Dete joj je umrlo u auto-sedištu i zato upozorava: "Nijedna porodica na zaslužuje takav gubitak"

Nakon što je njena sedamnaestomesečna ćerka preminula u auto sedištu, ova mama odlučila je da upozori sve roditelje na ovu opasnost.

.

Lisa Smit je svoj tragičan i nenadoknadiv gubitak - gubitak deteta, "pretvorila" u upozorenje za sve roditelje, a reč je o navici koju mame i tate često praktikuju - ostavljaju dete da spava u auto sedištu, takozvanom, "jajetu".

Poziv od kog najviše strepi svaki roditelj, Lisa je dobila pre tri godine. Njena tada sedamnaestomesečna ćerka Mia zaspala je u auto sedištu na putu do jaslica. Pošto nije želela da je budi, u bebisiterka ju je odnela u sedištuu sobicu i spustila na pod. Na žalost, devojčica se više nije probudila.

"Bila je savršeno zdrava. Kada je došao lekar i rekao da više nema moždanih aktivnosti, samo sam se okrenula ka njemu i rekla 'Znam sve'", ispričala je Lisa za magazin TODAY.

Istraga je pokazala da je Mia preminula od pozicione ili posturalne asfiksije, odnosno disajni putevi su joj bili prekinuti dok je spavala.

"Kada je u automobilu, sedište je namešteno pod uglom od 45 stepeni, što omogućava da bebina glava bude nagnuta unazad, a disajni putevi slobodni. U ovom slučaju, kada je sedište bilo na podu, bebina glava nagnula se napred i prekinula dotok vazduha", objasnila je dr Natali Azar.

Jedno istraživanje je pokazalo da je između 2004. i 2008. godine, čak 48 procenata preminule dece u auto sedištu, umrlo upravo od posturalne asfikcije.

"Većini mladih roditelja savetuje se da nikada ne bude bebu koja spava, ali ukoliko je vaša beba zaspala za vreme vožnje, moj savet je da je ne ostavljate u sedištu, nego da je izvadite i stavite na bezbednije mesto", kaže dr Azar.

"Važno je da roditelji znaju da su određeni proizvodi za bebe napravljeni za specifičnu upotrebu, sa posebno pisanim instrukcijama koje jasno definišu na koji način proizvodi smeju da se koriste", kažu iz Udruženja za proizvodnju opreme za decu.

Međutim, roditelji često auto sedišta koriste i van automobila kao običnu nosiljku. Možemo videti decu kako u ovim "nosiljkama" sede u restoranu, stavljaju ih u kolica u marketima, dovode u crkvu", primećuje Lisa Simt i kaže kako se nada da će njena priča podići svest o ovoj opasnosti jer nijedna porodica ne zaslužuje takav gubitak.

.

Izvor: yumama.com