Na današnji dan pre tri godine, napustio nas je Gaga Nikolić. Ovako je govorio...

"Moji su se snovi ispunili. Kao glumac verovao sam u sebe, imao sam želju da pobedim, ali i da pobedim sebe. A i to može da bude opasno – ako ti se ispune svi snovi, postane dosadno. Meni još nije dosadno. Ja sam kroz čitavu karijeru nastojao da, na neki način, u sebe utkam ono što je pisalo na špici prvog filma u kome sam igrao. A pisalo je: I kad budem mrtav i beo, ja bih ipak hteo da kakva-takva svetiljka budem..."

.

Ovako je govorio Dragan Gaga NIkolić, naš čuveni glumac i ikona jednog vremena, koji je preminuo na današnji dan 2016. godine, nakon duge i teške bolesti.

Zbog svog stila glume okarakterisan je kao 'Šmeker sa karakterom gospodina'.

Rođen je 20. avgusta 1943 godine, a odrastao je u Požarevačkoj ulici na Crvenom krstu. Evo šta je on kazao o svom odrastanju:

"Detinjstvo sam proveo na Crvenom krstu. Bilo je to doba bez televizije, ako se to danas uopšte može zamisliti, a na Krstu beše pozorište, bioskop i sportsko društvo. Kada sam se krišom, prvi put, okešao na prozor ondašnjeg savremenog pozorišta (danas Beogradsko dramsko, prim. nov.), ostao sam bez daha ugledavši našminkane i kostimirane glumce, spazivši neki drugi svet. Kasnije sam odlazio da gledam poneku predstavu. Sećam se, kad sam se vraćao kući posle ‘Plači voljena zemljo’, bilo je to oko 11 uveče, srela me razredna i izgrdila što sam tako kasno na ulici. Sutradan me ukorila pred celim razredom.”

.

Apsolvirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. Prva značajnija uloga bila je u filmu iz 1967. godine, Kad budem mrtav i beo kao Džimi Barka. Za ovaj film je i nagrađen diplomom na festivalu u Puli 1968. godine.

Tokom svoje karijere ostvario se u velikom broju (oko 170) glavnih i sporednih uloga na filmu, a neke koje se istuču su: Horoskop (1969), Bube u glavi (1970), Bez reči (1972), Kičma (1975), Nacionalna klasa (1979), Ko to tamo peva (1980), Banović Strahinja (1981) gde je za ulogu Alije nagrađen Zlatnom arenom u Puli, Nešto između (1983), Balkan ekspres (1985), Obećana zemlja (1986), Poslednji krug u Monci (1989).

Veliku popularnost kod publike doneo mu je lik Prleta iz televizijskih serija i filmova Otpisani (1974) i Povratak otpisanih (1976), kao i šou program Obraz uz obraz, gde je nastupao sa suprugom Milenom Dravić.

Ono što je zanimljivo, jeste da je on svoju suprugu, Milenu Dravić, upoznao tokom snimanja filma Horoskop 1969. godine, a da su se venčali tajno i to u pauzi snimanja filma "Kako su se volele dve budale", tri godine kasnije, odnosno 1972. godine.

Kuma na njihovom venčanju bila je poznata glumica, njegova koleginica sa Akademije, Seka Sablić.

Gaga Nikolić dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Ukoliko niste znali, bioskop u ustanovi kulture Parobrod nosi ime po njemu od maja 2016. godine, a u oktobru prošle godine u Vrnjačkoj Banji mu je podignut spomenik u prirodnoj veličini.

Takođe, dobitnik je svih značajnijih filmskih nagrada, od kojih izdvajamo samo neke:

- Nagrada za životno delo Pavle Vuisić na filmskim susretima u Nišu 2007. godine

- Izvanredna nagrada za glumu Draganu Nikoliću na festivalu Zemun fest Beograd, 1996. godine

- Nagrada Zlatna Arena za ulogu turskog pljačkaša Vlah-Alije u filmu Banović Strahinja 1981. godine

- Nagrada Car Konstantin za ulogu u filmu Nacionalna klasa 1979. godine

- Story award, nagrada za najharizmatičnijeg muškarca 2009. godine

- Nagrada Zlatni pečat, Jugoslovenska kinoteka, Beograd 2013. godine

Izvor: Prva TV, Beograd uživo