Životne priče

Za Džona je Joko bila najsavršenije biće na planeti, a Džon za Joko homoseksualac koji to ne želi da prizna...

Na današnji dan 1980. goine ubijen je Džon Lenon, a život frontmena Bitlsa i dan danas privlači veliku pažnju kako zbog ogromne popularnosti grupe, tako i zbog ljubavi sa Joko Ono. Za Bitlse je govorio da su popularniji od Isusa, a za Joko da je najsavršenije biće na planeti. Ovo je njegova životna priča...
08.12.2018. - 12:00h
Foto: Getty
Foto: Getty

Malo je muzičara koji su tokom svog života stekli toliko priznanja i pohvala kao što je Džon Lenon, najslavniji član nekadašnjeg liverpulskog benda Bitlsi čija popularnost ne jenjava ni posle tragične smrti kada ga je u napadu ludila 8. decembra 1980. godine ubio obožavalac Mark Čepman. Iako je živeo samo četiri decenije, njegovo ime ostalo je upamćeno i zabeleženo u istoriji muzike, a njegov doprinos pop kulturi prepoznali su mnogi širom planete, pa je tako po njegovom imenu nazvan aerodrom u Liverpulu, najveći park u Havani, park u Barseloni, u njegovu čast podignuti su mnogi spomenici, a o njegovom životu napisano je desetak biografija.

Džon Lenon rođen je 9. oktobra 1940. godine u Liverpulu u Engleskoj. Kada je imao samo četiri godine roditelji su mu se razveli, a on je otišao da živi kod tetke.

Embed from Getty Images

"Odrastao sam bez osećaja pripadnosti roditeljima i domu, što me je vrlo rano učinilo buntovnim i pomalo problematičnim. Zavideo sam deci koja su imala mamu i tatu za čim sam čeznuo celog života", priznao je u jednom intervjuu čuveni Bitls nekoliko dana pred smrt.

Nakon nekoliko godina Lenonova majka Džulija se ponovo udala, međutim nastavila je da ga redovno posećuje. Prilikom tih poseta naučila ga je da svira bendžo i klavir i kupila mu prvu gitaru.

"Sećam se da me je to učinilo veoma srećnim. Tada mi je rekla da zapamtim kako je divno umeti svirati, ali da se od muzike ne može živeti. Kao i uvek, nije bila upravu. Ipak, iako nije bila prisutna u mom životu, bio sam vezan za nju, a nakon što je umrla pošto ju je 1958. godine pregazio auto, stvarno sam plakao. To je trauma koju nikada neću zaboraviti", govorio je Lenon koji je svojoj majici posvetio nekoliko pesama od kojih su mu najdraže bile Julia i Mother.

Kao dete Lenon je bio veoma nestašan i neprestano je zapadao u neprilike. Uživao je crtajući groteskne figure, na osnovu kojih ga je direktor škole uputio na neki od umetničkih koledža. Iako je imao loše ocene, bio je izuzetno talentovan.

Lenon o nestašnom detinjstvu i osnivanju Bitlsa...

"Vrlo mi je drago što sam bio takvo dete. Borio sam se za ljubav drugih onako kako sam umeo i znao, pa svoje ponašanje ne doživljavam kao nešto strašno", pričao je Džon koji je zbog loših ocena u školi mogao da upiše jedino srednju umetničku školu koja mu je obeležila život.

"Baš tu upoznao sam devojku Sintiju Pauel sa kojom sam se vremenom zbližio, a 1957. godine, pošto me nisu interesovali časovi kaligrafije, sa nekoliko prijatelja osnovao sam bend Quarrymen. Nedugo zatim upoznao sam i Pola Mekartnija koga je otac savetovao da se nikako ne druži sa mnom jer sam već uveliko bio obeležen kao mladić koji pravi razne probleme. Onda su nam se pridružili Džordž Harison i Stjuart Sjutkfil i promenili smo ime grupe u The Beatles", objasnio je Džon kako je nastala jedna od najboljih muzičkih grupa svih vremena.


