Jedna je Anđelina: Od anoeksične manekenke, preko samopovređivanja, do najseksepilnije žene na svetu

Glumica i ambasadorka UNICEF, zanosna Anđelina Džoli pre nekoliko dana napunila je 4. juna 44 godine. Prošla je težak put, na kojem je bilo i anoreksičnih, pankerskih faza, perioda samopovređivanja, ali i tri braka i veza sa ženom.

Anđelina Džoli, foto: Jeff Spicer/Jeff Spicer/Getty Images, Entertainment
Anđelina Džoli, foto: Jeff Spicer/Jeff Spicer/Getty Images, Entertainment
.

Anđelina je drugo dete američkog glumca Džona Vojta i Maršelin Bertrand, glumice francuskog porekla. Ipak, brak nije dugo trajao, kada je Anđelina imala samo godinu dana par se razveo.

Maršelin se zbog Andželine i njenog dve godine starijeg brata odrekla karijere i posle razvoda sa decom preselila u Njujork, a preminula je 27. januara 2007. od raka jajnika.

Još kao devojčica, Andželina je bila nestašna i drugačija od svojih vršnjakinja. U osnovnoj školi pridružila se grupi devojčica "Kissy Girls" koje su jurile dečake i ljubile ih dok oni ne bi počeli da vrište. Banda je rasturena kada je direktor škole pozvao roditelje devojčica na razgovor. Takođe, Anđelina je kao mala sakupljala zmije i guštere i bila zaljubljena u gospodina Spoka iz Zvezdanih staza.

Sa majkom je redovno išla na projekcije filmova i kasnije je rekla kako ju je upravo to navelo da se bavi glumom.

Njeno odrastanje je obeleženo burnim periodima tokom kojih je imala potrebu da povređuje i seče samu sebe. Bol je činio da se oseti živom pa je redovno upražnjavala taj ritual. U školi su je deca zadirkivala zbog specifičnog izgleda koji je uključivao naočare, naramenice i veoma mali broj kilograma. Pošto je njena majka imala skromne prihode, nosila je polovnu odeću.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Angelina in 1994 ?❤️

A post shared by Angelina Jolie (@angelinajolieofficial) on

.

Okušala se i u manekenstvu, ali nije imala uspeha na kastinzima što je dodatno narušilo njeno krhko samopouzdanje.

1989. godine je imala više uspeha u manekenstvu. Potpisala je ugovor sa agencijom „Fitnes model menadžment“ i uglavnom je radila u Njujorku, Los Anđelesu i Londonu. Njeni najveći angažmani bili su u spotu Mit Loufa, Antonela Vendita i druga iz srednje škole koji je postao velika muzička zvezda, Leni Kravica, za pesmu „Stand by my woman“.

Uprkos tome, nisu joj stizale ponude za filmu, pa se pojavila samo u 5 ostvarenja koja je režirao njen brat dok je studirao. On joj je bio velika podrška tokom odrastanja koje je obeležilo očevo odsustvo.

Paralelno s burnim odrastanjem i karijera Anđeline počela je da se razvija, ali njene prve filmove: Cyborg 2 1993, Hackers 1995. i Foxfire 1996. godine kritika je loše ocenila. Sredinom 1994. udala se za britanskog glumca Džoni Li MIlera koga je upoznala na snimanju filma o bandi hakera koja spasava svet. S njim se venčala u nekonvencionalnoj venčanici - crnim kožnim pantalonama i beloj majici na kojoj je vlastitom krvlju ispisala Millerovo ime.

"Vremenom je sve u našem odnosu padalo. Ipak, mislim da je on najbolji muž koga devojka može da nađe. Uvek ću ga voleti, jednostavno bili smo previše mladi", rekla je Anđelina, čiji je prvi brak trajao samo osamnaest meseci, mada su se zakonski razveli tek 1999. godine. Iza formulacije o nepremostivim razlikama krije se to da joj je britanski glumac dosadio jer se na snimanju filma Foxfire zaljubila u svoju partnerku, manekenku Dženi Šimizu..

Iako se o tome samo nagađalo, u biografiji Anđeline od pre tri godine, ona je, između ostalog, priznala i da je deset godina imala ljubavnicu Dženi..

Nedugo potom se i udala za glumca Bili Bob Tortona, koga je srela na snimanju filma Pushing Tin, 5. maja 2000. godine. Rezultat učestalih javnih izliva strasti bilo je i to što su oboje oko vrata nosili bočice sa krvlju svog partnera. Iako su pričali kako su suđeni jedno drugom, rastali su se 27. maja 2003.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

They were my favorite anyways... ❤ ? #angelinaandbillybobforever

A post shared by Britni Chanel ☠️ (@britni.chanel) on

.

