Đani Verasće: 22 godine od smrti koja i dalje intrigira

Na današnji dan pre 22 godine ubijen je Đani Versaće. Zvali su ga „kralj mode“. Tu titulu nosio je s punim pravom. Modu kakvu poznajemo stvorio je upravo on, sin krojačice koji je prvi razumeo važnost slavnih osoba u prvim redovima modnih revija.

Na današnji dan pre 22 godine ubijen je Đani Versaće, foto: EPA/ANSA/Giuseppe_Farinacci
Na današnji dan pre 22 godine ubijen je Đani Versaće, foto: EPA/ANSA/Giuseppe_Farinacci
.

Pre smrti njegovo carstvo procenjeno je na milijardu dolara, od čega je većinu ostavio Alegri, kćerki sestre Donatele koja danas upravlja porodičnim modnim biznisom.

Ako je na svetu nekada živeo čovek čiji je život mogao da se izjednači sa značenjem pojma „laž“, onda je to bio Endru Filip Kunanan (1969–1997). Sin Filipinca i Italijanke, zgodni, inteligentni i elekoventni neradnik, još kao tinejžer je bio poznat po sposobnosti da izmišlja i priča fantastične priče.

Iako čovek s potpune društvene margine, zahvaljujući prijatnom izgledu, šarmu i sposobnostima izmišljanja priča o svojoj porodici, nesuđeni istoričar iz San Hozea, nekako je uspeo da se uvuče u visoko društvo u Kaliforniji, ali i širom Amerike, gde je imao bogate ljubavnike, uglavnom starije muškarce koji su mu davali novac… Ipak, jedan mu je „kapitalni“ ulov neprekidno uzmicao i nikako nije mogao s njim da uspostavi kontakt. Životni san Endrua Kunanana bio je Đani Versaće, svetski kralj mode i bogati homoseksualac, popularan i slavan na obe strane Atlantika.

U jutro tog kobnog 15. jula 2007. godine, Đani je imao razloga za radost i osmeh na licu. Njegova porodična modna kompanija „Versaće“ vredila je celih milijardu dolara. Nekoliko dana pre, Đani, njegova sestra Donatela i brat Santo, u Njujorku su s bankarima potpisali ugovor veka. Njihova porodična kompanija izlazila je na berzu.

– Ovo je vrlo zabavno i treba da bude zabavno, a sačekajmo jesen da vidimo kakva će tek zabava da bude – napisao je Đani na marginama ugovora koji je trebalo da donese još jednu milijardu dolara članovima porodice Versaće.

Radostan zbog svega lepog što mu se u životu zbiva, Đani odlazi na svoju omiljenu destinaciju, u Majamiju, gradu koji je kreator obožavao i koji je obožavao njega. Nije znao da je u Majami iz Njujorka stigao i Endru Kunanan, koji je na četiri različita kraja Amerike ubio četiri čoveka, između ostalih i onog koji je čistio groblje u Njujorku, od koga je ukrao stari kombi kojim se zaputio prema jugu. ,

Đani je imepriju stvorio u Milanu, zajedno sa sestrom Donatelom i bratom Santom, foto: EPA/ANSA/Pino_Farinacci
Đani je imepriju stvorio u Milanu, zajedno sa sestrom Donatelom i bratom Santom, foto: EPA/ANSA/Pino_Farinacci
.

Kunanan je u prvoj polovini jula bio najtraženiji čovek u Americi i on je to znao, čak mu je to godilo. Znao je da nema šta da izgubi i želeo je da učini nešto veliko, nešto po čemu će biti upamćen. Iako ga je FBI jurio po celoj Americi, on je mirno prišao Đaniju Versaćeu, koji se vraćao iz šetnje. Sreo ga je na stepeništu njegove luksuzne vile na glavnom šetalištu u Majamiju, ispalio u njega dva metka i mirno se udaljio kroz masu šokiranih prolaznika. Četiri dana kasnije, policija je pronašla telo Endrua Kunanana u jednom čamcu, u obližnoj marini. Izvršio je samoubistvo.

U vreme ubistva, s Đanijem je bio njegov dugogodišnji životni partner i ljubavnik, nekadašnji model i modni kreator Antonio Damiko. Samo pukom srećom, nije s njim tog jutra izašao u šetnju.

– Čuo sam pucanj. Moje srce je odjednom prestalo da kuca. Istrčao sam napolje i onda video Đanija kako na stepenicama leži u krvi – ispričao je Damiko u aprilu 2017. godine i prvi put nakon 20 godina progovorio o ubistvu slavnog kreatora.

