"Pljavi ples" Uspavane lepotice i druge istorijske greške u omiljenim crtanim filmovima

Vaši omiljeni animirani filmovi i crtaći prepuni su istorijskih grešaka. Ako vam je bitno da ono što gledate ima veze sa realnošću, izbegavajte da previše proučavate detalje u ovim popularnim delima.

.

Ledeno doba: Dinosaurusi dolaze

Malo filmova je toliko zamaglilo vremenske okvire istorije kao 3. deo hit serijala “Ledeno doba: Dinosaurusi dolaze”. Već iz naslova možete da zaključite u čemu je problem – dinosaurusi su živeli pre 65 miliona godina!

Poslednje ledeno doba je na Zemlji bilo pre “samo” 110.000 godina, 64 miliona godina nakon što je poslednji dinosaurus nestao, piše portal Allday.com.

.

Uspavana lepotica

Diznijev klasik “Uspavana lepotica” smešten je u 14. vek (to se pominje u jednom od dijaloga). U to vreme bi se romantični ples koji vidimo na kraju crtaća smatrao potpuno neprimerenim!

Igre u kojima su partneri tako blizu jedan drugom nisu postojale sve do 18. veka i početka seksualnih sloboda. Dodirivanje bilo kog dela tela, osim ruke, bilo bi nezamislivo u Srednjem veku.

.

Lepotica i zver

Svi vole scenu sa početka crtaća u kojoj Bel peva o svojoj ljubavi prema knjigama dok posećuje omiljenu gradsku biblioteku, ali reč je o čistoj fantaziji!

Život u ruralnoj Francuskoj oko 1760. godine nije uopšte bio bajka a Bel, kao pripadnica trgovačke klase ne bi imala pristup bilo kakvoj prodavnici sa knjigama. Na sve to, ni knjige do kojih bi mogla da dođe ne bi bile bajke i priče već pre neki ozbiljniji, religijski tekstovi.

.

Anastasija

Ni Foks ne brine mnogo o tačnosti. Oni su se hrabro uhvatili u koštac sa kontroverznom ruskom legendom po kojoj je najmlađa princeza iz dinastije Romanov preživela pokolj svoje porodice, ali crtani, osim same ideje, predstavlja čistu fikciju!

Anastasija u filmu ima oko 8 godina u trenutku revolucije i nalazi se u Zimskom zamku u Sankt Peterburgu. U stvarnosti je bila duplo starija, a porodica se nalazila u dvorcu Aleksandrovski u Carskom selu. Anastasijina baka, carica udovica je nakon revolucije živela u Londonu, a ne u Parizu. Raspućin, glavni negativac, bio je davno mrtav u to vreme i bio je carski savetnik.

.

Pokahontas

Kritike progone Diznijev crtani Pokahontas od njegove premijere pre 20 godina. Skoro sve u filmu je pogrešno!

Pokahontas je imala samo 10 godina kada je upoznala Džona Smita i nikada nisu bili u ljubavnoj vezi. Ona se udala za Engleza koji se zvao Džon Rolf i provela je najveći deo svog života u Engleskoj.

.

Izvor:dnevno.rs