Pevačica grupe ABBA je dete naci eksperimenta!

Svi znaju crvenokosu Fridu, ali njeno poreklo dugo je bilo traumatična tajna.

.

Nizak i neugledan, proćelav, sa fizionomijom koju, kad je jednom vidiš, odmah zaboraviš, Henrih Himler sanjao je san. Bio je to san o uzdizanju nove rase, plavih arijevaca, na rang gospodara sveta. Himler, prema nekim tumačenjima najveći masovni ubica u modernoj istoriji, imao je tokom detinjstva velikih problema sa devojčicama, fizičkim vaspitanjemi odrastanjem u muškarca. Možda ga je baš ta rana trauma navela na zločinački san o uzgajanju vrste koja neće imati probleme poput njega.

U tu je svrhu smislio projekat „Lebensborn“, neku vrstu “inkubatora” nove rase visokih, snažnih, plavokosih i plavookih ljudi, koji bi u hiljadugodišnjem Rajhu predstavljali vladajuću elitu. Organizacija, čije ime znači „proleće života“, ili „izvor života“, osnovana je 1935. godine u Minhenu. Iza nje je stajao SS, organizacija čije je ime u okupiranoj Evropi postalo sinonim za strah. Ta policijsko vojna struktura imala je neograničenu moć. U Lebensbornovim rasadnicima, “najboljim primercima rase“ davali bi “najbolje moguće vaspitanje“.

Bili su izloženi žestokom progonu

Deca su dolazila sa svih strana Evrope - iz Nemačke, Norveške, Austrije, Francuske, Belgije, Holandije, Luksemburga - sa svih strana velikog Rajha. Najpoznatije dete rođeno u projektu Lebensbon je Frida Lingstad iz grupe ABBA.

Frida je rođena u novembru 1945. godine kao plod veze između majke Norvežanke Sini i nemačkog narednika Alfreda Hasea.

Norveška je, zahvaljujući politici Hitlerovog obožavaoca Kvislinga, bila verni satelit Rajha, ali su posle Hitlerovog kraha, pronacistički elementi u Norveškoj bili su izloženi žestokom progonu.

Fridina majka i baka bile su žigosane kao izdajnice i izopštene iz rodnog sela u severnoj Norveškoj. Frida je bila izložena stravičnim pritiscima. Jedan ribar joj je nožem ugravirao kukasti krst u kožu, koji je posle s mukom odstranila. Frida i njena majka su bile prisiljene da prebegnu u Švedsku, gde je majka ubrzo umrla od zastoja rada bubrega, a Frida odrasla skrivajući teške traume.

Muke kojima je bila izložena bile su, nažalost, zajedničke većini nesrećne dece, koja su rođena ne iz ljubavi nego iz sulude ideje o rasnoj superiornosti, koju su fanatično delile sve nacističke vođe - redom crni, zdepasti muškarci, poput Hitlera, Gebelsa, Geringa ili Kaltenbrunera.

1977. godine časopis "Bravo" je objavio njenu biografiju, a Frida je saznala da je njen otac živ. Upoznali su se te godine.

3. aprila 1963. godine, sedamnaestogodišnja Frida udala se za muzičara Ragnara Fredriksona. Imali su dvoje dece Hansa Ragnara i En Liz-Lot (1967 -1998). Razišli su se ubrzo nakon rođenja ćerke, a zvanično su se razveli 19. maja 1970. Tog istog dana, Fridina baka Arntin umrla je u 71. godini.

U maju 1969. godine, Frida je upoznala Benija Andersona, a par se ubrzo verio. Od 1971. su živeli zajedno, a venčali su se 6. oktobra 1978. kada je grupa ABBA bila najuspešnija. Ipak, razišli su se nakon tri godine braka, februara 1981.

Frida se zatim preselila iz Švedske u London. Za vreme perioda provedenog tamo imala je mnogo ljubavnika, što se pripisuje posledici raskida sa Andersonom. 1986. se preselila u Švajcarsku, gde i dalje živi.

29. avgusta 1992. udala se treći put. Treći muž je bio Nemac Hajnrih Ruko, princ Rojs od Plauena. Tim brakom, postala je maćeha princezama Henrijeti i Paulini Rojs fon Plauen, Hajnrihovim ćerkama iz prvog braka. Princ je umro 1999, a godinu ranije Fridina ćerka Liz-Lot Kasper poginula je u saobraćajnoj nesreći u SAD.

Tokom braka sa princom Rojsom koji je bio školski drug švedskog kralja Karla XVI Gustafa, zbližila se sa švedskom kraljevskom porodicom i postala bliska prijateljica sa švedskom kraljicom Silvijom kojoj je nekad i bila posvećena pesma "Dancing Queen".

Frida danas ima 70 godina, a pop grupa ABBA je najavila novi projekat. Posle više od 30 godina od poslednjeg javnog nastupa ostvariće "novo digitalno iskustvo" u 2018. godini. Članovi grupe Agneta Faltskog, Bjorn Ulveus, Beni Anderson i Ani-Frid Lingstad radiće sa Sajmonom Fulerom, kreatorom "Američkog idola".

Izvor: Express.hr, Blic, Draganalekovic