Životne priče

Konobar Pavle o Elizabet Tejlor: Zagrli me i poljubi kao rođenog brata, stavi kovertu u džep, a u koverti...

Pre 46 godina na Tjentištu na snimanju filma "Sutjeska", Pavle Milanović imao je poseban zadatak - najbolji konobar bivše Jugoslavije brinuo je o glumici i supruzi Ričarda Bartona, Elizabet Tejlor.
31.10.2018. - 13:00h

Zadatak zbog kojeg je većina kolega bila ljubomorna poveren mu je jer je na takmičenju u slovenskom Portorožu, godinu dana ranije, proglašen za najboljeg konobara Jugoslavije, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Elizabet Tejlor nije učestvovala u snimanju, ali je pratila supruga Ričarda Bartona, britanskog glumca koji je u filmu igrao Maršala Tita.

Pristup vili u kojoj je boravila sa svojih jedanaestero usvojene dece imao je samo Pavle.

"Nikad niko, samo ja i Margeta, glavna sobarica vile. Samo ja i ona. Pratnja garde Titove i milicije to nisi mogao prići na kilometar nigde blizu vile", priča on za RSE.

Služio je Pavle i brojne državne funkcionere, skoro sve osim Tita koji je imao svoje konobare i kuvare.

Ipak, četrdesetak dana sa Elizabetom možda je i najdraži deo njegove karijere u ugostiteljstvu.

"Ali lepote njene kugla zemaljska nije imala. Oči u boji, eto ti kažem", kaže on.

Zakoračio je u devetu deceniju života i iza sebe ima dva moždana udara, ali rastanka sa Elizabetom Pavle se seća i danas.

"Ona se sa mnom zagrli, poljubi, ko rođeni brat ili sin, sa mnom i ostavi mi kovertu u sako. Ja odem do toaleta i pogledam koverta puna dolara", priseća se on.

Od bakšiša iz koverte započeo je gradnju vikendice na selu. Ni danas je nije završio, jer rat je prekinuo sve planove, ali i jednu sretnu epohu u njegovom životu.

"To su sretna vremena bila. Pa ne mogu sretnija biti na svetu, živelo se bolje, lepše i slobodnije, niko nije pitao ko je šta. Dabogda, da ikad bude tako, a ja se nadam, neću ja doživeti, a moj sin možda hoće", zaključio je on.

Izvor: Radio Slobodna Evropa (RSE)