Životne priče

Moćnoj i ambicioznoj Kristin Lagard ni presuda za nemar nije uništila karijeru

Generalna direktorka MMF Kristin Lagard (63) nominovana je na mesto predsednika Evropske centralne banke (ECB).

03.07.2019. - 12:00h
Kristin Lagard
Kristin Lagardfoto: AP Photo/Markus Sćreiber, File

Time je jedna od najmoćnijih žena sveta, prva žena na čelu MMF-a, bivša ministarka trgovine i prva žena ministar finansija u Francuskoj, dodatno uvećala svoju moć i pokazala da joj ni afera s bankom Credit Lyonnais i presuda da je kriva za nemar, ne mogu naškoditi.

Lagard je izjavila da je počastvovana imenovanjem na mesto predsednika ECB, a ako je suditi po njenoj dosadašnjoj karijeri to mesto sasvim sigurno će pripasti njoj.

Žena, koja važi za nekog ko drži svetske finansije u rukama, osim poslovne ima zanimljivu i životnu priču.

Rođena je 1. januara 1956. godine u Parizu u porodici akademika. Otac, Robert Laluet, bio je profesor engleskog jezika, dok je majka Nikol bila profesorka latinskog, grčkog i francuske književnosti.

Od malena ambiciozna

Od malena je imala velike ambicije. Bavila se sportom i kao tinejdžerka je bila deo reprezentacije Francuske u sinhronom plivanju.

Nakon očeve smrti, sa 17 godina, otišla je na jednogodišnje školovanje u Ameriku. Radila je kao pripravnica u Kongresu, bila je asistentkinja kongresmena Vilijama Koena, pomažući mu u razgovorima s frankofonim biračkim telom tokom afere Votergejt.

Potom je opet otišla u Francusku. Diplomirala je engleski, radno i socijalno pravo u Parizu i magistrirala na Institutu za političke nauke u Aix-en-Provenceu.

U SAD se vratila 1981. godine i pridružila se međunarodnoj advokatskoj kompaniji Baker & McKenzie, kao saradnica specijalizovana za rad, suzbijanje monopola, kao i spajanja i preuzimanja. Osamnaest godina kasnije postala je prva direktorka kompanije.

Godine 2005. postala je francuska ministarka trgovine, a tokom njenog mandata francuski izvoz je srušio sve rekorde. Dve godine kasnije došla je na mesto ministarke finansija, a osim što je bila prva žena imenovana na tu dužnost u Francuskoj, bila je ujedno prva žena na toj poziciji unutar G8, odnosno grupe industrijski najrazvijenijih i ekonomski najmoćnijih zemalja sveta, pisao je tportal.hr.

Najpopularnija osoba u Francuskoj

Jedna od najpopularnijih političarki francuske desnice 2009. godine se u anketi RTL-a i Le Parisiena našla na drugom mestu najpopularnijih osoba u Francuskoj.

Pre nego što je izabrana za direktorku MMF-a, još 2009. godine, The Financial Times proglasio najboljom ministarkom finansija u Evropi.

Pohvaljena je za ključnu ulogu koju je odigrala u aktivaciji mehanizma spašavanja i pomoći članicama evrozone koje su se našle u problemima 2010. godine, nakon čega su joj bila širom otvorena vrata reizbora za drugi mandat na celu MMF-a 2016. godine.

Zamenila Dominika Štros Kana nakon hapšenja

Upravo je smanjenje dužničke krize u evrozoni, posebno velikog paketa pomoći potrebnog Grčkoj, bio jedan od glavnih izazova za nju.

Na mesto izvršnog direktora te organizacije nasledila je takođe Francuza Dominika Štros Kana, koji je podneo ostavku nakon što je uhapšen zbog optužbi za pokušaj silovanja u Njujorku.

Posle niza uspeha uletele je u aferu, koja ju je zamalo koštala karijere - bio je to pravni spor vezan za slučaj Bernarda Tapieja.

Akterka velike afere

Tapi je bio u višegodišnjem sporu s bankom Credit Lyonnais, u kojoj vlasnički udeo ima i država. Francuski tajkun je tvrdio da je banka namerno smanjila vrednost proizvođača sportske opreme Adidas, koji je prodao 1993. godine.

Opstala iako je osuđena za nemar

Lagard je 2007. odlučila da preseče slučaj i naredila posebnom veću sudija da napravi arbitražu u tom slučaju. Godinu kasnije arbitraža je završila tako da su se Tapiejevi računi uvećali za 285 miliona evra isplaćenih za odštetu.

Odluka Lagard da ne ospori arbitražu rezultirala je osudom javnosti, a optuživali su je da je postupila tako jer je to bila zahvala Tapieju za podršku Nikolasu Sarkoziju tokom izbora.

Ona je pak opovrgavala ikakve nepravilnosti, a iako nije bilo naznaka da je u tom predmetu ostvarila ličnu korist, ispitivala ju je policija, koja je i pretresla njen pariški stan. Francuski tužioci su 2014. otvorili zvaničnu istragu protiv Lagardoe zbog nemara.

Osuđena ali ne i kažnjena

Nakon što je proglašena krivom godinu i dva dana kasnije, ali bez kazne, njen advokat je poručio da će ona razmotriti žalbu, ali je očigledno procenila da je bolje da se sve to zaboravi.

Osim slučaja Tapi, Lagarde je izazvala čuđenje javnosti januara 2015. godine, kada je povodom smrti saudijskog kralja Abdulaha rekla kako je 'on bio snažan zagovornik ženskih prava'. Naime, samo nedelju dana pre njegove smrti jednoj Burmanki je u Saudijskoj Arabiji javno odsečena glava.

Da i u privatnom životu drži sve konce u rukama, kao i u poslovnom, vidi se i po tome što strogo vodi računa o sebi.

Šik, voli sport, razvedena

Ne samo da je modna ikona i uzor u odevanju mnogim ženama jer je, kako kažu, "veoma šik", ona je, naime, vegetarijanka, pazi na zdravlje, redovno vežba u teretani, vozi bicikl i pliva, retko pije alkohol, redovno odlazi u teretanu, vozi bicikl i pliva i nema dlake na jeziku.

Razvedena je i ima dvojicu sinova Pjera Henrija Lagarda (32) i Tomasa Lagarda (30).

Izvor: b92.net