Tužna sudbina ružičastog kostima Džeki Kenedi: Obeležio je istoriju, a ona nije želela da ga skine...

Ni nakon tačno 55 godina od ubistva američkog predsednika Džona F. Kenedija, ne prestaju priče, rasprave i teorije zavere o njegovoj smrti. Prizor njegove supruge u okrvavljenom ružičastom kostimu, duboko se urezao u svest američkih građana i upravo je taj odevni predmet postao trajni simbol ove tragedije.

.

Džeklin Buvije Kenedi još uvek je, baš kao i u vreme dok je bila američka prva dama, ikona stila čiji se istančani ukus i elegancija ističu kao najlepši primer ženstvenosti i prefinjenosti.

Kostimi sa suknjom dužine do pola kolena, jednostavni sakoi s tri četvrt rukavima, kao i haljine A-kroja bez rukava u kombinaciji s rukavicama koje se završavaju iznad laktova, postali su prepoznatljivi komadi takozvanog Džeki stila.

Njen omiljeni dizajner bio je Oleg Kasini, Amerikanac francuskog porekla i porodični prijatelj, ali osim njegovih, Džeki je nosila i najbolje iz francuske mode – kreacije Živanšija, Diora i Šanela. Upravo je Šanel bio izbor za fatalni dan kada je u Dalasu ubijen Džon Kenedi.

Milioni ljudi širom sveta, 22. novembra 1963. godine videli su je kako u ružičastom kostimu drži crvene ruže i pozdravlja okupljene na aerodromu "Love Field".

Iako je tokom turneje po Teksasu, prilikom silaska iz aviona, dobijala žute ruže, tog kobnog dana gotovo proročanski u ruke je primila buket crvenih ruža.

U istom kostimu su je videli kako se vozi osunčanim Dalasom u predsedničkoj limuzini i, na kraju, kako pokušava da se izvuče sa zadnjeg sedišta automobila, nakon što joj je suprug pogođen s tri metka.

"Svaki put kad smo izašli iz aviona tog dana, dobila sam žute ruže. U Dalasu sam dobila crveni buket i pomislila – kako neobično. Na kraju je sedište bilo puno krvi i crvenih latica", prisetila se kasnije Džeki.

.

Kasnije tokom dana, Džeki je odbila da skine kostim umrljan suprugovom krvlju uz reči: "Neka vide šta su učinili". U njemu je bila i za vreme polaganja zakletve novog predsednika Lindona Džonsona, tokom leta od Dalasa prema Vašingtonu, u predsedničkom avionu "Air Force One". Kostim se nije prao u međuvremenu, pa su krvave mrlje bile jasno vidljive na njenom desnom rukavu.

Kako je vreme odmicalo, u modnim vodama je počela rasprava o poreklu kultnog kostima. Na kraju je usaglašeno da je kostim sašiven u Njujorku, ali po uzoru na odevni komad iz linije modne kuće Šanel iz 1961. godine. Šanel takođe potpisuje tkaninu i dugmad.

Premda je Džeki jako volela francusku modu, kao prva dama SAD želela je da kupuje domaće proizvode, pa je zbog toga napravljen ovaj modno-politički kompromis.

Pretpostavlja se da je kostim koštao oko 1.000 dolara (što u današnjoj vrednosti valute iznosi više od 7.500 dolara). Ovaj najtužniji ružičasti odevni predmet, pre putovanja u Teksas, nekadašnja prva dama Amerike nosila je šest puta, između ostalog i na putovanju u London godinu dana ranije.

Kostim se danas čuva u Američkom nacionalnom arhivu u državi Merilend, gde ga je dopremila Džekina majka Džanet, nekih šest meseci nakon atentata. Mrlje od krvi još uvek nisu očišćene, a kostim neće biti dostupan javnosti bar do 2103. godine.

Još jedna zanimljivost jeste činjenica da je nestao šešir prve dame. Nakon atentata, agent tajne službe uručio ga je predsedničkoj sekretarici, nakon čega mu se gubi svaki trag.

Izvor: Zadovoljna.hr