Životne priče

Bila je Hičkokova muza, holivudska zvezda i jedna od najlepših žena svih vremena: Pet tajni o životu Grejs Keli koje niste znali

Bila je Hičkokova muza, holivudska zvezda i jedna od najlepših žena sveta prošlog veka. Ove godine princeza Grejs Keli napunila bi 90 godina, a mi se prisećamo života lepotice kojoj su se svi divili.

20.07.2019. - 12:00h
Bila je Hičkokova muza, holivudska zvezda i jedna od najlepših žena sveta prošlog veka...
Bila je Hičkokova muza, holivudska zvezda i jedna od najlepših žena sveta prošlog veka...foto: Keystone/Getty Images/Hulton Archive

1. Nikad nije bila siromašna

Život nije bajka, a Grejs Keli nije Pepeljuga koja je od siromašne devojke postala princeza. Naprotiv, rođena je kao treće od četvoro dece u imućnoj porodici sa velikim sportskim duhom.

Majka Margaret Ketrin Majer je bila direktorka Odeljenja za fizičku edukaciju pri Univerzitetu Pensilvanija, a otac Džon Brendan Keli stariji -  zlatni olimpijac u veslanju, koji je nakon sportske karijere zaradio bogatstvo sa svojom građevinskom kompanijom.

2. Želela je da glumi od najranijeg detinjstva

Grejs je želela da se bavi glumom od najranije mladosti i time iznenadila roditelje, koji su to smatrali tek nešto boljom profesijom od prosjačenja. Po završetku srednje škole 1947. godine, sama se uputila u Njujork u potrazi za poslom.

Zahvaljujući svom atraktivnom izgledu, povremeno se bavila manekenstvom, a ostvarila je ulogu i na Brodveju. Početkom pedesetih preselila se u Los Anđeles, gde je nastupila u nizu uspešnih filmova, a posebno onima u režiji Alfreda Hičkoka, čija je bila muza. Oskara za najbolju žensku ulogu dobila je za film "Provincijalka" u režiji Džordža Sitona iz 1954. godine.

3. Morala je da plati miraz pre udaje

Kneza Renijea III od Monaka upoznala je na Kanskom filmskom festivalu 1955. godine, tokom promocije "Provincijalke". Iako je knez bio očaran njenom lepotom i slavom, ona je tada bila u vezi sa francuskim glumcem Žan-Pjerom Omontom.

Ubrzo nakon toga počeli su da se dopisuju. Princ je u medijima negirao da aktivno traži ženu, iako su mi bili potrebni naslednici kako bi zadržao svoju kneževinu. Kada je krajem iste godine otišao na diplomatski put u Sjedinjene Američke Države, posetio je Grejs Keli, a od oca zatražio njenu ruku.

Porodica Grejs Keli morala je princu da plati miraz u visini od dva miliona dolara, a zauzvrat je dobila spektakularni verenički prsten sa smaragdom od 10,5 karata, koji je nosila i u svom poslednjem filmu "High Society" (Visoko društvo).

Sudbonosno da izgovorila mu je na glamuroznoj svečanosti u Monaku 18. aprila 1956. godine pred tri hiljade zvanica i brojnim televizijskim kamerama. Pretpostavlja se da je svadbu pratilo 30 miliona ljudi širom sveta na malim ekranima.

4. Dobila je venčanicu od svog poslodavca

Venčana haljina Grejs Keli i danas se smatra umetničkim delom, a dizajnirala ju je holivudska kostimografkinja Helen Rouz od 300 metara belgijske čipke, 150 metara svile, tafta i tila. Na njoj je radilo čak 36 krojačica tokom tri nedelje, a bila je poklon filmskog studija MGM-a za koji je snimila sedam filmova.

Princeza se i danas smatra jednom od najvećih modnih ikona 20. veka, koju je krasio besprekorni smisao za modu.

Bez obzira da li je birala glamurozne haljine za crveni tepih ili ležerne kapri pantalone i majice za boravak u svom vrtu, sva njena izdanja odisala su nesvakidašnjom elegancijom. Obožavala je nakit, a posebno svoje bisere, kao i torbice brenda Hermes.

5. Nepoznat uzrok smrti

Život Grejs Keli tragično je prekinut u njenoj 53. godini 14. septembra 1982. godine dok se princeza vozila prema Monte Karlu u svom automobilu. Izgubila je kontrolu nad vozilom i sletela s puta. Priča se da je uzrok smrti bio srčani udar, ali pojavile su se i mnoge teorije zavere da je princezu ubila mafija kako bi se osvetila za rigorozne zakone u kockarnicama po Monte Karlu.

Grejs Keli ostavila je za sobom troje dece - kćerke Karolinu i Stefani i sina, princa Alberta II od Monaka.

Izvor: Zadovoljna.hr