Kako je propao Džoni Dep: Od holivudskog kupoholičara do bankrot pirata

Najveći holivudski kupoholičar našao se pred nerešivim finansijskim problemima iako je u karijeri zaradio 650 miliona dolara, pa prodaje brojne nekretnine kako bi izbegao totalni novčani slom

.

U danima kad se širom sveta promoviše peti nastavak komercijalnog hita “Pirati sa Kariba: Salazarova osveta”, glavni glumac Džoni Dep (53) ne broji pare već sabira dugove. I od njih ga boli glava. Iako je u 30 godina dugoj karijeri zaradio oko 650 miliona dolara, nalazi se na ivici bankrota, jer po svemu sudeći u savremenoj istoriji filma nije zapamćen veći trošadžija od njega.

Da nešto ne štima posumnjalo se kad je Dep najpre otpustio Džejka Bluma i Džoela Mendela, menadžere koji su mu vodili finansije od 1999. Tužio ih je sudu da su ga oštetili pogrešnim savetima i potražuje od njih 25 miliona dolara, ali oni su uzvratili protivtužbom zahtevajući da on njima isplati 560.000 dolara provizije koju im je ostao dužan. Više od tih suma odjeknule su reči dvojice menadžera:

– On troši nenormalno, njemu treba psihijatrijska pomoć. Pokupovao je širom sveta 14 kuća koje je platio 75 miliona, a samo na vino daje 30.000 dolara mesečno. To je dokaz da nije mentalno zdrav i da pati od poremećaja kompulzivnog kupovanja. novinarom Hanterom Tompsonom

Објава коју дели johnny depp (@deppstagram) дана

.

U stručnoj literaturi naziv za kompulzivnu kupovinu je oniomanija. Od grčkih reči onios – za prodaju, i mania – neumerenost, ludost. Dep je odavno osumnjičen da je oniomanijak. Ima 45 automobila, kao i 12 velikih skladišta prepunih raznih memorabilija koje je pazario na aukcijama širom sveta. Između ostalog, tu su sve lične stvari Marlona Branda i gitare Rolingstonsa. Jednom prilikom je više od pet miliona dolara potrošio na specijalni top kojim je ispalio đule u kome je bio pepeo njegovog idola, utemeljivača američkog “gonzo” žurnalizma Hantera Tompsona. Time je ispunio poslednju Tompsonovu želju da njegov pepeo bude rasut iznad skijališta u mondenskom Aspenu.

Glumac je pokupovao i silne vinograde po Francuskoj, ali nerado pije sopstveno vino. Više voli neke druge brendove za koje plaća pomenutih tridesetak hiljada mesečno. U proseku, jer mu se jednom dogodilo da ispiše ček na 400.000 dolara, koliko ga je koštao transport njegovih pasa i specijalnih boca vina iz Amerike u Australiju.

– On jednostavno nije mogao sebi da priušti takav ekstravagantan način života. Dep, i samo Dep je kriv za finansijski slom koji ga je zadesio. Definitivno je bolestan – tvrde njegovi doskorašnji menadžeri, dok Džoni kaže:

– Volim “chateau calon-segur”. To su fanastična vina koja možete piti svakog dana i vrlo su pristupačna. Volim i vina “petrus chateau cheval-blanc”, kao i ona iz Burgundije. Uz njih možete doseguti nirvanu.

Објава коју дели johnny depp (@deppstagram) дана

.

Koliko boca mu treba za nirvanu može se lako izračunati: flaša “calon-segura” staje 60 do 300 evra. “Cheval” je skuplji, boca je od 400 do 1.500 evra. Pretpostavlja se da Džoni pije ona skuplja.

Pored vina, druga strast u kojoj uživa je pušenje. Neizlečivi je pušač i zbog toga nikad ne leti redovnim avionskim linijama, nego isključivo privatnim avionima.

– Džoni i ja nikad nismo putovali komercijalnim letom, nego isključivo njegovim privatnim džetom – rekla je Amber Herd, bivša Depova supruga, koja ga je “koštala” sedam miliona dolara.

– Bili smo poput porodice, ali njega je poslednjih godina prosto pojeo alkohol, tako da više ne može da se nosi sam sa sobom. Zato mu je i propao brak sa Amber – nadovezuju se Blum i Mendela, dojučerašnji glumčevi finansijski savetnici, koji su se protivili da on potpiše onako skup predbračni ugovor s njom.

