Kako je Erik Klepton preživeo smrt svog četvorogodišnjeg sina: "Da li bi mi znao ime, kada bismo se sreli u raju?"

Pesmu "Tears in heaven" inspirisala je tragedija posle koje muzičar više nikada nije bio isti.

Teška vremena za poznatog muzičara, foto: Chris Jackson/Getty Images
Teška vremena za poznatog muzičara, foto: Chris Jackson/Getty Images
.

Početak devedesetih bio je izuzetno turbulentan u privatnom životu slavnog muzičara. Najpre su 1990. njegov prijatelj Stivi Rej Von, menadžer i dvojica tehničara stradali u helikopterskoj nesreći. Od ovog gubitka Klepton se jedva oporavio, kada je stigao najteži udarac od svih.

Samo sedam meseci kasnije, 20. marta 1991, njegov četvorogodišnji sinčić Konor stradao je u jezivoj nesreći. Dete je skakalo po krevetu u stanu majčine prijateljice, na 53. spratu jednog nebodera u Njujorku. Maleni Konor ispao je kroz prozor, pao na krov obližnje četvorospratnice i ostao na mestu mrtav.

 

Put do potomstva nije bio lak za muzičara. Oženio se sa Peti Bojd 1979, ali nisu imali dece. Više puta su iskusili bol neuspešno in vitro oplodnje. Zatim je započeo vanbračnu vezu sa menadžerkom Ivon Keli, koja mu je rodila ćerku Rut 1985. godine. Nedugo zatim, Klepton je uplovio u romansu sa italijanskom manekenkom Lori del Santo, i sa njom dobio malog Konora 1986. godine. Tek u zrelom dobu, Klepton je dobio veliku porodicu – 2002. se venčao sa Melijom Mekeneri, i dobili su ćerke Džuliju (16), Elu (14) i Sofi (12).

Nakon stravične tragedije, muzičar se povukao u sebe i izbegavao kontakt i sa najbližima. Iz izolacije ga je izvukla prilika da piše muziku za film o zavisnosti od droge, "Rush".

Iz njega je tada izašla prepoznatljiva melodija, i možda najdirljiviji tekst – "da li bi mi znao ime, kada bismo se sreli u Raju"?

"Postoji ta pesma koju sam napisao za jedan film, ali je duboko povezana i sa onime što mi se dogodilo, sa mojim sinom. To je pesma koja mi se 'motala' po glavi neko vreme, ali nije imala razlog da nastane sve dok nisam počeo rad na ovom filmu. Istina je da možete da je tumačite kao pesmu o mom sinu, ali možete i da je shvatite kao deo filma," rekao je svojevremeno muzičar.

Koautor pesme je Vil Dženings, a Klepton je snimio i "Unplugged" verziju za MTV i objavio istoimeni album. Album "Unplugged" dostigao je vrhove top lista i bio nominovan za devet Gremija.

.

"Mislim da podsvesno koristim muziku kako bih se izlečio, i to zaista funkcioniše. Osećam se mnogo bolje i od muzike dobijam i mnogo sreće," rekao je on svojevremeno.

Dženings je bliže opisao proces nastajanja kultne numere.

"Bili smo angažovani da napišemo samo jednu pesmu za 'Rush', za poslednju scenu, ali je Erik onda video deo filma koji mu se dopao i rekao mi – hoću da napišem pesmu o mom malom dečaku. Već je imao u glavi prvu rečenicu, od mene je želeo da dopišem ostatak, iako sam smatrao da je toliko emotivna pesma u potpunosti njegova," rekao je on.

"Tears in heaven" Klepton je prestao da svira uživo 2004. godine, kao i "My father's eyes".

"Više nisam osećao taj gubitak, i to je delom cilj ovih pesama. Moram da se povežem sa osećanjima koja su ih iznedrila. Gubitak više ne osećam, i ni ne želim da ga osećam, iskreno. Moj život je sada drugačiji," rekao je on, koji je ipak vratio na svoju set listu 2013. godine.

Autor: Bojana Zimonjić Jelisavac

Izvor: Mondo.rs