Životne priče

Nole: Najvažniji mi je odnos sa Stefanom!

"Kao roditelj koji je odsutan i dosta putuje, kada sam sa Stefanom, onda je to u potpunosti. Bilo to sat dnevno ili više, on to ceni. I taj odnos mi je veoma bitan", kaže Novak Đoković.
11.06.2017. - 12:53h

Kada je počeo pad najboljeg srpskog tenisera sa vrha ATP liste u srpskoj javnosti su se tražili razni uzroci, a jedan od njih je bila ishrana. Sada na putu ka odbrani titule na Rolan Garosu Novak Đoković je ponovo pričao o ovoj temi, ali i o privatnom životu, pohvalama, kritikama, nadama, očekivanjima, navikama, piše "Gloria".

– Ljudi koji nisu dovoljno informisani prave zaključke koji nemaju osnovu. Čujem da neki čak kažu da mi supruga brani da jedem meso?! Pa ona ga sama jede, sada, u trudnoći. Nisam vegan! Ishrana mi je uglavnom bazirana na biljnoj osnovi, s tim što jedem ribu i jaja kao izvore proteina. Da ne ulazim u detalje, ali u biljnoj hrani ima dosta izvora proteina, iako mnogi znaju samo za meso, koje je u našoj kulturi “nezaobilazna” namirnica. U avgustu 2015. godine sam odlučio da ne jedem meso. Imam svoje razloge, što etičke, što zdravstvene. Ne želim uopšte da se vraćam na meso niti da podležem tom pritisku –rekao je Novak za Novosti.

Nije sujeveran, ali ne razdvaja se od krstića koji nosi oko vrata.

– Krstić uvek nosim sa sobom. Kao amajliju nosio sam i krstić koji sam dobio u manastiru Ostrog. Dobio sam i jedan veoma lep, simboličan poklončić od devojčice iz Kine koji sam nosio nekoliko godina u torbi. Ali nisam sujeveran i preterano vezan za materijalne stvari. Ne zavisi mi dan od toga da li sam to poneo sa sobom ili nisam. Neću pasti u depresiju ako nisam. Ali osećam se lepo kada vidim da je to tu – kaže najbolji srpski teniser.

Nole se trudi da svom nasledniku, sinu Stefanu, posveti što više svog vremena

– Trudim se da provedem što više kvalitetnog vremena s njim, koliko mi to obaveze i energija dozvoljavaju. Za vreme turnira situacija je specifična, jer moram da se organizujem tako da imam dovoljno zaliha energije da mogu da je usmerim na teren. Ali kao roditelj koji je odsutan i dosta putuje, kada sam sa Stefanom, onda je to u potpunosti. Bilo to sat dnevno ili više, on to ceni. I taj odnos mi je veoma bitan.

A mali Stefan je bio sa tatom u Parizu.

- Bili smo zajedno u Ajfelovoj kuli. Kada smo bili u podnožju, tražio je da odemo na vrh. Stali smo u red i popeli se. Onda je hteo da gleda kroz teleskop koji “nije radio”. Bio je, naravno, ispravan, ali ja nisam imao evro da ubacim! Sledeći dan smo gledali domaće životinje.

Njegov sin pokazuje interesovanje za tenis.

– Zavoleo je reket. U poslednjih mesec-dva, svakog dana hoće da provede malo vremena sa nama na terenu. Šutira i loptu, voli fudbal. Dosta je aktivan.

A kada se druže, tata i sin Đoković pričaju isključivo na maternjem jeziku…

– Naravno! Imamo dadilje koje su s njim od rođenja, a s njima priča i engleski. Razume oba jezika. Počeo je da uči i francuski, i već zna neke osnovne fraze. Nadam se da će biti poliglota. Vidim da mu se sviđaju jezici. Eduardo i Elena, koji su stalno s nama, trude se da mu govore i na italijanskom.

Izvor: Gloria