Životne priče

Pre 18 godina umro je Bata Stojković: Zbog ovih 10 uloga je besmrtan

Veliki glumac Danilo Bata Stojković umro je 16. marta 2002. godine. Proslavio se ulogom Bubuleje u televizijskoj seriji "Diplomci", a veliku popularnost stekao je ulogama u "Balkanskom špijunu", “Varljivom letu 68." i kultnim ostvarenjima režisera Slobodana Šijana, "Maratonci trče počasni krug" i "Ko to tamo peva". I to je samo delić besmrtnih uloga koje je ostvario.

16.03.2020. - 13:00h

Odrastao je na Čuburi i bio je jedan od poslednjih beogradskih boema.

5. februara, teško bolestan, igrao je 300. izvođenje "Korešpodencije".

“Imao je devet operacija, ali odlazak na predstave naprosto ga je dizao. Nikoga nije ni pitao da li iz bolnice može da ode da igra, već je sve moralo da bude gotovo do predstave”, ispričala je svojevremeno njegova supruga Olga.

Bata je Olgu upoznao u pozorištu, ali tek kada se razboleo, posle 20 godina zajedničkog života odveo ju je pred oltar.

"Dugo smo bili zajedno, ali venčali smo se tek 1991. godine. Njegova sestra, inače pedijatar Vera Kaljević, zabranila mu je i rekla: Kad si čekao dosad da se venčaš s njom, čekaj još malo, prvo da ozdraviš i staneš na noge, pa onda izvoli. Moja kuma Nada Pešić, Dragoslav Mihajlović i Mihiz bili su nam kumovi. Kada smo izlazili iz Opštine, bilo mi žao Cigana koji su govorili: Kume, izgore ti kesa, a on im je samo odbrusio: Marš u p... materinu. Posle smo se venčali i u manastiru Vavedenje, a sve smo obeležili tako što smo nas četvoro otišli na ručak. Nikome nije bilo stalo do toga, mi smo to hteli samo da učinimo starima. Nije nam to palo na pamet, njegovi su se ponašali kao da smo u braku, kao da sam snaja, njegov brat zvao me je gospa mala. Možda mu je nešto dunulo kad se razboleo", prisetila se Olga.

Ovaj skladan bračni par, za kakav su važili u glumačkim krugovima, nije imao decu.

"Nismo imali decu, ali Bata je jako vodio računa, a to je ostalo i meni u amanet, o ćerki njegovog najboljeg prijatelja”, rekla je Olga. 

Izvor: srbijadanas.com / kurir.rs