Eksplozivna popularnost Elvisa Prislija poslužila je kao inspiracija šesnaestogodišnjem Lenonu da osnuje bend pod nazivom Kuari Men. Lenon je upoznao Pola Mekartnija prilikom crkvene svečanosti 6. jula 1957. godine. Ubrzo ga je pozvao da se pridruži njegovom bendu. Ostalo je magija.

Mekartni upoznaje Lenona sa Džordžom Harisonom i Stjuartom Satklifom koji takođe postaju članovi benda. Bend ubrzo odlučuje da promeni ime.

Tokom jedne nastupa u Liverpulu, Bitlse je otkrio Brajan Epstajn, koji im ubrzo postaje menadžer. Epstajn im je obezbedio ugovor sa EMI. Zajedno sa novim bubnjarom, Ringo Starom, i producentom Džordžom Martinom, bend objavljuje svoj prvi singl „Love Me Do“ u oktobru 1962. Pesma je zauzela 17. mesto na britanskoj Top listi.

Sledeće pesme koje osvajju britanske top liste bile su „Please Please Me“ , zatim „She Loves you“ i „I Want To Hold Your Hand“.

Pošto je bio izuzetno posvećen muzici, vezu sa devojkom iz srednje škole Sintijom shvatao je vrlo površno, ali kada je ona ostala u drugom stanju, rešio je da se njome oženi.

"Šokirao sam se kada mi je Sintija saopštila da je trudna jer je to bilo apsolutno neplanirano, uradio sam ono što bi uradio svaki muškarac - oženio sam se njome iako mi iskreno do toga nije bilo stalo", pričao je Džon koji je sudbonosno da svojoj školskoj ljubavi izgovorio u opštini u Liverpulu 23. avgusta 1962. godine, a kum mu je bio Brajan Epštajn. Sedam meseci kasnije rodio se njegov sin Džulijan, koji dobija ime po Lenonovoj majci, za koga slavni muzičar nikada nije bio previše vezan.

Baš tih šezdesetih, kada je počela prava bitlmanija, Lenon je počeo da konzumira LSD, drogu koja je potpomagala njegovu kreativnost, ali isto tako razvijala agresiju zbog koje je najviše patila njegova supruga Sintija koju je vrlo često tukao. Po rođenju deteta, njihov brak postao je pravi horor. Muzičar je počeo da spoznaje u sebi ljubav prema osobama istog pola, i veoma brzo je shvatio kako je zaljubljen u svog kuma Brajana. Njih dvojica su otputovali u Španiju, a svetom su počele da kruže spekulacije o njihovoj romansi.

"To je bila gotovo prava homoseksualna ljubav. Nas dvojica jesmo gajili emocije jedan prema drugome, ali nikada nismo konzumirali našu ljubav, nismo imali seksualne odnose, što znači da nismo ni bili u vezi", objašnjavao je Lenon.

Ipak, njegova supruga je zbog ljubavi trpela sve, tvrdeći da je Džon loš samo kada popije ili konzumira narkotike, ali kada je 1966. godine saznala da se on polako zaljubljuje u devojku Joko Ono, rešila je da se razvede od njega, dok je poznatom muzičaru ostalo da plaća sto hiljada funti mesečno za alimentaciju.

I dok je on uplovljavao u vezu sa ekscentričnom Japankom koja je bila trinaest godina starija od njega, popularnost Bitlsa već je dostigla tolike razmera da bi, gde god bi se pojavili, članovi ovog benda izazivali toliku pažnju da nisu smeli da izlaze bez obezbeđenja.

"Popularniji smo od Isusa Hrista. Ne znam šta će duže izdržati - rokenrol ili hrišćanstvo", jedna je od najčuvenijih izjava slavnog muzičara iz tog perioda.

Pošto je pronašao ženu u koju se beskrajno zaljubio i sa kojom se osećao kao voljeno biće, spoznao je šta znači ljubav.

"Joko Ono je najsavršenije biće koje korača ovom planetom, pored nje sam shvatio ko sam i šta sam", govorio je Lenon za svoju ljubavnicu koja mu je ubrzo postala supruga.

