Životne priče

14 činjenica o Frediju Merkjuriju koje niste znali: Sakupljao markice, pesme komponovao u kadi, nasledstvo ostavio jednoj ženi...

Ovih dana svi pričaju o Frediju Merkjuriju, slavnom pevaču grupe „Queen“ čiji je život ekranizovan u filmu „Boemska rapsodija“. Fredijeve pesme su legendarne, njegov eksplozivni nastup i ponašanje na sceni dobro poznati, kao i seksualna orijentacija i bolest od koje umro. Ipak, ima nekih činjenica koje možda niste znali.
18.11.2018. - 12:00h

Fredi je sam dizajnirao čuveni logo grupe Kvin, na kojem su pod krilima zmaja lavovi koji drže krunu. Ne samo da je bio talentovan, nego je za svoj rad imao i pokriće - diplomu škole grafičkog dizajna.

Tokom 70-ih godina bio je u dugoj vezi sa ženom Meri Ostin. Postali su prisni prijatelji. Kada je umro, njoj je ostavio veći deo svog nasledstva – novac, kuću...

Mikrofon bez postolja postao mu je zaštitni znak, iako mu se prvobitno "nepotpuni" mikrofon našao u rukama sasvim slučajno.

Sva četiri člana grupe „Queen“ pojavili su se zajedno na dodeli nagrade za izuzetan doprinos 1990. To je bilo poslednje pojavljivanje Fredija u javnosti.

Filatelija mu je bila hobi. Njegova bogata kolekcija markica bila je izlagana na izložbama širom sveta.

Iako je rođen u Zanzibaru, našao se, prema anketi BBC, među 100 najpoznatijih Britanaca.

Fredijevo pravo ime je Farok Bulsara. Promenio ga je kada je formirana grupa Kvin.

Fredi i njegova porodica bili su Parsi (Persijansi), i verovali su u zoroastrizam. Sahrana je obavljena po njihovim verskim običajima. Fredi je kremiran, a o sudbini pepela se ne zna ništa. Svojom poslednjom voljom obavezao je Meri Ostin da se pobrine za pepeo i nikada javno ne saopšti šta je sa njim uradila.

„Pesmu „Crazy little thing called love“ Fredi je smislio dok se kupao u kadi. Da bi pesma bila kompetna, doneli su mu klavir u kadu.Imao je veličanstven raspon glasa od tri, skoro četiri oktave. Prema tipologiji, njegov glas je bio u okvirima tenora.

Iako je bio eksplozivan na sceni, Fredi je zapravo bio veoma stidljiv i nerado je davao intervjue.

1983. Fredi je snimio nekoliko numera sa Majklom Džeksonom. „State of Shock“, „Victory“, „There Must be More to life than this“.


Areta Frenklin i Džimi Hendriks bili su mu omiljeni izvođači.

Na Rolingstonstovoj listi 100 najvećih pevača Fredi je pozicioniran na 18. mestu.