Anemična i ljuta: Ovako je izgledala grčka tinejdžerka pre 9 000 godina

Proučavanjem kostiju i zuba je utvrđeno da je devojčica stara između 15 i 18 godina. Njena vilica je izbačena napred, a naučnici veruju da je razlog to što je žvakala životinjsku kožu.

.

Otkad je poslednji put neko pogledao u Zorino lice prošlo je 9 000 godina, a sada grčku tinejdžerku možemo ponovo videti. Naučnici su rekonstruisali njeno lice da bi pokazali kako su izgledali ljudi u Mezolitu, oko 7 000 godina pre Hrista.

Otkrivena je 1933. u pećini Teopetra u središnjoj Grčkoj. Naučnici su joj dali ime Avgi (grčko ime za zoru) jer je živela u praskozorju civilizacije.

Proučavanjem kostiju i zuba, utvrđeno je da je Zora stara između 15 i 18 godina. Ima izbačenu vilicu zbog žvakanja životinjske kože. Takođe prisutan je i namrgođen izraz lica.

Na pitanje zašto izgleda ljuto, profesor ortodoncije Manolis Papagrikorakis, koji je napravio silikonsku rekonstrukciju lica prema glinenom odlivu njene glave, našalio se.

- Za nju nije moguće ne biti ljuta u tom vremenu.

Moguće je da je Zora bila anemična i patila od skorbuta, a dokazi takođe upućuju na probleme sa zglobovima i kukovima, zbog čega joj je bilo otežano hodanje. Oni su doprineli njenoj smrti, navode naučnici.

Pećina Teopatra se nalazi u području Tesalije i prvi puta je bila nastanjena pre 100 000 godina. U njoj je pronađeno oružje iz Paleolita, Mezolita i Neolita, kao i keramika iz Neolita.

Zora je izložena u muzeju Akropolj u Atini.

.

Izvor: Dnevno.rs