Igra sudbine: 14. septembra jedna zvezda se ugasila, druga je rođena!

14. septembra 1982. godine poginula je Grejs Keli, američka glumica i kneginja od Monaka. Istog dana, godinu kasnije, rođena je Ejmi Vajnhaus, jedna od najvećih ikona savremene muzike.

.

Ejmi Džejd Vajnhaus bila je engleska kantautorka poznata po izražajnom vokalu i po probranoj mešavini muzičkih žanrova koje je koristila u pesmama, uključujući ritam i bluz, soul i džez.

Pratite nas i na Viberu!

Osim po vanserijskoj muzici, svet je pamti i po mnogobrojnim skandalima, zloupotrebi alkohola i narkotika i prevremenoj smrti.

Ejmi je rođena u jevrejskoj porodici. Njen otac Mičel je bio vozač taksija, a majka Dženis apotekarka.

Kada je imala 10 godina, Ejmi je osnovala svoju muzičku grupu „Svit en Sor", po ugledu na američku muzičku grupu „Solt en Pepa", ali je grupa kratko postojala.

Od 12. godine pohađala je pozorišnu školu „Silvija Jang", ali je već u 13. godini izbačena zbog lošeg vladanja i zato što je sama sebi probušila nos, kako bi stavila pirsing.

Posle toga se upisala u londonsku Školu za izvođačke umetnosti i tehnologiju.

.

Ejmi Vajnhaus su pripisivane zasluge za uticaj na rast popularnosti ženskih izvođača i soul muzike i za preporod britanske muzičke scene. Njen specifičan stil učinio ju je muzom modnih dizajnera, poput Karla Lagerfelda.

Problemi sa zavisnošću od narkotika i zloupotrebom alkohola, kao i njena sklonost samouništenju su bile redovne teme tabloida od 2007. godine, pa do njene smrti, u leto 2011.

Zajedno sa bivšim suprugom Blejkom Filder-Sivilom, Ejmi je imala problema sa zakonom, zbog kojih je on bio osuđen na zatvorsku kaznu. Tokom 2008. Vajnhausova se suočila sa nizom zdravstvenih komplikacija koje su predstavljale ozbiljnu pretnju i za njenu karijeru i za njen život.

Ejmi je preminula u svom stanu u londonskoj četvrti Kamden, 21. jula 2011. godine, nekoliko meseci pre 28. rođendana.

Godinu pre rođenja muzičke zvezde, jedna od najvećih ikona filma i mode svih vremena, stradala je doživevši moždani udar za volanom automobila kojim je upravljala.

Grejs Keli je glumačku karijeru otpočela ulogama u pozorištu i na televiziji, a 1951. godine ostvarila je i prvu ulogu na velikom platnu u filmu „Četrnaest sati".

Širu popularnost stekla je 1952. nakon uloge u vesternu „Tačno u podne", u kom joj je partner bio Gari Kuper.

Naredne godine, zajedno sa Klarkom Gejblom i Avom Gardner, snimila je film „Mogambo" koji joj je doneo nagradu Zlatni globus za najbolju sporednu glumicu, kao i prvu nominaciju za Oskara.

Početkom 1955. Kelijeva je osvojila Oskara za najbolju glavnu glumicu i Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu u igranom filmu za ulogu u drami „Provincijalka". Kelijeva je bila poznata i kao muza britanskog reditelja Alfreda Hičkoka, sa kojim je snimila filmove „Nazovi M radi ubistva", „Prozor u dvorište" i „Drž'te lopova".

.

Poslednju ulogu ostvarila je u filmu Visoko društvo 1956. godine.

U aprilu 1956. godine Grejs Keli se udala za Renijea III, kneza od Monaka, nakon čega je napustila glumačku karijeru. Par je dobio troje dece — Karolinu, Alberta i Stefani. 13. septembra 1982, vraćajući se u Monako iz Francuske zajedno sa kćerkom Stefani, Kelijeva je doživela moždani udar i izgubila kontrolu nad volanom. Preminula je dan kasnije, a sahranjena je 18. septembra.

Godine 1999. Američki filmski institut postavio ju je na 13. poziciju liste 100 najvećih filmskih zvezda svih vremena.

.

Izvor: Dnevno