Psiholog Zoran Ilić o starenju i kultu mladosti: „Da je mlađe slađe, vuk bi prvo pojeo Crvenkapicu, a ne baku“

Ako možemo da promenimo pol, ime, zašto ne bismo mogli da promenimo i datum rođenja,da smanjimo godine života shodno onome kako se osećamo? Ovo pitanje postalo je aktuelno kada je Holanđanin Emil Ratelbend poželeo zvanično da promeni datum rođenja i smanji sebi 20 godina, budući da mu prave, kalendarske godine ne donose ništa dobro – slab je izbor partnerki, ne postoji mogućnost da se zaposli, da uzme kredit.... O ovoj temi je u emisiji „Jutro sa Natašom“ govorio psihijatar Zoran Ilić koji veruje da Emil na ovaj način jeste dotakao mnoga pitanja – o ljudskim slobodama, pravu izbora, diskriminaciji - iako se on zapravo bori za sebe praveći sebi dobar marketing.

.

Činjenica je da su stariji ljudii diskriminisani, ali, kako kaže Ilić, mi ne možemo „promenom broja vratiti šansu da nam bude bolje u životu“. Promena mora biti unutrašnja i ona zahteva da se prihvati starenje, smatra Ilić.

Kako prihvatiti proces starenja kada mnogi ljudi imaju veći strah od starenja nego od smrti, kako se menjati, a osećati se bolje, da li muškarac i žena istom brzinom stare, i šta je u suštini Holanđanin želeo da postigne potezanjem ovog „problema“, saznajte u video prilogu koji sledi.