Tri godine bez Mande: Nije on nas napustio, on je samo otišao sa ove scene...

Proslavljeni glumac Milorad Mandić Manda preminuo je na današnji dan 2016. godine, nakon što mu je pozlilo na sceni tokom izvođenja predstave. Imao je 55 godina.

Nije on nas naopustio, on je samo otišao sa ove scene..., foto: Printscreen/PrvaTV
Nije on nas naopustio, on je samo otišao sa ove scene..., foto: Printscreen/PrvaTV
.

Prošlo je tri godine kako nam sa pozorišnih dasaka i televizijskih ekrana nedostaje glumac dečjih očiju – Milorad Mandić. Preminuo je na sceni, tokom pretpremijere predstave “Petar Pan” u Ustanovi kulture “Vuk Karadžić”, od posledica srčanog udara.

Mile Pile, Viljuška, Mileta, Runda, Kurjak, Milašin… Milorada Mandića pamtićemo po mnogim ulogama, ali najviše po onoj u kojoj je on bio Manda – najbolji prijatelj svih klinaca, otac, suprug, kolega… čovek.

Manda je umro dok je držao monolog Kapetana Kuke i sudbina se tu gorko našalila jer, iako prerano, teško da je mogla da izrežira drugačiji kraj umetnika koji je dobar deo života posvetio tome da deci ulepša detinjstvo.

Zato želimo da verujemo da je u srcima mnogih ostavio neizbrisiv trag – onaj koji nosimo sa sobom još od detinjstva.

– Ja sam jedno vreme bio tata svoj deci dok sam radio dečje emisije. Neko dete mi potrči u zagrljaj, raduje se, pruža mi ruke, a ja, šta treba da kažem: “Beži bre, tamo, prošlo mi je radno vreme”?! Morao sam da delim ljubav. To radim i dan-danas – rekao je jednom prilikom Manda, najbolji prijatelj svakog deteta.

Zato i ne kažemo da je Manda otišao. Nije on nas napustio, on je samo sišao sa ove scene, ali tu je… Dokle god ima onih koji će ga se sećati.

Primljen na fakultet, izbačen iz kuće

Manda je rođen 3. maja 1961. na Dušanovcu, a odrastao je na Novom Beogradu, sa majkom domaćicom i ocem koji je bio vojno lice.

Elektrotehnički fakultet napustio je posle prve godine, a Fakultet dramskih umetnosti odlučio je da upiše pošto je upoznao svet glume kroz Dramsko eksperimentalni studio amaterskog pozorišta.

.

- Nošen tom idejom ušao sam u uži izbor, i na moje oduševljenje bio sam primljen. I odmah zatim izbačen iz kuće, ali su roditelji ipak prihvatili moju odluku - napisao je Mandić u svojoj biografiji na internet prezentaciji pozorišta "Boško Buha".

Glumu je diplomirao u klasi profesora Vladimira Jeftovića.

Nakon diplomiranja je postao član beogradskog dečjeg pozorišta "Boško Buha“. Godine 1989. je snimio više od 270 epizoda emisije "Bajka za laku noć“ koje su se emitovale na nacionalnoj televiziji.

Po sopstvenom priznanju, nema nikog s kim nije želeo da radi, niti onih koji nisu hteli da rade sa njim.

Kao mlad glumac igrao je u seriji "Vuk Karadžić" pored Mikija Manojlovića i Aleksandra Berčeka, a tada ga je, kako kaže, reditelj te monumentalne serije Đorđe Kadijević, naučio da samo onaj ko čeka može da se bavi glumom.

On je dočekao brojne uloge u filmu, seriji i pozorištu, među kojima će se pamtiti njegovi likovi i replike u filmovima "Lepa sela, lepo gore", "Ivkova slava", "Mrtav ladan", "Pljačka Trećeg rajha", "Točkovi", "Tri palme za dve bitange i ribicu", "Braća po materi", te u serijama "Selo gori, a baba se češlja", "Ravna gora", "Jagodići", "Bolji život".

Da li si se zaljubiška?

Vodeći popularni šou "S one strane duge", tokom devedesetih godina, postao je televizijska ikona za decu, koju je opčinio pitanjem "Da li si se zaljubiška?", a na koju je trebalo odgovoriti sa "tamba" ili "lamba", odnosno da ili ne.

To ga je uz Branka Kockicu, učinilo jednim od najpopularnijih dečjih glumaca i zabavljača.

.

Bio je voditelj kviza „Uzmi ili ostavi“, koji se prikazivao na televiziji B92, a vodio je i kviz "Ja volim Srbiju“, koji se prikazivao na Prvoj srpskoj televiziji.

Gluma je za Mandića bila beskrajno traganje za pravom merom kojom će graditi lik koji tumači, a aplauz publike, komentar slučajnog prolaznika doživljavao je kao nešto što puni baterije glumca.

- Po meni je suština da napraviš nešto što će da ostane generacijama. Ne kao uzor ili ikona, nego da bude ideja na kojoj će se posle graditi. I kao čovek i kao glumac moram da budem iskren i otvoren, nema nikakvih tajni, nema skrivenih namera. Biti licemer u ovom poslu je katastrofa. Ili ga radiš ili ne radiš. Kad me sretne neko ko je pre dvadeset godina pratio dečju emisiju koju sam radio, prvo me zabrine koliko sam mator, a onda me vrati u to vreme kad sam bio mlad, i bude mi drago. Vidim da je i on zapamtio nešto, jer sam nesebično delio svoja iskustva sa svima - napisao je Mandić o sebi

- Voleo bih da jednog dana, kad sve dođe na svoje, da u nekom miru i tišini mogu da čitam sve ono što nisam stigao da pročitam, a zanimalo me je, da slušam muziku koju sam prestao da slušam osim dok vozim auto. Već četvrtu godinu snimam na selu, a nemam pojma o zemljoradnji. Samo želim da sedim negde i da se ne bavim ni sa čim, da se družim i popričam s nekim, gledam u reku i dišem vazduh. To bi me preporodilo - poželeo Manda tokom snimanja serije "Selo gori, a baba se češlja".

Izvor: Dnevno.rs/B92/Blic