Iz kuće nije izlazio 25 godina, zbog alergije na sunce! Sada je zahvaljujući NEOBIČNOM REŠENJU konačno ugledao dan!

Dvadesetpetogodišnji Aleks iz Velike Britanije je kao mali doživeo veliku traumu, kada mu je sunce doslovno “spržilo” lice.

.

Nakon incidenta, roditelji su otkrili da njihov Aleks od rođenja boluje od poremećaja Xseroderma pigmentosum, koji podrazumeva da njegova koža ima ograničenu sposobnost regeneracije oštećenja DNK izazvanih sunčevim zracima.

Od tada, Aleks nikada više nije izašao iz kuće po dnevnom svetlu, a i kada je bilo tmurno, morao je stalno da nanosi zaštitnu masku.

U programu "The Big Life Fix" na BBC2, Aleksu su poklonili novu masku u obliku "druge kože", koju je po njegovom modelu napravila naučnica Zoi Laflin. Zahvaljući njoj, najzad će moći slobodnije da se kreće.

.

Njegovi roditelji su oduševljeni novom kožom koja izgleda potpuno prirodno, a prednost je još u tome što ona sama predstavlja stopostotnu zaštitu od sunca.

Kada su lekari ustanovili bolest, savetovali su porodici da spava danju, a živi noću. Međutim, dečakova majka nije želela da joj sin bude zarobljen u kući, stoga mu je napravila specijalnu masku sa zaštitnikom koji donekle štiti i od UV zraka.

Zoina maska namenjena Aleksu napravljena je na osnovu specijalne kamere koja je skenirala dečakovo lice i napravila snimke uzorke u sekundi. Tako su specijalisti dobili savršenu kopiju Aleksovog lica i prenevši je na računar, napravili su 3D model.

Xeroderma pigmentosum predstavlja 10 000 puta veću osetljivost na UV oštećenja nego prosečne osobe. Kod ovog poremećaja, veće su šanse zadobijanja kancera, piše Daily Mail.