Za njen profesionalni uspeh u velikoj meri zaslužna je i televizija. Afirmisala se ulogom u TV filmu George Wallace, za koju je 1998. dobila Zlatni globus. Za maestralnu rolu divlje i lepe biseksualno opredeljene manekenke koja umire od side u mini seriji Đia dobila je 1999. još jedan Zlatni globus.

Kao glumica potvrdila se i sporednom ulogom psihotične tinejdžerke Lize Rou u bioskopskom hitu Prekinuta mladost, za koju je 1999. dobila Zlatni globus i Oskara.

Početkom novog milenijuma, okrenula se humanitarnom radu, ali i usvajanju i rađanju dece, što je još više oplemenilo njenu svakodnevicu. U proleće 2002. usvojila je desetomesečno kambodžansko siroče, Medoksa. Njena bezgranična ljubav za sina bila je i kamen spoticanja u braku sa Tortonom jer posesivni suprug nije hteo ni s kim da je deli.

U periodu kada je usvojila Medoksa stravično se sukobila s ocem. Naime, u leto 2002. godine, iako nije imao Anđelininu dozvolu za to, Džon Vojt je obelodanio da je njegova ćerka usvojila dečaka. Do još veće svađe došlo je kada je glumac izjavio kako se brine za svoju ćerku koja luta po siromašnim krajevima sveta i nagovestio da joj je hitno potrebna psihijatrijska pomoć. Ona ga se tada javno odrekla, a krajem 2002. i službeno je iz svoje krštenice izbrisala prezime Vojt. Iako je to mnogo puta pokušavao i privatno, ali i preko medija, Džon nije uspeo da dobije ćerkin oproštaj ni kada je rodila biološku decu, a tek nedavno njih dvoje uslikani su zajedno u Veneciji, što je protumačeno kao pomirenje.

Na to ju je, kako se neretko spekulisalo, dugo nagovarao i poslednji izabranik, slavni kolega Brad Pitt s kojim joj se dogodila fatalna veza. On se zbog Anđeline 2005. godine razveo od Dženifer Aniston, zvezde serije Prijatelji, a tvrdi se da su partneri otpočeli aferu još za vreme snimanja filma Gospodin i gospođa Smit, što su oboje demantovali u nekoliko intervjua.

Prve intimne paparaco fotografije pojavile su se mesec dana nakon što je Anistonova podnela zahtev za razvod. One prikazuju Pitta, Anđelinu i njenog sina Medoksa na plaži u Keniji. Tokom leta, par je viđen zajedno sve učestalije i mediji su im ubrzo nadenuli nadimak Breddželina. Januara 2006. Anđelina je za People potvrdila da je trudna i u vezi s tim prvi put javno potvrdila njihovu vezu. Nakon dva usvojena deteta, Kambodžanca Medoksa i Etiopljanke Zahare, Anđelina je 27. maja 2006. godine rodila ćerku Šajlo u privatnoj bolnici u Valvis Beju, u Namibiji.

U martu 2007. usvojili su i tada trogodišnjeg Vijetnamca Paks, a u julu sledeće godine slavna umetnica dobila je još dvoje biološke dece, dečaka i devojčicu koje je na svet donela u bolnici Santa Marija u Nici.

.

S obzirom da je javnosti interesantan svaki korak koji glumica napravi, izuzetak nisu ni njene tetovaže. U mnogim filmovima su prekrivane šminkom, a neke od njih je skinula ili zamenila novim natpisima. Uklonila je ime bivšeg muža Bilija Boba, prozor, kineski simbol smrti, a zmaja je prekrila krstom. Trenutno se na njenom telu nalazi 12 tetovaža od kojih svaka ima značenje. Neke od njih su: „molitva za divlje u srcu, zatvorene kao u kavezu“ koju je imala i njena majka, „snaga volje“ na arapskom, latinski citat „što me hrani to me i uništava“, „znaj svoja prava“, molitvu od budustičkih simbola za sina Medoksa, geografske koordinate mesta gde su rođena njena deca.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

“Where ever I am I always find myself looking out the window wishing I was somewhere else.” - Angelina Jolie #angelinajolie

A post shared by Angelina Jolie (@angelinajolieofficial) on

.

Sredinom 2013. godine je donela tešku odluku da ukloni obe dojke kako bi smanjila mogućnost da umre od raka kao njena majka. Takođe je najavila da će ići na preventivnu mastektomiju materice i jajnika. Na ovaj korak se odlučila nakon DNK analiza kojima je utvrđeno da nosi mutirani gen BRCA1 i da ima 87% šansi da oboli od raka dojki, a 50% od raka jajnika.

Našla se i na listi 100 najuticajnijih ljudi na svetu, Forbs ju je proglasilo za jednu od 100 najslavnijih, a People joj je dodelio titulu najlepše žene u okviru spiska od 100 najlepših.

Izvor: Glossy.rs