14 činjenica o Frediju Merkjuriju koje niste znali: Sakupljao markice, pesme komponovao u kadi, nasledstvo ostavio jednoj ženi...

Ovih dana svi pričaju o Frediju Merkjuriju, slavnom pevaču grupe „Queen“ čiji je život ekranizovan u filmu „Boemska rapsodija“. Fredijeve pesme su legendarne, njegov eksplozivni nastup i ponašanje na sceni dobro poznati, kao i seksualna orijentacija i bolest od koje umro. Ipak, ima nekih činjenica koje možda niste znali.

.

Fredi je sam dizajnirao čuveni logo grupe Kvin, na kojem su pod krilima zmaja lavovi koji drže krunu. Ne samo da je bio talentovan, nego je za svoj rad imao i pokriće - diplomu škole grafičkog dizajna.

Tokom 70-ih godina bio je u dugoj vezi sa ženom Meri Ostin. Postali su prisni prijatelji. Kada je umro, njoj je ostavio veći deo svog nasledstva – novac, kuću...

Embed from Getty Images

Mikrofon bez postolja postao mu je zaštitni znak, iako mu se prvobitno "nepotpuni" mikrofon našao u rukama sasvim slučajno.

Sva četiri člana grupe „Queen“ pojavili su se zajedno na dodeli nagrade za izuzetan doprinos 1990. To je bilo poslednje pojavljivanje Fredija u javnosti.

Filatelija mu je bila hobi. Njegova bogata kolekcija markica bila je izlagana na izložbama širom sveta.

Iako je rođen u Zanzibaru, našao se, prema anketi BBC, među 100 najpoznatijih Britanaca.

Fredijevo pravo ime je Farok Bulsara. Promenio ga je kada je formirana grupa Kvin.

Fredi i njegova porodica bili su Parsi (Persijansi), i verovali su u zoroastrizam. Sahrana je obavljena po njihovim verskim običajima. Fredi je kremiran, a o sudbini pepela se ne zna ništa. Svojom poslednjom voljom obavezao je Meri Ostin da se pobrine za pepeo i nikada javno ne saopšti šta je sa njim uradila.

„Pesmu „Crazy little thing called love“ Fredi je smislio dok se kupao u kadi. Da bi pesma bila kompetna, doneli su mu klavir u kadu.

Imao je veličanstven raspon glasa od tri, skoro četiri oktave. Prema tipologiji, njegov glas je bio u okvirima tenora.

Iako je bio eksplozivan na sceni, Fredi je zapravo bio veoma stidljiv i nerado je davao intervjue.

1983. Fredi je snimio nekoliko numera sa Majklom Džeksonom. „State of Shock“, „Victory“, „There Must be More to life than this“.