Uspon i pad kraljice pokera: Od Dikaprija do ruske mafije

Bila je skijašica pa konobarica koja je pokrenula ilegalne poker večeri za elitu. A onda se spetljala sa ruskom mafijom...

.

Moli Blum odrasla je u Koloradu, a njena odlučnost bila je vidljiva od malena. Razlog tome bio je njen otac koji je bio poprilično strog i imao velika očekivanja od svoje dece.

U školi i u sportu bila je veoma uspešna, ali je uvek htela više. Kao tinejdžerka postala je perspektivna skijašica koja je težila nastupu na Olimpijskim igrama, a onda je sve snove srušila ozbiljna povreda zbog koje je bila prisiljena da prestane da se bavi sportom.

Kao novu karijeru izabrala je odlazak na studije prava, ali i od njega je ubrzo odustala. Situaciju su nenamerno pogoršala njena mlađa braća. Jedan je postao hirurg, a drugi trostruki svetski prvak u skijanju, a ona je svim silama pokušavala da se dokaže svom ocu. 

Da bi nešto zaradila, zaposlila se kao konobarica u Los Anđelesu, ali željna avanture i pustolovina, zaključila je da želi više od života. Nije joj trebalo dugo da se nađe u svetu glamura i sve to nakon što se igrom slučaja zadesila usred najekskluzivnijih ilegalnih poker večeri koje su se održavale u luksuznim hotelskim apartmanima, na imanjima.

Njeni klijenti uskoro su postale holivudske zvezde, sportska elita i poslovni magnati. Moli o pokeru do tada nije znala ama baš ništa, ali je brzo naučila, iako nikad nije učestvovala u igrama.

Za vrlo kratko vreme poker večeri bez nje postale su nezamislive. Naučila je omiljena pića i hranu igrača, zbližila se sa njim, ali samo na profesionalnom nivou, a posao je samo rastao. Neko vreme taj novi svet za nju je bio sve što je mogla da sanja.

Na vrhuncu karijere Blum se iz Los Anđelesa preselila u Njujork. Bilo je to razdoblje kada je imala vozače koji su je vozikali u njenom „Bentliju“, obroke su joj spremali lični kuvari, živela je na Menhetnu u prostranom stanu sa pogledom na Central park.

Vodila je igre u kućama klijenata i po dva puta nedeljno u svom domu. Bila je u ranim tridesetim i zarađivala četiri miliona dolara godišnje do trenutka kada je sve krenulo naopačke. Da bi izdržala igre koje su trajale i po četiri, pet dana, počela je da uzima drogu.

Blum se spetljala sa mafijom, a njeno spektakularno izgrađeno poslovno carstvo se srušilo. Na jednu od poker večeri iznenada je upao FBI. U pet ujutru, ispred njeznog stana tajalo je 20 agenata koji su joj zapretili da otvori vrata u što kraćem mogućem roku ili će to oni sami silom uraditi

Moli se izjasnila krivom za učestvovanje u vođenju nezakonitih operacija klađenja, a u maju 2014. godine osuđena je na 12 meseci kazne uslovno i 200 sati društveno - korisnog rada.

Nekoliko meseci kasnije, Aron Sorkin, redatelj filma „Velika igra“ o Molinom životu koji ćemo uskoro gledati u bioskopima, sastao se sa njom nakon što je pročitao njene memoare.

Knjigu je napisala dok je čekala sudsku presudu. Iako je knjiga na Sorkina imala veliki uticaj, nije imao nameru da je pretvori u film jer je bio zauzet radom na ostalim projektima. Od susreta sa Moli nije imao velika očekivanja, ali je ostao prilično iznenađen njenim karakterom nakon što su se sastali.

- Bila je brilijantna, sa lukavim smislom za humor i ozbiljna kad treba. Imala je čvrst karakter, a ja sam sa sastanka otišao znajući da sam upoznao junakinju svog novog filma – otkrio je Sorkin koji je najpoznatiji kao pisac, scenarista i producent.gafije

Danas tridesetdevetogodišnja Moli Blum, poslednjih godina bila je bez poštenog doma i novca na bankovnom računu, a zahvaljujući filmu, opet ima krov nad glavom.

Za sve što je uradila preuzima krivicu, a kako kaže, samo joj je kafa jedini preostali porok.

Za njenim pokeraškim stolovima nekad su sedili Leonardo Dikaprio, Ben Afleck i Tobi Megvajer, koje je spomenula i u knjizi, a koji su kasnije tvrdili da nisu znali da je cela priča ilegalna.

Jednosoban stan u kojem Moli danas živi potpuna je suprotnost onom u kojem je nekad boravila. Kuhinju ne koristi, za stolom ni ne jede jer nije baš oličenje domaćice. Ali, ono što je zanimljivo uprkos padu nakon silnog uspona, Moli je u epilogu svoje knjige izjavila da bi opet sve ponovila.

- Da moram sve ispočetka, da li bih izabrala isti put? Moj odgovor je da, hiljadu puta, da. Bila sam hrabra i igrala na veliko. U isto vreme bila sam i sebična, skrenula sam s pravog puta. Napustila sam važne stvari i odrekla ih se zbog slave i bogatstva. Žudela sam za moći i povredila ljude. Ali na kraju svega, bila sam prisiljena da se suočim se samom sobom, izgubila sam sve i stala pred lice pravde.

Film ju opisuje nešto drugačije, kao inspirativnu ženu koja je odbila da svoje klijente izda FBI i medijima i kao ženu koja se vinula među zvezde u svetu u kojem uglavnom dominiraju muškarci.

A Moli je videla sve i svašta. Ljude kojima je poker bio samo hobi ili zanimacija, ali i one kojima je uništio posao i brakove.

- Kockanje može da uništi život. To je zavisnost. Neki su joj se oduprli, a neki opet nisu. Bila sam bogata, bila sam siromašna. Prezirali su me, obožavali su me, a uvek je bilo slično. Postojala je ta neka praznina...

Blum tvrdi da je u ovom trenutku došla do određene količine mira. Trezna je već skoro godinu, a i sama kaže da je popila lekova i alkohola dovoljno i za ostatak života.

Što je najzanimljivije, i dalje ima ambiciju da uradi nešto izvanredno, ali u ovom trenutku još ne zna što će to tačno biti.

.

Izvor: 100posto