Čudesna ljubav za domovinom! Da bi spasao ostrvo na kom živi svaki dan je radio potpuno neverovatnu stvar!

Postoje loša predviđanja da bi jedno indijsko ostrvo za 20 godina moglo potpuno da nestane. Zato je jedan od meštana odlučio da uzme stvar u svoje ruke...

.

U proteklih 70 godina Majuli se smanjio za više od pola, zbog čega postoje sumnje da će biti potpuno potopljen u narednih 20 godina. Ostrvo je pod konstantnom pretnjom zbog ekstenzivne erozije tla.

Dok indijske vlasti pokušavaju da smisle kako da spasu ostrvo, njegov vek bi bio i kraći da nije jednog lokalnog aktiviste.

Priča kaže da je velika poplava potpuno uništila adu na Bramaputri 1965. godine na kojoj je živela Pajengova porodica. Bilo je to prvo traumatično iskustvo za malenog Džadava Pajenga koji je s roditeljima, sestrama i braćom morao da se preseli na 12 kilometara udaljenu adu Majuli. Trauma se ponovila kada je Asam ponovo zahvatila velika poplava 1979. godine.

Tada je Džadav naišao na veliki broj zmija koje su umrle od prevelike vrućine nakon što ih je poplava izbacila na peščani sprud na kom nije bilo nijedno drvo. Tada je odlučio da će mu životna misija biti da spasi Majuli od erozije i to sađenjem drveća, piše Daily Mail. 

Radio je to svaki dan i posadio 550 hektara šume, što je veća površina od Central parka u Njujorku (340 hektara).

Prvi ozbiljan problem s kojim se suočio bilo je navodnjavanje, jer kako se površina pod drvećem povećavala tako je bilo sve teže dopremati vodu. Veoma domišljat, Pajeng je kupio zemljane lonce zapremine 5 litara i na dnu izbušio rupice i tako svoje sadnice natapao vodom po nedelju dana.

U početku je sadio samo bambus, a zatim i druge autohtone vrste. Tek nakon 15 godina odlučio je da sadi i vredno drveće poput tikovine. Danas je Molai šuma ili Molai utočište lokacija na kojoj raste oko sto drvenastih vrsta, tla zastrtog travom i paprati i gde se nalaze i neke lekovite biljke.

Ova šuma je sada dom bengalskim tigrovima, indijskim nosorozima, a svake godine ga redovno posećuje i krdo od više od 100 slonova.

.

Izvor: 100posto.hr