Nakon što su se pojavili u emisiji Eda Salivana 1964. godine, Bitlsi postaju prvi britanski bend koji je uspeo da se probije na američko tržište. Bitlmanija je podrazumevala invaziju britanskih bendova na američko tržište, uključujući Roling Stonse i The Kinks.

Po povratku u Britaniju, Bitlsi snimaju svoj prvi film „A Hard Day’s Night“ i pripremaju se za svetsku turneju.

Njihov sledeći film pod nazivom „Help!“ pojavio se 1965. godine. Te iste godine kraljica Elizabeta II proglašava Bitlse članovima odreda britanskog carstva.
U avgustu 1965. godine Bitlsi su održali koncert pred 55,600 fanova na stadionu u Njujorku, što je do tada bio nezapamćen broj posetilaca u muzičkoj istoriji. Po povratku u Englesku snimaju album pod nazivom „Rubber Soul“.

Međutim, magija Bitlmanije počinje da jenjava tokom 1966. godine. Nakon katastrofalnih koncerata na Filipinima gde su članovi benda izvređali predsednika, i nakon Lenonove izjave da su Bitlsi „popularniji od Isusa“ sudbina ovog planetarno obožavanog benda našla se pod znakom pitanja. Nakon koncerta u San Francisku, Bitlsi odustaju od turneje.

Posle produžene pauze bend nastavlja sa snimanjem. Međutim, ono što odlikuje ovaj period njihove muzike jeste eksperimentisanje sa drogom koja se odražava i na njihovu muziku. Ubrzo objavljuju album pod nazivom „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“ koji odlikuje psihodelična melodija i uticaj indijske muzike. Mnogi smatraju da je upravo ovaj album jedan od najvećih dostignuća rok muzike u istoriji.

Brajan Epstejn umire 1967. godine nakon što se predozirao tabletama za spavanje. Ovaj nemili događaj bio je jedan od najvećih šokova za grupu. Iako duboko pogođeni Epstejnovom smrću, Bitlsi ipak odlučuju da snime film pod nazivom „Magical Mystery Tour“. Film ipak ne uspeva da postane prilično popularan, stoga Bitlsi odlaze na dva meseca u Indiju.

U julu 1968. godine su poslednji put zajedno stali pred histeričnu masu na premijeri filma „Yellow Submarine“. Te iste godine u novembru izlazi album „The Beatles“ koji jasno odaje različite pravce.

Lenonova saradnja sa suprugom Joko Ono takođe u neverovatnoj meri doprinosi ozbiljnim tenzijama među članovima benda.

Samo nekoliko dana pošto se Džon razveo od prve supruge, Joko Ono je pobacila njihovo prvo zajedničko dete. Iako je na svoju novu partnerku gledao kao na pravo božanstvo, ona je vezu sa muzičarem postavila tako da je drugima delovalo kao da ga nimalo ne voli. Uz to, Joko je u svojim intervjuima često izjavljivala kako je muzičar homoseksualac koji to ne želi da prizna i nastavila da izlazi sa drugim muškarcima. Uprkos tome, Lenon i Ono venčali su se 20. marta 1969. godine na Gibraltaru, a medeni mesec proveli su u Amsterdamu gde su i nastale fotografije i spot u krevetu pod nazivom Bed in for Peace kojim su zagovarali ideju mira u svetu. Njihova zajednička pesma pod nazivom „Give Peace a Chance“ postaje nacionalna himna pacifista.

Pod uticajem žene koja ga je nipodaštavala, Lenon je počeo da se oseća sputano u grupi koja ga je proslavila. Lenon je napustio Bitlse u septembru 1969. godine.

"Pre poznanstva sa Joko mislio sam da su žene niža bića, pa sam se u skladu sa tim prema njima i ophodio. Priznajem da sam bio nasilan i često nepravedan, ali mi je moja druga supruga otvorila oči i pomogla mi da shvatim kako nisam bio u pravu",  govorio je tada Lenon, a kako bi dokazao svojoj ženi koliko je voli, zvanično je promenio ime u Džon Vinston Ono Lenon.

