Životne priče

Tri godine bez Dejvida Bouvija: Živeti i umreti umetnički

Malo je vesti koje su potresle svet kao što je bila ona od 10. januara 2016. godine, da je posle 18 meseci borbe sa rakom preminuo slavni britanski muzičar Dejvid Bouvi.
10.01.2019. - 12:30h
Dejvid Bouvi / Foto Getty
Dejvid Bouvi / Foto Getty

I baš kao što je od svog života napravio umetnost, isto je uradio i sa smrću - dan pre 69. rođendana i tri dana pre smrti objavio je spot za pesmu Lazarus. Budući da skoro niko nije znao za njegovu bolest, malo ko je shvatio da je u pitanju svojevrsno opraštanje od fanova, porodice, prijatelja i života.

Predvideo je sopstvenu smrt (ili vaskrsenje) i, opet, neke nove trendove. To je najavio poslednjim, 26. po redu albumom Blackstar i spotom za pesmu Lazarus koja odiše odlaskom, smrću, a počinje stihovima: "Pogledaj gore, ja sam na nebu".

Podsetićemo se samo nekih činjenica vezanih za Bouvijev život.

Kada je imao 15 godina, lagao je druga Džordža Andervuda da mu je devojka otkazala dogovoreni sastanak, zbog čega ga je Džordž udario. Dejvidu je tada, da ne bi izgubio vid, trajno proširena zenica na levom oku, koja je i promenila boju, a njegova reakcija na sve to, upućena Džordžu, bile su riječi: Hvala ti! Ovaj (ne)srećni događaj je samo upotpunio njegov kasniji izgled i imidž nekoga ko kao da nije sa planete Zemlje.

Sa 18 godina je promeniio ime - Dejvid Džouns postao je Dejvid Bouvi.

Posle mnogih singlova, 1969. godine izdaje prvi album Man Of Words, Man Of Music, koji nije dostigao veći uspeh, što nije bio slučaj sa pesmom objavljenom kao singl Space Oddity, koja postaje hit u Velikoj Britaniji. U ovoj numeri se pojavljuje Major Tom, jedan od Dejvidovih alter ega. Imao je nekoliko raznih alter ega, od kojih je najpoznatiji Zigi Stardast.Mnogi su smatrali da je Bouvi bio za 70-e ono što su Bitlsi bili za 60-e: muzička raskrsnica i neka vrsta ogledala.

Za Dejvida Bouvija 70-e su bile izgubljene godine u kojima sebe i opisuje kao „groznog pesimistu“ i izražava se kroz albume The Man Who Sold the World (1971) i Hunky Dory (1971) u kojem već nagoveštava želju za promenom. Tada i farba kosu u crveno i izdaje The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972), ključni album u kome, inspirisan Vorholom i Ničeom, priča nekoliko priča povezanih istom temom, sa elementima SF-a i sage o rok zvezdi.

Zigi je nestao sa scene nakon godinu dana. Pregazilo ga je vreme.

Sledeći album Diamond Dogs (1974) inspirisan je buntovničkom anarhijom i modelom sive policijske države, temama iz knjiga Paklena pomorandža Endžija Bardžisa i 1984 Džordža Orvela.

Seli se u Ameriku 1974. godine, a 1975. izdaje album Young Americans na kome preovladava filadelfijski soul. Veliki američki hit postaje pesma koju snima sa Džonom Lenonom Fame.

Film Čovek koji je pao na zemlju, kultnog engleskog reditelja Nikolasa Rega iz 1976. godine, filmskoj publici prvi put je predstavio Devida Bouvija na velikom platnu u ulozi vanzemaljca zalutalog na Zemlju.

Zavisnost od droge pokušava da izleči slikanjem i selidbom u Berlin (1977), gdje se susreće sa elektronskom muzikom i počinje saradnju sa Brajanom Inom, multimedijalnim umetnikom koji je imao veliki uticaj na art-rok produkciju, postpank, elektro pop, nju ejdž, tehno…

Tada nastaju tri albuma na kojima Eno radi: Low, Heroes i Lodger.Posvećuje se pozorištu i filmu, radi sa grupom Queen na temi Under Pressure i 1983. izdaje Let’s Dance.

Sa Mikom Džegerom snima Dancing In The Street.

Sa novoosnovanom grupom Tin Machine, izdaje dva albuma na kojima preovladava zvuk gitare, nakon kojih opet sam eksperimentiše sa elektro-fankom, džezom, hard-rokom…

1992. godine, ženi se supermodelom Iman Abdulmajid i počinje da živi kako je on to nazvao stvarnim životom.

Bouvi i Iman / Foto Getty
Bouvi i Iman / Foto Getty


Rođenje kćerke Aleksandrije donosi novu radost i nove albume: Heathen, na kome meša stari i novi zvuk i Reality (2003).

Nakon srčanog udara 2004. godine sledi oporavak, a na muzičkoj sceni samo dva dueta, sa Ališom Kiz i Dejvidom Gilmorom.

Svoju slabost i pripremu za kraj puta pokazuje 2013. albumom The Next Day.

Biseksualnost je reč koja se često nalazila uz njegovo ime, što on nije ni krio.

Kremiran je tajno.

Pored kćerke ima i sina iz prvog braka.

Izvor: cdm.me, kultivisise.rs