Nekoliko minuta nakon ubistva, dok je još šokiran stajao na krvavim stepenicama luksuzne vile, Antoniju je prišao agent FBI i zamolio za kratak razgovor i eventualne podatke koji bi mogli da pomognu u istrazi. Dve decenije kasnije, istraga o ubistvu Đanija Versaćea još je otvorena i mnoga pitanja čekaju odgovor. Jesu li se ubica i njegova žrtva poznavali? Šta je bio istinski motiv za Kunanana? Da li je ubistvo bilo naručeno i da li je iza njega stajala mafija? Da li je Versaće bio ucenjen? Ubistvo slavnog kreatora i danas intrigira, poput ubistva Kenedija ili smrti princeze Dajane i smatra se jednim od događaja koji su obeležili 20. vek.

Privrženost majci

Vila "Casa Casuarina", kuća nekada u vlasništvu slavnog kreatora ispred koje je i ubijen, danas vredi više od 50 miliona dolara. Versaće nije štedeo da pomalo oronulu vilu iz 1930, učini luksuznim mestom za koji će znati ceo Majami. Ipak, njegovo detinjstvo nije bilo ni približno spektakularno kao život u doba kada je doživeo svoj tragični kraj.

Na svet je došao 2. decembra 1946. u gradu Ređo di Kalabrija, na jugu Italije. Njegov otac bio je prodavac kućnih aparata, dok je majka bila krojačica. U vreme kada je Đani rođen, Drugi svetski rat se tek završio, Italija je u ratu bila poražena i siromašna i teško se živelo, no njegova preduzetna majka odlučuje da stvari uzme u svoje ruke i otvara krojački salon. Bio je to hrabar potez, koji će na kraju promeniti svetsku modu.

.

Mali Đovani, kako je pravo ime slavnog dizajnera Đanija, svoje prve korake napravio je upravo u majčinom krojačkom salonu, te je u njemu proveo i prve godine života. Gledao je majku kako kroji i šije, išao s njom na putovanja širom Italije dok je tražila materijale za svoje kolekcije. Prve osobe iz spoljašnjeg sveta koje je imao priliku da upozna, bile su „chic“ žene, koje su dolazile u radnju njegove majke.

– Jednostavno, dizajn je došao meni. Nisam morao da idem bilo gde – opisivao je jednom svoj prvi dodir s modom, priznavši da je od malih nogu želeo da postane modni dizajner.

Njegova majka bila je pobožna žena i svaki put pre nego što bi u iglu uvukla konac i počela da šije ili pre nego što bi uzela makaze, prekrstila bi se. Gianni je bio dobar sin i vrlo poslušan prema majci, te je oko 18. godine postao njena desna ruka, a porodični posao se već bio razvio da je od male, kućne radionice za njih radilo 45 krojačica.

Đani je voleo da putuje i majka mu je pružala priliku, pa je rado išao u razne delove Evrope, na razne sajmove i kupovao tekstil za majčine kreacije. Ipak, u jednom momentu odlučuje da napusti porodično gnezdo i da se preseli u Milano, gde je studirao arhitekturu.

No, građenje ga nije impresioniralo koliko milanska modna scena koja je tada bila mlada, nova i energična. Prvi komad odeće dizajnirao je 1972, i to za lokalnog klijenta koji je želeo da prodaje u radnji njegove majke. Modna scena iz Milana tada je prvi put čula za ime Versaće i brzo se zainteresovala za rad ove male porodične firme. Te godine je Đani Versaće zaradio prvi milion lira i kupio prvi kabriolet.

Ipak, ime Versaće, kao sinonim za vrhunsku modu profilisaće se "tek" 1978. godine, kada se Đaniju u Milanu pridružuju njegov mlađi brat Santo, sveže diplomirani ekonomista i sestra Donatela, te njen muž, koji je uključen u rad kompanije. Kolekcija muškog donjeg veša predstavljena u septembru, bila je nonšalantna kreacija u pastelnim bojama, nešto novo, do tada retko viđeno. Đani je voleo na šaljiv način da beži od konvencija.

.

– Odgovornost dizajnera je da krši pravila i barijere. Ja sam poput malog Marka Pola, hodam okolo i mešam kulture – rekao je jednom.

Iako se vrlo brzo uklopio u Milano, u njegovu svakodnevicu, znao je ko je, šta je i odakle je došao. Njegov rodni kraj na jugu Italije pun je starih toponima, građevina nekadašnjih civilizacija i njihovih motiva, koji se čak i danas mogu primetiti.

– Kad ste rođeni na mestu kao što je Kalabrija, s celom tom lepotom oko vas, s rimskim termama, s ostacima Grka, ne možete sebi da pomognete, osim da na vas utiče klasična starina – pojasnio je.

