Doris Dej, žena koja je obeležila jednu eru: Donela je toliko radosti u naš dom, a sebe je smatrala nesrećnom

Juče je umrla Doris Dej. Diva koja će zauvek ostati upamćena po predivnoj muzici, odličnim filmovima i neizmernoj ljubavi prema životinjama i srčanoj borbi za zabranu prirodnog krzna. Njen život bio je sve samo ne običan, veoma turbulentan, iz našeg ugla bajkovit ali iz njenog nesrećan. Međutim, uvek je na pitanja o tužnim segmentima života odgovarala rečima svoje pesme "Que sera, sera"...

Doris Dej, dama koja je osvojila srca publike širom sveta, foto: Keystone / Stringer/Hulton Archive
Doris Dej, dama koja je osvojila srca publike širom sveta, foto: Keystone / Stringer/Hulton Archive
.

Tri godine su je delile od jubilarne stote. U svojoj 98. godini umrla je Doris Dej.

Nekad velika holivudska zvezda, radila je gotovo do svoje osamdesete godine, a onda se u potpunosti predala borbi za zaštitu životinja. O njenoj smrti izvestio je "The Doris Day Animal Foundation", naglasivši da je u trenutku smrti bila okružena njoj bliskim ljudima.

Podlegla je, pretpostavlja se, od posledica nedavno preboljene upale pluća. Donedavno je njeno zdravlje bilo odlično, a ona u potpunosti vitalna.

Snimila je više od pedeset filmova, više od šest stotina pesama. Tokom 50-ih i 60-ih godina mnogo je sarađivala s Rokom Hadsonom, njihovi filmovi su po pravilu bili veliki hitovi u bioskopima.

.

Doris Dej je rođena 3. aprila 1922. godine u Sinsinatiju, Ohaju. Zanimljiv podatak je i taj što je celoga života Doris verovala da je 1924. godina njenog rođenja. Sve do njenog 95. rođendana kada su pronađeni podaci u kojima je otkriveno da je rođena 1922. godine.

Godine njenog velikog uspeha bile su naročito 1960-e, u to doba glumi u raznim romantičnim komedijama. Igrala je u “Ljubimici Divljeg zapada”, “Šaputanjima na jastuku”, “Čoveku koji je previše znao”… Posle se bavila produkcijom i vođenjem TV programa; na CBS-u je, na primer, radila “The Doris Day Show”. Doris Dej bila je dobitnica Gremija, a njene pesme “Sentimental Journey”, “Secret Love” i “Que Sera Sera” uvrštene su i u Gramijevu Kuću slavnih.

.

Prvi nastupi

Otac joj je bio nastavnik muzike, majka domaćica, ona je želela da bude plesačica. Doris je najmlađe dete u porodici, imala je dva starija brata, Ričarda, koji je preminuo pre nego što se ona i rodila, i Pola, koji je od nje bio stariji skoro 3 godine. Zbog očevih neverstava, porodica se raspala dok je Doris još bila devojčica. Njen otac, napustio je suprugu i otišao sa drugom ženom kada je Doris imala 12 godina. Samohrana majka je odgajila buduću zvezdu.

Od malih nogu Doris je pohađala časove plesa, tako da je već kao tinejdžerka imala redovne javne nastupe. Sa partnerom Džerijem Doertijem redovno je osvajala nagrade na lokalnim takmičenjima.

.

Zajedno su sanjali o angažmanu u Holivudu, ali veče pre nego što je trebalo da otputuju u Los Anđeles voz je udario u automobil u kojem se nalazila Dej.

Slomila je nogu i plesna karijera je bila gotova. Doris je tada bilo svega 12. godina.

Oporavak je trajao mesecima. Vreme joj je brže prolazilo kada je pevušila slušajući radio i kako je rekla, „otkrila je talenat za koji nije ni znala da poseduje“.

Posebno se divila Eli Ficdžerald.

Majka joj je organizovala časove pevanja, a kasnije je dobila priliku da se predstavi i na lokalnoj radio stanici. I baš tada ju čuo Barni Rep, poznati džez muzičar.

Nije prošlo mnogo kada je i sama počela da nastupa kao pevačica manjih bendova u Sinsinatiju, njena izvođenja puštala je lokalna radio stanica.

.

A onda odlazi u Njujork. Njen prvi hit, “Sentimental Journey”, na radiju su emitovali ratne 1945. i uskoro je postao himna koju su koristili za ohrabrivanje vojnika Drugog svetskog rata.

Nakon njenog izvođenja pesme ”Day after Day” Doris Mari En Kapelhof postaje Doris Dej.

Karijeru u Holivudu započela je nakon što su je primetili kako peva na jednoj zabavi 1947. godine.

.

Film "Romansa na otvorenom moru" koji je izašoa 1948. godine zagarantovao joj je uspeh sledećih 20 godina. Igrala je u mnogim romantičnim komedijama, mjuzikalima i dramama. Takođe snimila je i filmove u kojima su joj partneri bili neki od najpoželjnijih glumaca zlatnog Holivuda, Klerk Gejbl, Keri Grant, Dejvid Niven i Rod Tejlor.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The magic of old Hollywood (@oldhollywoodfans) on

.

Narednih godina je snimila nekoliko mjuzikala koji su postali hitovi poput ostvarenja Čaj za dvoje i Vidim te u svojim snovima.

.

Njene uloge nisu bile previše zahtevne, ali je za publiku, poput američkih vojnika u Korejskom ratu, bila neodoljiva u ulozi devojke iz komšiluka koja se pretvara u zanosnu, divnu plavušu.

