Životne priče

"Uhvati me ako možeš": Priča o najvećem prevarantu u svetskoj istoriji

Na vrhu svoje lažne karijere Ferdinad Valdo Demara je operisao 16 vojnika i spasao im živote. Sve što je znao o hirurgiji naučio je za samo nekoliko minuta listajući udžbenike. Bio je to život dostojan filma.

26.08.2018. - 12:00h

Kada je Ferdinand Valdo Demara iz Masačusestsa preminuo 1982. godine, svet je izgubio jednog od najvećih prevaranata u istoriji. Život je proveo kao hirurg, psiholog, upravnikzatvora, profesor, pravnik, stručnjak za decu, glumac, urednik i vojnik. Ništa od toga zapravo nije bio.

Demara je iz porodične kuće pobegao kao šesnaestogodišnjak u Roud ajldend. Tamo se pridružio Cistercitima, rimokatoličkom crkvenom redu. S njima je proveo nekoliko godina, a onda se 1941. godine pridružio vojsci. Već sledeće godine započeo je nekoliko "novih života" pod imenom Entoni Ignolia, njegovog poznanika iz vojske.

Nakon što je video da u mornarici ne napreduje dovoljno brzo, Demara je lažirao svoje samoubistvo i život nastavio pod novim imenom - Robert Linton Frenč. Postao je religijski nastrojen psiholog na koledžu u Pensilvaniji nakon čega se zaposlio kao bolničar u sanatorijumu u Los Anđelesu, pa onda i kao instruktor na koledžu Svetog Martina u Vaštingtonu.

Tada je po prvi put „dolijao" - FBI ga je uhapsio i pritvorio na 18 meseci zbog dezerterstva.

Naravno da ga ta „sitnica" nije omela u daljim prevarama. Nakon što je pušten iz zatvora preuzeo je novi lažni identitet i pridružio se rimokatoličkom redu "Braće hrišćanske pouke" dok je noću studirao pravo.

Kao član ovog reda, Demara je uz podršku države osnovao koledž LaMennais u Alfredu s ciljem da religijska nauka u tom gradu postane prominentnija. Razočaran činjenicom da ga red nije imenovao za rektora, Demara ga je napustio, a priču o svom neverovatnom životu prodao je časopisu "Life".

Nakon toga se kratko odao alkoholu, a kada je uspeo da dođe do novih lažnih isprava, zaposlio se kao upravnik zatvora u Teksasu. Tamo je pak, razotkriven kada je časopis došao u ruke jednog zatvorenika koji ga je prepoznao, prenosi "24 sata".

Dok je bio u rimokatoličkoj zajednici upoznao je mladog lekara Džozefa C. Sira što je bio početak njegove najveće prevare do sada. Demara se naime pod njegovim imenom ukrcao na HMCS Cayuga, ratni brod kanadske mornarice na kojem je radio kao hirurg na traumatologiji. Verovali ili ne, ali čovek je na brodu obavio 16 uspešnih operacija na teško ranjenim vojnicima.

Kada su vojnici primljeni na brod, Demara je medicinskim sestrama naredio da ih pripreme za operaciju. Tada je otrčao u svoju kancelariju i u enciklopediji za samo nekoliko minuta „pohvatao" sve što mu je bilo potrebno da operacije budu uspešne. Bio je toliko uspešan da je završio u svim kanadskim novinama.

Jedne od njih su došle u ruke pravog Džozefa C. Sira i nakon toga je Demara ponovo razotkriven. Kada je vest o tome došla do kapetana broda on je odbio da veruje da Demara nije hirurg. Kanadska policija odlučila je da neće podizati tužbu, a Demara je vraćen u SAD.

Interesantno je da ga novac ga nikada nije motivisao u onome što radi. Autori koji su nakon njegove smrti radili na biografijama, intervjuisali su brojne ljude koji su mu bili nadređeni i svi su uvek govorili da su bili zadovoljni njegovim radom. Stručnjaci smatraju da je Demara imao fotografsko pamećnje i jako visok IQ, što je bila dobitna kombinacija za njegove prevare.

Izvor: Nedeljnik