se bavi glumom od najranije mladosti i time iznenadila roditelje, koji su to smatrali tek nešto boljom profesijom od prosjačenja. Po završetku srednje škole 1947. godine, sama se uputila u Njujork u potrazi za poslom.

Zahvaljujući svom atraktivnom izgledu, povremeno se bavila manekenstvom, a ostvarila je ulogu i na Brodveju. Početkom pedesetih preselila se u Los Anđeles, gde je nastupila u nizu uspešnih filmova, a posebno onima u režiji Alfreda Hičkoka, čija je bila muza. Oskara za najbolju žensku ulogu dobila je za film "Provincijalka" u režiji Džordža Sitona iz 1954. godine.

.

3. Morala je da plati miraz pre udaje

Kneza Renijea III od Monaka upoznala je na Kanskom filmskom festivalu 1955. godine, tokom promocije "Provincijalke". Iako je knez bio očaran njenom lepotom i slavom, ona je tada bila u vezi sa francuskim glumcem Žan-Pjerom Omontom.

Ubrzo nakon toga počeli su da se dopisuju. Princ je u medijima negirao da aktivno traži ženu, iako su mi bili potrebni naslednici kako bi zadržao svoju kneževinu. Kada je krajem iste godine otišao na diplomatski put u Sjedinjene Američke Države, posetio je Grejs Keli, a od oca zatražio njenu ruku.

.

Porodica Grejs Keli morala je princu da plati miraz u visini od dva miliona dolara, a zauzvrat je dobila spektakularni verenički prsten sa smaragdom od 10,5 karata, koji je nosila i u svom poslednjem filmu "High Society" (Visoko društvo).

Sudbonosno da izgovorila mu je na glamuroznoj svečanosti u Monaku 18. aprila 1956. godine pred tri hiljade zvanica i brojnim televizijskim kamerama. Pretpostavlja se da je svadbu pratilo 30 miliona ljudi širom sveta na malim ekranima.

4. Dobila je venčanicu od svog poslodavca

Venčana haljina Grejs Keli i danas se smatra umetničkim delom, a dizajnirala ju je holivudska kostimografkinja Helen Rouz od 300 metara belgijske čipke, 150 metara svile, tafta i tila. Na njoj je radilo čak 36 krojačica tokom tri nedelje, a bila je poklon filmskog studija MGM-a za koji je snimila sedam filmova.

Princeza se i danas smatra jednom od najvećih modnih ikona 20. veka, koju je krasio besprekorni smisao za modu.

.

Bez obzira da li je birala glamurozne haljine za crveni tepih ili ležerne kapri pantalone i majice za boravak u svom vrtu, sva njena izdanja odisala su nesvakidašnjom elegancijom. Obožavala je nakit, a posebno svoje bisere, kao i torbice brenda Hermes.

5. Nepoznat uzrok smrti

Život Grejs Keli tragično je prekinut u njenoj 53. godini 14. septembra 1982. godine dok se princeza vozila prema Monte Karlu u svom automobilu. Izgubila je kontrolu nad vozilom i sletela s puta. Priča se da je uzrok smrti bio srčani udar, ali pojavile su se i mnoge teorije zavere da je princezu ubila mafija kako bi se osvetila za rigorozne zakone u kockarnicama po Monte Karlu.

.

Grejs Keli ostavila je za sobom troje dece - kćerke Karolinu i Stefani i sina, princa Alberta II od Monaka.

Izvor: Zadovoljna.hr