Na današnji dan rođen je Duško Radović: Za sve one koji kukaju nad svojim životom imao je JAKU PORUKU!

Čuveni pesnik i aforističar Duško Radović rođen je na današnji dan, 29. novembra 1922. godine. Najširoj publici poznat je po aforizmima kojima je budio Beograđane na talasima Radija "Studio B", koji su kasnije objavljeni u tri knjige "Beograde dobro jutro".

Radović je bio pisac koga su obožavale mase, a prilično ignorisala elita. Pisao je u vreme socijalizma, a iako je prošlo mnogo vremena od tada, njegove misli i reči i dalje su žive i veoma prisutne i dan danas.

Beograde, dobro jutro!, foto: Depositphotos/Slast
Beograde, dobro jutro!, foto: Depositphotos/Slast
.

.

Na dan njegovog rođenja prisetićemo se nekih najzanimljivijih aforizama:

"Roditelji, tucite svoju decu čim vidite da liče na vas".

"Teško je biti dete i biti dobar".

"Ako rešite sve probleme svoje dece, oni neće imati drugih problema sem vas".

"Imati prijatelje, to znači pristati na to da ima lepših, pametnijih i boljih od vas. Ko to ne može da prihvati, nema prijatelja".

"Ko prvi devojci, njegova devojka. Ko poslednji devojci, njegova žena".

"Svaka žena ima po jednu, prvu ljubav, za uspomenu i dugo sećanje, za kajanje i uzdisanje, za bolje razumevanje poezije i muzike".

"Uvek je bolje tamo nego ovde i uvek je lepše ono nego ovo. Nemamo sreće sa onim što imamo i što jesmo. Našu sreću uživaju drugi a da to možda i ne znaju"

"Vodite računa o svom prezimenu. Ono će živeti duže od vas i odgovarati za sve gluposti i greške" .

"Oni koji izdaju i štampaju papirni novac mogli bi sa jedne strane svake novčanice štampati i uputstva za upotrebu. Mnogi građani imaju para, ali ne znaju šta sa njima da rade".

"Molimo pametne i poštene da čuvaju zdravlje i ne gube nadu. Za svaki slučaj. Ako nam niko drugi ne pomogne".

"Ima žena koje vole samo svoje muževe. Nisu ništa posebni ti muževi, već te žene".

Aforizmi Duška Radovića nas pokreću da se duboko zamislimo nad svojim rečima i postupcima i da život sagledamo iz jednog drugačijeg ugla, podseća cdm.me.

"Malo je života bez šavova i zakrpa… Ne može! Čovek je proklet! On bi hteo i dugo da živi i da mu bude lepo. E, a to je malo teže. Ne može! Može dugo, ali iz parčića.

Pogledajte, svako od nas nosi neku zakrpu…

Svakome se primeti gde je šav, nekome na licu, nekome u očima, nekome u glasu! Svi smo mi krpljeni i sastavljani iz mnogo delova.

Mi više volimo život, nego život nas. U tome je stvar!

A ako ga tako volimo, onda nije red da ga ogovaramo i da mu nalazimo mane. Je l’ tako?!”

Dušan Duško Radović umro je 16. avgusta 1984. godine. Iza sebe je ostavio veliki broj pesama, priča i aforizama po kojima će ostati upamćen.