SILOVATELJ, SVETI DOKTOR I ROK ZVEZDA: Ram Rahim Sing, jezivi vođa sekte

Broj stradalih u neredima u Indiji nastalim tokom protesta zbog odluke suda kojom je kontoverzni guru Ram Rahima Singa proglašen krivim za silovanje porastao je na 38. Ko je čovek zbog koje je, prema pisanju indijskih medija, 20 000 ljudi izašlo na ulice i sukobilo se sa policijom?

.

Kontroverzni indijski guru Gurmit Ram Rahim Sing osuđen je na deset godina zatvora zbog silovanja i nerede koje su izazvale njegove pristalice, u kojima je poginulo 38 ljudi. Desetine hiljada njegovih sledbenika širili su teror prošle nedelje u više gradova na severu zemlje, paleći automobile i izazivajući nerede, pošto je sud proglasio njihovog vođu krivim za silovanje dve žene 2002. koje su bile njegove učenice.

Ram Rahim Sing (50) je kontroverzna i neobična ličnost. Za jedne, on je duhovni vođa, za druge prevarant, a sam sebe naziva svetim doktorom. Sekta na čijem je čelu zove se Dera Sača Sauda.

Sing je imao samo 23 godine kada je preuzeo sektu koja sebe opisuje kao "neprofitnu ustanovu socijalne zaštite i duhovne organizacije". Pre sedam godina, njegova sekta organizovala je masovno venčanje na kojem je više od 1 000 sledbenika "dobrovoljno" oženilo seksualne radnice.

Središte sekte nalazi se u severnoj Indiji, ali ima još 46 centara širom zemlje i sveta. Prema rečima samog Singa, broj pristalica sekte prelazi 60 miliona ljudi.

Superstar

Na svom zvničnom sajtu opisan je kako "duhovn, filantrop, svestran pevač i svestrani sportista". Snimio je nekoliko filmova, nastupao na rok koncertima, a prodaje sopstvenu liniju prehrambenih proizvoda. Poznat je i kao "Rokstar Baba" i "Guru Bling" zbog sklonosti ka skupocenom nakitu. Njegov stil je inače krajnje živopisan - nosi drečave i šarene stvari, mnogo nakita, kape, kačkete i šarene marame.

Optuživan za ubistvo i silovanja

Prvi put pod istragom bio je još 2002. godine kada je prvi put optužen za silovanje dve sledbenice svog pokreta. Tada su tužbe odbačene, ali u petak jeza taj slučaj konačno i proglašen krivim. Mediji su preneli i da je osumnjičen za ubistvo novinarke koja je istraživala da li je među svojim pristalicama voljeni vođa zaista silovatelj.

Optužen je da je 400 svojih sledbenika naterao da se podvrgnu kastraciji da bi mogli da "se približe Bogu". On sam tvrdi da to nije tačno.

- Optužba da sam nekoga terao na kastraciju je 100 odsto lažna. Nikada ni od koga nisam tražio da to uradi - rekao je za "Indija tajms".

Nasilje širom Indije

U petak, njegove pristalice okupile su se ispred suda u gradu Pančkula, u indijskoj državi Harajana gde se nalazi i središte njegove sekte. Nakon što je objavljeno da je njihov voljeni guru osuđen za silovanje, razjarena grupa demonstranata zapalila je zgrade Vlade Indije, napala policajce i televizijske novinare i razbila stakla vozila.

Policajci su upotrebili suzavac i vodeni top, i ispalili hice upozorenja da bi rasterali demonstrante. Više od 1.000 pristalica osuđenog gurua privedeno, oko 100 povređeno, dok se broj stradalih popeo na 30.

.

Izvor: Blic, Kurir