Nesrećna ljubav koja je trajala 48 godina: Bračni lomovi Lava Tolstoja i njegove žene Sonje

"On uživa da me muči i gleda kako plačem…"

.

Samo nedelju dana pre venčanja, ruski pisac Lav Tolstoj, u to vreme tridesetčetvorogodišnjak, pokazao je svoj lični dnevnik verenici Sonji, koja je tada imala samo sedamnaest godina. Nju je porazilo kada je na tim stranicama otkrila pojedinosti Tolstojeve raskalašne i problematične seksualne prošlosti, uključujući i strasnu ljubavnu vezu sa jednom meštankom, koja mu je rodila vanbračno dete.
Sonja je potom zapisala u svom dnevniku: ” On uživa da me muči i gleda kako plačem… Šta mi to radi? Malo-pomalo sasvim ću se udaljiti od njega i zagorčati mu život.”

Sonja je ovu dluku donela dok su još trajale pripreme za venčanje.
Ovaj zloslutni početak bio je emocionalni preludijum u brak dug 48 godina. Burna i epska bračna borba Tolstojevih presecana je dugim primirjima tokom kojih je Sonja rodila čak trinaestoro dece i svesno dešifrovala i uredno prepisivala piščevih nečitko napisanih dvadeset jednu hiljadu stranica romana, uključujući "Rat i mir" i "Anu Karenjinu".

I pored njene odane službe tokom tih godina, Tolstoj je u svom dnevniku o Sonji napisao sledeće: “Plaše me i muče njena nepravičnost i tihi egotizam.” A Sonja je u svom dnevniku uzvraćala: “Kako neko može da voli insekta koji ga neprestano bode?”
Kada su dospeli u srednje godina, sudeći po zabeleškama u njihovim ličnim dnevnicima, čini se da im je brak prerastao u nepodnošljiv pakao, pa su u istoj kući živeli poput dva neprijatelja. Pred kraj Tolstojevog života Sonja je napisala: “Svakog dana stižu novi udarci koji mi razdiru srce i skraćuju život.”
Tolstoja je smrt zadesila dok je usred noći bežao iz njihove zajedničke kuće. On je živeo 82 godine, a nakon njegove smrti, Sonja je živela još devet godina i umrla je u 74. godini.

Izvor: Opanak