Pritisnut skoro izvesnim bankrotom, Dep je bio primoran da najpre proda 46 metara dugu jahtu, koju je za deset miliona dolara kupio 2001. Još osam miliona potrošio je na preuređenje ovog plovila, na kome su svojevremeno gosti bili Bred Pit i Anđelina Džoli. Jahtu je prodao književnici Džoani Rouling, autorki “Harija Potera”.

Kako je taj novac brzo potrošen (Džonijev način života košta ga dva miliona dolara mesečno), na red su došle nekretnine. Glumac je posebno ponosan na svoj posed u blizini Sen Tropea, u Francuskoj, koji je pazario pre 15 godina. Na imanju je bila i srednjovekovna kamena crkva, koju je pretvorio u svoju garderobu, a u obnovu oronule kuće iz 19. veka uložio je nove milione dolara.

– Zaljubio sam se u to mesto gde možete slušati biljke kako rastu – rekao je jednom.

U SAD je glumac posedovao pet penthausa, jedan od njih u zgradi “Istern Kolumbija” u Los Anđelesu, uređen u art deko stilu. Sada su mu ostala tri, dva je prodao za oko 7 miliona dolara.
U Kaliforniji, tačno iznad Holivuda, ima veliko imanje na kome je zamak, a u njegovom vlasništvu su i nekretnine u Francuskoj – luksuzna vila u pariskom aristokratskom kvartu Mareu, kuća u Medonu nadomak francuske prestonice, kao i jedno celo selo u Provansi.
Dok je 2011. u Veneciji sa Anđelinom Džoli snimao film “Turista”, u tom gradu kupio je palatu “Dona Sanđantofeti”.

Објава коју дели johnny depp (@deppstagram) дана

.

Ipak, morao je prošle godine da oglasi prodaju ovog imanja, i to preko čuvene aukcijske kuće “Sotbi”. Istakao je cenu 27 miliona dolara, duplo veću nego što je “Sotbi” procenio posed. Na fotografijama koje su išle uz ponudu za prodaju vidi se da je u jednoj od prostorija ćilim koji neodoljivo podseća na pirotski. Verovatno se radi o suveniru kupljenom negde u Srbiji za vreme Depovih poseta njegovom velikom prijatelju Emiru Kusturici.

Nekretninu kod Sen Tropea niko nije hteo da kupi, a onda su glumčeva bivša ljubavna partnerka Vanesa Paradi i njihova kćerka Lili Rouz izvršile pritisak da je povuče iz kataloga. Izgleda da imaju neke druge planove, ili nameravaju da se prošire. Vanesa živi u selu Plan de Tur (zaleđe Azurne obale), u kući koju je Džoni platio četiri miliona dolara i poklonio je njoj. Inače, pored kćerke Lili Rouz (18), njih dvoje imaju i sina Kristofera (15).

A kad je već priča kod brojki, milionskih uglavnom, treba pomenuti i one “sitnije”. Kao 300 – to je broj radnika koji održavaju Depove posede i stalno su zaposleni kod njega. Ili 200 – toliko otprilike poseduje umetničkih slika, među kojima su i dela Klimta, Vorhola i Modiljanija. Većina tih slika smeštena je u nekom od glumčevih 12 skladišta, čije ga mesečno održavanje košta dodatnih milion dolara. Sve će, ako treba, prodati, samo nikada neće Litl Hols Ponds Kej, ostrvo u arhipelagu Bahama, koje je 2004. platio 3,6 miliona dolara.

– Ovo mesto nikada neće uništiti. Ono je kao retka biljka, kao dijamant. Vidim kako ovde rastu moja deca, kako ovde provode mesece, kako uče o životu i moru. Vidim i kako njihova deca ovde rastu… – rekao je jednom Džoni Dep.

Pratite nas i na Viberu!

Uskoro će biti jasnije da li će se predomisliti i ponuditi i to ostrvo na prodaju. Njegove interese pred sudom u Vašingtonu brani Adam Valdman, advokat koji se proslavio vodeći sporove u ime Šer, Anđeline Džoli i ruskog oligarha Olega Deripaske. Zadatak će mu biti težak, jer procene su da Dep do kraja godine mora da isplati oko 25 miliona dolara ukoliko želi da izbegne bankrot.

Izvor: Gloria