"Selma ne naginji se kroz prozor": Žena kojoj je posvećen hit "Dugmeta" danas ima 90 godina i ovako objašnjava nastanak pesme

Pesmu "Selma" napisao je Vlado Dijak posvetivši je devojci Selmi Borić u koju je bio zaljubljen. Selma je i danas živa, ima 90 godina i živi u Zagrebu.

Bebek je maestralno otpevao Selmu, foto: Prva Tv/PrtScr
Bebek je maestralno otpevao Selmu, foto: Prva Tv/PrtScr
.

Žena po kojoj je ime dobio jedan od najvećih hitova popularne muzičke grupe "Bijelo dugme", pre nekoliko dana je proslavila 90. rođendan i to u prisustvu Željka Bebeka koji je pesmu pevao.

.

Bebek je na Instagram postavio fotku sa rođendana i napisao: "Moja draga Selma proslavila 90. rođendan. Sretan rođendan od srca",

A evo i priče kako je pesma nastala.

Selma se i dalje seća Vlada Dijaka, poznatog pesnika i tekstopisca tog vremena.

U jednoj emisiji Selma je objasnila da je 1949. kada je imala svega 19. godina, upoznala Vladu, koji je bio zaljubljen u nju.

Bila je rodom iz Zenice, ali je pohađala Drugu žensku gimnaziju u Sarajevu. Često je vikendom putovala kući vozom i jedanput je Vlado sreo na tom putu. Ponudio se da joj ponese mali, tamnocrveni koferčić do železničke stanice.

Ispratio je u voz, prozor pored kojeg je sela bio je razbijen. On joj je dobacio: “Selma ne naginji se kroz prozor“.

Nakon tog susreta, Vlado Dijak je napisao pesmu, koju je kasnije otpevao Željko Bebek.

Tek joj je 1962. njen otac poslao novine u kojima je bila objavljena pesma Selma. Niko od kolega joj nije verovao da je ona baš ta Selma o kojoj se peva.

Prvi put Selma je čula tu pesmu u izvođenju “Bijelog dugmeta” 1975. godine u koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski”.

Vlada njoj nikada konkretno nije izjavio ljubav, samo je zadivljeno gledao, rastali su se, a nikad se čak nisu ni poljubili.

.

Izvor: dnevno.rs, blic.rs