Nedugo nakon što su se Bitlsi raspali 1970. godine, Lenon objavljuje svoj prvi samostalni album koji odlikuje sirovi minimalistički zvuk. Nakon toga sledi album pod nazivom „Imagine“ koji postaje jedan od njegovih najpriznatijih i najuspešnijih projekata od raspada Bitlsa.

Lenon i Ono se sele u Ameriku 1971. godine, međutim tamo žive u neprestanom strahu od deportovanja. Naime, Lenonu je rečeno da će ga proterati iz zemlje zbog problema sa marihuanom koje je imao u Britaniji. Međutim, pevač je bio ubeđen da predsednik Nikson želi da ga deportuje zbog njegovog aktivizma protiv rata u Vijetnamu. Ispostavilo se da je ipak bio u pravu. Dve godine nakon što je Nikson dao ostavku, Lenon dobija državljanstvo.

Iako je prvobitno bio veoma vezan za svoju suprugu, fascinacija njom počela je polako da bledi. Lenon je na njen nagovor a 1973. godine započeo vezu sa njihovom saradnicom Mej Fang Ji, a kada je posle osamnaest meseci Joko odlučila da je njen suprug dosta uživao u ovoj mladoj devojci, rekla mu je da mora da je ostavi, što je on bez pogovora i učinio.

"Veza sa Mej bila je jedan promašeni vikend u mom životu. Oduvek sam voleo samo jednu ženu, a to je Joko. Mada mi je Mej pomogla da uspostavim odnos sa sinom Džulijanom koga dugo nisam ni video ni čuo, ona jednostavno nije bila kao Joko, a to je dovoljno da je više nikada i ne pogledam", rekao je Džon.

U jesen 1973. godine Džon Lenon i Joko Ono su se razveli. Međutim, godinu dana kasnije se ipak vraćaju jedno drugom.

Kontroverzna Japanka ponovo je preuzela kontrolu nad muzičarevim životom kada se 1975. godine rodio njihov sin Šon, pošto mu je prethodno pretila da će abortirati ako ne obeća da će svom detetu biti potpuno posvećen.

Embed from Getty Images

"Od prvog dana Šonovg života bio sam mu predan bez trunke rezerve. Svaki dan sam ga fotografisao, crtao mu i pevao, i on je moja najveća životna ljubav. Šon je dete ljubavi, dok mi se prvi sin jednostavno dogodio i zato sam ga i zapostavio, ali to ne znači da ga ne volim", objasnio je jednom prilikom slavni muzičar.

Lenon odlučuje da se u potpunosti posveti porodici i odustane od muzike.

Ipak, Lenon nije imao puno vremena da uživa u svom porodičnom životu jer je ubijen 8. decembra 1980. godine u Njujorku pred ulazom u zgradu u kojoj je živeo. Ubio ga je njegov obožavalac Mark Čepman kome se samo nekoliko časova ranije pevač potpisao na svoj novi album Double Fantasy. Ovaj verni poštovalac njegovog dela ispalio je četiri metka u muzičareva leđa, a iako je hitna pomoć stigla za nekoliko minuta, doktori su u obližnjoj bolnici Roosvelt samo mogli da konstatuju smrt.

Džonova supruga je narednog dana saopštila da neće biti sahrane i da će njegovo telo biti kremirano, a pepeo posut po Central parku gde se danas nalazi i spomen ove muzičke legende - obeležje Strawberrz Fiedels Memorial. Njegov egzekutor osuđen je na kaznu od dvadeset godina do doživotne robije, a i dan-danas nalazi se iza rešetaka. U testamentu koji je ostavio, čuveni Bitls je sve ostavio svojoj supruzi Joko Ono i njihovom sinu, dok njegova prva žena i njihov sin nisu dobili ništa.

Ubistvo Džona Lenona ostavilo je ogroman trag kada je pop kultura u pitanju. Milioni fanova šitom sveta su žalili za tragično izgubljenim životom, dok je prodaja albuma bujala. Njegova prevremena smrt i dan danas budi neizmernu tugu širom sveta.

Izvor: srednjeskole.edukacija.rs / glossy.espreso.rs