Unuk komandanta Aušvica otkrio zašto ga je usvojila Jevrejka koja je preživela logor smrti

Kada Jevreji koji su preživeli Aušvic vide Rajnera Hesa, instinktivno osećaju odbojnost prema njemu. A nije ni čudo! Ovaj 49-godišnji Nemac liči "kao jaje jajetu" na svog dedu Rudolfa Hesa, komandanta jednog od najozloglašenijih logora i istoriji sveta. I to je breme sa kojim Rajner Hes mora da živi.

.

Istinu o svom pretku Hans Rajner Hes saznao je sasvim slučajno, kada je kao 12-godišnjak tri meseca morao da radi u školskoj bašti, u sklopu kazne zbog neke sitne krađe koju je počinio kao đak. Tamo je baštovan, bivši logoraš, prepoznao njegovo prezime i u više navrata ga je tukao.

Nakon toga, Rajner je zahtevao od svoje porodice da mu kažu istinu.

Rudolf Hes je 16. aprila 1947. godine obešen u Aušvicu jer je u organizovao “industrijsko ubijanje” Jevreja u gasnim komorama i krematorijumima, u okviru nacističkog projekta “konačno rešenje”, a u proleće 1944, za 56 dana ubio je 425.000 ljudi, žena i dece sa područja tadašnje Mađarske.

Kada je shvatio ulogu svog dede Rudolfa Franca Ferdinanda Hesa, komandanta logora smrti Aušvic, Hans Rajner Hes pobegao je od kuće i prekinuo odnose sa porodicom u prvom redu sa ocem koji nikada nije osudio zločine svog oca. Rajner je tada imao 15 godina, a potpuno ga je slomilo saznanje da je deda obešen zbog ubistva dva i po miliona ljudi, najviše civila, žena, dece i staraca.

Rajnar se teško izborio sa mračnom prošlošću svoje porodice. Upao je u pakao droge i alkohola, na grudima istetovirao Davidovu zvezdu i brojeve troje Jevreja koji su preživeli Aušvic.

Ali danas je sve to iza njega! Nakon što je u 39. godini preživeo težak srčani udar, odlučio da se konačno suoči sa mračnim nasleđem dede, porodice, kao i sa strahotama Holokausta i da krene u borbu protiv negiranja tog najstrašnijeg zločina u istoriji.

– Moj deda je tokom dana ubijao Jevreje u gasnim komorama, a zatim se vraćao ženi i deci. On se iz sve snage trudio da bude dobar u svom poslu, a njegov posao je bio genocid. Savremenici iz Nemačke ga opisuju kao dobrog komandanta i brižnog oca – ispričao je Rajner Hes jednom prilikom.

Dokumentarni film reditelja i scenariste Aleksandra Reljića “Unuk” (“Enkel”), o unuku komandanta Aušvica Rudolfa Hesa, kojeg je 2014. godine simbolično usvojila preživela logorašica iz tog logora Eva Mozes Kor, imao je ove godine svetsku premijeru u Beogradu.

Čim je izašao u javnost, postao je najveći neprijatelj i izdajnik svog oca Hansa Jurgena i cele porodice. Njegov otac, tri tetke i stric, kao deca su, tokom Drugog svetskog rata, “normalno” živeli u vili komandanta logora, svega 100 metara od krematorijuma u kojem su spaljivane žrtve njihovog oca i dede. Dvorište vile delio je samo zid logora u kojem je ubijeno preko milion ljudi.

Sa druge strane zida, Eva Mozes Kor je imala deset godina kada je deportovana u Aušvic i zajedno sa sestrom bliznakinjom Mirjam, bila podvrgnuta nacističkim smrtonosnim laboratorijskim eksperimentima doktora Jozefa Mengelea.

Zajednička borba protiv zaborava i za prihvatanje odgovornosti spojila je ove dve neverovatne ličnosti. Hans Rajner Hes i Eva Mozes Kor potpisali su u Aušvicu zavet o zajedničkom nastupu u borbi protiv rasizma, antisemitizma i ksenofobije u današnjem svetu.

– Činjenica da je on Hesov unuk, za mene predstavlja sjajnu osvetu. Hes ne može da uživa u svom unuku, ali ja mogu – objasnila je Eva svoj postupak da simbolično “usvoji” Rajnera.

Rajner i Eva obilaze nemačke škole i govore mladima o zločinima koje je u Aušvicu počinio Rudolf Hes. Rajnerova grupa “Glasno protiv nacista” održi preko 70 tribina godišnje, a ovaj neobični dvojac nema nameru da stane.

Izvor: dnevno.rs/ beta