Igrala je i u filmu Čovek koji je previše znao slavnog režisera Alfreda Hičkoka. Tu je i otpevala jedan od najvećih hitova "Qué Será Será".

.

Najveći filmski uspeh ostvarila je 1959. godine kada je za ulogu u filmu Šaputanje na jastuku nominovana za Oskara u kategoriji najbolje glavne ženske uloge.

I tokom 1960-tih godina je nastavila da snima filmove, od kojih su neki imali solidne uspehe u bioskopima.

Ali kako je došla seksualna revolucija u toj deceniji, Dej je izašla iz mode.

Nije bila spremna da menja sopstveni imidž i ide u korak sa tadašnjim tokovima.

.

Odbila je i ulogu gospođe Robinson u filmu Diplomac. Tvrdila je da je scenario vulgaran i uvredljiv.

Brojni brakovi

Iza nje su bila četiri neuspešna braka. Prvi put se udala već sa 17, godina za kolegu muzičara Ala Džordena. Bila je žrtva porodičnog nasilja, brak se raspao kad je suprugova agresija kulminirala. U visokoj trudnoći pretukao ju je, ubrzo potom rodio se sin, njeno jedino dete, Teri Melčer. Teri je umro 2004. godine od raka kože, pet meseci nakon što je Doris dobila "Predsedničku medalju slobode". Iza Doris Dej ostao je unuk Rajan Melčer.

Uprkos uspešnoj karijeri, Doris Dej je tvrdila da u životu zapravo - nema sreće.

Mučili su je propali brakovi, loši odnosi, finansijski problemi. O svemu tome progovorila je u biografiji “Doris Day: Her Own Story”.

.

Nakon prvog bračnog kraha udala se za saksofonistu Džordža Vajdlera. Ali i taj se brak, nakon tri godine, raspao. Vajdleru je smetao uspeh supruge. Doduše, nekadašnji bračni par pokušo je da obnovi vezu godinama kasnije.

Govorila je da je najviše volela svog trećeg supruga, filmskog producenta Martina Melčera. Za njega se udala početkom 1950-ih. Usvojio je njenog sina, koji je nosio Melčerovo prezime. S Martinom Melčerom Doris Dej ostala je sve do njegove smrti 1968. godine. Dej je bila šokirana, kada je posle njegove smrti, saznala da je potrošio sav novac sa računa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The magic of old Hollywood (@oldhollywoodfans) on

.

Pre smrti u njeno ime je potpisao ugovor za snimanje televizijskih serija. Iako iscrpljena, Dej je ispunila odredbe ugovora za zabavni šou koji se snimao do 1953. godine.

Ponovno se udala 1974. Ovaj put za 13 godina mlađeg Berija Komdena. Razveli su se četiri godine kasnije. Comden je tvrdio da je zatražio razvod razočaran što se Doris više brine za životinje nego za njega.

U doba najvećeg uspeha, Doris Dej bila je neka vrsta antipoda seksepilnoj Marilin Monro. Doris Dej su smatrali “nevinom i neiskvarenom devojkom iz komšiluka”, što ona nije doživljavala kao kompliment.

.

"Nemam pojma zašto, ali imam tu nesreću da me javnost doživljava kao dobricu, "američku devicu" i slično, pa mislim da ću poprilično šokirati mnoge, ali ja to moram da kažem: čvrsto verujem da dve osobe ne bi trebalo da se venčaju ukoliko pre toga nisu živele zajedno", napisala je.

Ona se godinama borila za prava životinja i zalagala se za zabranu upotrebe krzna.

Predsednik Džordž Buš mlađi joj je 2004. godine dodelio Medalju slobode.

Nije poklekla trendovima, ostala je svoja do kraja, foto: Hulton Archive / Staff
Nije poklekla trendovima, ostala je svoja do kraja, foto: Hulton Archive / Staff
.

Zbog straha od letenja nije prisustvovala ceremoniji. Iste godine sin jedinac Teri, koji je bio pevač i producent, preminuo je od melanoma.

Dej je do poslednjeg dana pažljivo birala ko može da prikazuje njene filmove i pušta njene pesme. Izabrala je pse i mačke, a ne slavu. I nije žalila zbog toga.

Jednom prilikom je rekla da veruje da se stvari uvek odvijaju onako kako bi trebalo.

Ili kao što kaže pesma – Qué Será Será.

Rečenice po kojima ćemo je pamtiti:

.

"Živite život punim plućima... Neće se vratiti.“

“ Volim radost; Želim biti radosna; Želim da se zabavim na setu; Želim nositi lepu odeću i da izgledam divno. Želim da se smejem, i to je sve što želim!”

"Ono što je zastrašujuće oko srednjeg doba je saznanje da ćeš i to da prerasteš"

"Ako je istina da su muškarci zveri, to onda znači da većina žena voli životinje"

"Bore su normalne. Roditelji ih dobiju od svoje dece"

.

"Svaka devojka može da izgleda gamurozno...samo stani i izgledaj glupo"

“Volim da pevam ljubavne pesme”.

“Vulgarnosti počinje kada mašta podlegne eksplicitu”.

“Zahvalnost je bogatstvo. Žalba je siromaštvo”.

“Ako je istina da su muškarci takve zveri, ovo mora objasniti činjenicu da većina žena su ljubitelji životinja”.

Izvor: jutarnji.hr/glossy.rs/danas.rs