Životne priče

Mornar sam Popaj ja i 100 mi je godina! Trebalo je da bude samo reklama, a postao najveći baja

Razlog zbog kog deca 90 godina unazad moraju da jedu spanać ne bi li dobili mišiće i bili jaki je Mornar Popaj, crtani junak koji je ulepšao mnoga detinjstva, ali i koji je bio odličan primer koji su roditelji koristili da ubede decu da jedu zdravo. Nacrtan je 1919. godine, a u stripu se pojavio deset godina kasnije i od tada je jedan o najomiljenijih crtanih junaka desetine generacija.

26.01.2019. - 17:00h

Lik mornara Popaja stvorio je Elzi Segar 1919. godine za reklamne potrebe jedne fabrike španaća. Deset godina kasnije Segar ga uvodi kao novog lika u svoj već deceniju star strip „Timbl teatar“ i objavljuje u novinskom stripu „King fičers“. U tom stripu, glavni junak Kastor sa svojim drugom Hamom se uputio na prekookeansko putovanje i obratio čoveku u mornarskom odelu sa tetovažom sidra na ruci rečima „Hej ti! Da li si ti mornar?“. Popaj je odgovorio „Jok, mislim da sam kauboj“ povlačeći dim iz mornarske lule i žmureći na jedno oko. Od tog trenutka je postao sastavni deo stripa „Timbl teatar“.

Nepunih godinu posle pojave Popaja, Ham je polako izbačen iz stripa, a Popaj je ujedno postao Olivin dragi. Oliva je dodata kao Kastorova sestra još krajem 1919. godine. Pera Ždera i Badža (u nekim prevodima Kvrga) pojavili su se 1932. godine, dok se Kića po nekim izvorima pojavio 1933. godine, a po drugim 1936. godine. Nova zvezda stripa je stvorila potrebu za novim imenom, te je „Timbl Teatar“ promenio ime u „Popaj“.

Elzi Segar je umro 1938. godine u vreme najveće popularnosti mornara Popaja, pa su rad na liku nastavili drugi strip-crtači: Džo Mjuzijel, Bela Zabolj i Bad Segendon.

Više o Popaju...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Edgar Karol (@edgar_karol_kick_ass) on

Popaj je mornar s istetoviranim sidrima na podlakticama i lulom od kukuruzovine u ustima koja je njegov zaštitni znak. Njegov glavni protivnik je Badža (ili Kvrga, kako je kod nas još prevođeno njegovo ime) koji pokušava da osvoji Popajevu devojku Olivu.

Popaj je napoznatiji po tome što, kada pojede spanać dobija ogromnu snagu uz pomoć koje lako pobeđuje Badžu. Simpatičan lik koji se pojavljuju u crtanim filmovima "Mornar Popaj" je i proždrljivac hamburgera, Pera Ždera.

Filmsku premijeru Popaj je imao u filmu "Beti Bup sreće mornara Popaja" (1933). Iste te godine "Flečer studio" je snimio dugometražni crtani film "I am What I am" (Ja sam ono što jesam) sa Popajem u glavnoj ulozi.

Kada je "Paramount studio" preuzeo "Flečer studio", 1942. godine preimenovali su ga u "Famous studio" i iako je nastavio sa snimanjem crtanih filmova o Popaju, poznavaoci crtanih filmova tvrde da nikada nije postigao kvalitet kao "Flečer studio".

Većina epizoda se zasniva na Popajevoj odbrani Olive od Badže. Oliva se ponaša naivno i naseda na njegovu igru, ali kada Badža postane grub, ona doziva Popaja u pomoć.

Svaka epizoda u jednom trenutku sadrži scenu u kojoj Popaj, kad je u najvećoj nevolji, vadi spanać iz konzervi, jede ga i pobeđuje svog protivnika.

Konzervu uvek otvara na originalan naćin, poput mlaza iz lule koji seče konzervu, ili nekog drugog sredstva koje se nađe u blizini.

U mnogim drugim epizodama, međutim, pojavljuju se različiti neprijatelji Popaja, poput mitskih bića, velikih životinja, likova iz bajki.

Od 1933. do 1957. godine napravljeno je oko 230 kraćih epizoda i tri duža animirana filma: "Popeye The Sailor meets Sinbad the Sailor" (Mornar Popaj susreće Sinbada moreplovca), "Popeye meets Ali Baba's forty thieves" (Popaj susreće Ali Babu i 40 razbojnika) i "Aladdin and his wonderful lamp" (Aladin i njegova čarobna lampa).

Crtane filmove je do 1942. režirao Dave Fleischer, a od 1942. godine taj su posao obavljali Seymour Kneitel, Isadore Sparber, Bill Tytla, Dan Gordon i Dave Tendlar.

Godine 1980. snimljen je i igrani film o Popaju u režiji Roberta Altmana u kojem glavne uloge igraju Robin Williams (Popaj) i Shelley Duvall (Oliva).

Na našim prostorima generacije su odrasle uz Popaja kome je glas pozajmio glumac Mića Tatić i nije na odmet vratiti se u detinjstvo bar na trenutak:

Izvor: Wikipedia