Životne priče

Oteta novinarka: Hteli su da mi odseku glavu pred kamerom, a onda mi donosili čokoladu

Nemačka novinarka Džanina Findajzen koja je držana u zatočeništvu skoro godinu dana otkrila je da su otmičari bili spremni "da joj odrube glavu pred kamerom", ali da su je na kraju zasipali čokoladom i igračkama nakon što je u zatočeništvu rodila sina.

"Želela sam da ispričam još tu jednu priču pre nego što odem na porodiljsko. Nisam bila svesna činjenice da sam u trenutku napravila najveću grešku u životu".

26.03.2019. - 15:00h

Novinarka je puštena iz zatočeništva u septembru 2016. godine, a prvi put je progovorila o tome kako je u sedmom mesecu trudnoće otputovala u ratnu zonu i kako je uspela da preživi sa detetom u Siriji, prenosi Gardijan.

Findajzen je u razgovoru za nemački list Zidojče cajtung rekla da je u Siriju otputovala u oktobru 2015. godine kako bi snimila dokumentarac o svom školskom drugu koji se posvetio džihadu i pridružio ogranku Al Kaide u Siriji, Džabat al-Nusri.
Trudnoća ne samo da je nije sprečavala da otputuje i snimi film, već je upravo zbog činjenice da će se uskoro poroditi i pauze koja je trebalo da usledi nakon porođaja požurila da završi posao što pre.

"Bila sam pod pritiskom, upravo zbog trudnoće. Želela sam da ispričam još tu jednu priču pre nego što odem na porodiljsko. Nisam bila svesna činjenice da sam u trenutku napravila najveću grešku u životu", rekla je Findajzen.

foto: Ilustracija / Depositphotos

Nju je sa juga Turske preko granice u Siriju odvezao krijumčar ljudi, a Findajzen je ispričala da je samo ocu svog deteta rekla kuda ide, te da sa sobom nije ponela čak ni mobilni telefon. Ona ne smatra odgovornim nikoga ko je mogao da je spreči da ode, a to nije učinio.

"To je, naposletku, bila moja odluka i moja greška", rekla je ona.

Iako joj je prijatelj o kome je trebalo da snimi dokumentarac u mejlu garantovala da joj niko neće nauditi, Findajzenova i vozač u čijem se kamionu nalazila upali su u zasedu. Njoj su - tada je imala 27 godina - stavili povez preko očiju, prislonili pištolj na čelo i odveli je u kuću na nepoznatoj lokaciji.

"Prve noći sam mislila da garancija koju mi je prijatelj dao znači da će me brzo pustiti. Ali sam ubrzo shvatila da su moje nade uzaludne", rekla je Findajzen.

Ona smatra da njen prijatelj nije znao za plan da je pripadnici njegove grupe kidnapuju. Na pitanje kako su je tretirali u zatočeništvu, Findajzen je rekla: "Bilo je nekoliko neprijatnih situacija, ali sam se dobro držala. Svejedno, bilo je jasno da oni nisu fini, humani ljudi... Hteli su da mi odseku glavu pred kamerom."

Dok je bila u zatočeništvu, vodila je dnevnik, a u tajnosti je i skupljala stvari koje bi joj mogle biti od pomoći kada pokuša da pobegne.

"Do samog kraja sam verovala da ću se vratiti u Nemačku do porođaja", rekla je Findajzen.

"Bilo mi je nezamislivo da rodim dete u Siriji. Igrnorisala sam realnost. Sve dok više nisam mogla da je ignorišem."

Otmičari su ucenili lekara da je porodi, a porođaj je protekao bez ikakvih komplikacija. "Odjednom je sve postalo daleko: rat, otmičari, tu smo bili samo moj sin i ja. Bio je tako sićušan, krhak, ali zdrav", ispričala je Findajzen i dodala da se način na koji su se otmičari ophodili prema njoj promenio posle porođaja.

"Sa malim detetom bila sam još bespomoćnija nego ranije. Kada se moj sin budio noću i plakao, narednog jutra bi me zapitkivali šta nije u redu." Otmičari su joj doneli čokoladu, multivitaminski dok i plišanog medu, a nisu štedeli ni na pelenama.

"U Siriji postoje dve vrste pelena. Meni su donosili one luksuznije." Findajzenovu je na kraju oslobodila druga grupa islamista - Džabat Fateh al-Šam, koja je na internetu objavila da je njena otmica neislamska zato što joj je prethodno data garancija da joj niko neće nauditi. Nakon što je začula pucnje, okružila je grupa muškaraca koja joj je rekla da će je odvesti nazad u Nemačku.

Findajzen je za Zidojče cajtung rekla da, prema njenim saznanjima, Nemačka nije platila sumu od oko 5 miliona evra koliko su njeni otmičari tražili za njen otkup. "Dobila sam drugu priliku", rekla je Findajzen.

"Ne dobiju drugu priliku svi koji su kindapovani u Siriji."

Izvor: Gardijan / B92.net