Te folklorne motive iz svog rodnog kraja, "nemilosrdno" je kombinovao sa svojom drugom opsesijom, pop-artom i uticajima Endija Vorhola, čije je delo voleo. Prvi je koristio Vorholova dela, kao što je kultna Marilin Monro, pravio printove i od njih visoku modu. Voleo je film i popularnu muziku, te i njih uzimao kao motive, često ih mešajući s baroknim stilom građevina iz starih gradova Italije. Kritika ga nije štedela, nazivajući njegovu modu "vulgarnom", ali njega nije bilo preterano briga, radio je po svom i širio porodično modno carstvo. Govorio je da brend "Versaće" ne gradi za sebe, nego za decu svog brata i sestre.

Važnost supermodela

– Videla sam ga najsrećnijeg kada nije razmišljao o sledećoj kolekciji i kada je bio s decom. Za njih je gradio imperiju. To je za njega najviše značilo. Tada je bio svoj na svome – ispričala je jednom prilikom Ana Vintur, dugogodišnja urednica magazina “Vogue”.

Za Đanija je porodica bila apsolutno sve i "Versaće" nikada nije prestao da bude porodična kompanija, kojom se upravljalo po starim dobro poznatim pravilima, nasleđenim iz renesanse.

– Ljudima iz svoje porodice možete da verujete. Možete da se svađate s njima u šest sati posle podne i s njima lepo da večerate u osam – otkrio je jednom tajnu svog porodičnog biznisa.

.

Đani je krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih napravio još jednu revoluciju, što niko od dizajnera tada nije radio, u prve redove svojih revija postavljao je slavne iz sveta filma, muzike i politike. Tako su njegove modne revije posećivali Majkl Džekson, Madona, princeza Dajana, Sting, Princ… Sposobni i domišljati Versaće prvi je za revije koristio usluge najboljih i najkontroverznijih svetskih modnih fotografa kao što je Helmut Njuton. Pomalo uspavana modna konkurencija čudila se kako je Versaće spojio "rok muziku i modu", što je dotad bilo gotovo nezamislivo.

– Bio je prvi koji je shvatio važnost slavnih osoba u prvom redu i važnost supermodela. On je taj koji je modu lansirao na globalnu medijsku scenu. Znao je kako da privuče medijsku pažnju i u tome je briljirao. Svi su ga kasnije u tome sledili – istakla je Vintur, njegova dugogodišnja prijateljica.

Sve do pojave Versaćea, svet muzike i svet filma bili su odvojeni od sveta visoke mode, pomalo zazirući jedan od drugog. Đani je uspeo da ih spoji. U njegovoj kući su se istovremeno mogli sresti Majk Tajson, Vudi Alen i princ Čarls. U leto 1996, za istim stolom i tokom iste večere, zajedno su sedeli Elton Džon, Tupak Šakur i Madona.

– Đani i ja samo bili poput braće… Bili smo vrlo slični. Imali smo isti ukus. On je mene učio o umetnosti, ja njega o muzici. Bio je na mom nivou razmišljanja. Stalno smo pokušavali da popravimo našu kreativnost. Nikada ne biste otišli od njega bez da ste stimulisani o nekom aspektu mode, umetnosti i života. Nije bilo straha s njim. Nekada je imao pravo, nekada nije. Svaki umetnik je takav – ispričao je jednom Elton Džon.

U leto 1996, Elton nije ni slutio da će godinu kasnije u katedrali u Milanu, pred 2.000 ožalošćenih držati poslednji govor svom velikom prijatelju. Među prisutnima su bili i princeza Dajana i Naomi Kempbel, njegov omiljeni model. Posle 20 godina i brend i kompanija "Versaće" živeli su kao najbolja modna priča svih vremena. Priča koja je krenula iz male radnje na jugu Italije, osvojila svet u kojem svi znaju za ime Versaće, pa i oni koji nikada nisu videli modnu reviju.

Neslaganje ljubavnika i sestre

Sluteći da bi nešto moglo da mu se desi, Đani je pred kraj života sastavio testament. Najveći deo bogatstva od 800 miliona dolara ostavio je tada 11-godišnjoj sestričini Alegri. Svom ljubavniku ostavio je izdržavanje od 28.000 dolara mesečno i pravo da neograničeno boravi u svim njegovim kućama. No, sestra Donatela nije se baš dobro slagala s njegovim bivšim momkom Antoniom Damikom.

– Moj odnos s Antoniom je isti kao i kad je Đani bio živ. Poštujem ga kao momka mog brata, ali ga nikada nisam volela kao osobu – rekla je u jednom od svojih intervjua Donatela.

Izvor: Azra.ba