Bizarna pravila filmskih studija: Slavne glumice su zbog uloga bile primorane na abortus!

U "zlatno doba" Holivuda filmski studiji su bili gospodari svojih zvezda pa su tako i odlučivali i kada glumica sme imati dete. Ako bi ostala trudna u "nezgodno" vreme, odmah bi je u tajnosti odveli u bolnicu na abortus.

.

Čak dva puta jedna od najomiljenijih, ali i najtragičnijih zvezda Holivuda, Džudi Garland, koja se kao tinejdžerka proslavila u filmu "Čarobnjak iz Oza", morala je da arbotira po nalogu filmskog studija za koji je radila.
Prvi put je to uradila sa samo 19 godina kad je zatrudnela sa tadašnjim suprugom Dejvidom Rouzom. Studio je bio i protiv braka, a s njima se slagala i majka nesrećne Džudi. Zajedno su dogovorili pobačaj, a isto su ponovili i dve godine kasnije kad je Džudi ostala trudna nakon afere s glumcem Tajronom Paversom.

Filmski studiji kažnjavali trudnoću

Prelepa i zavodljiva Ava Gardner ostala je trudna u braku sa svojim trećim suprugom Frenkom Sinatrom za kog se udala 1951. godine. Odlučila je da abortira jer je njen studio naplaćivao svojim glumicama velike novčane kazne u slučaju da ostanu trudne. Frenk nije ni znao da se Ava sprema na pobačaj.

Međutim, Gardner je posle svoj pobačaj pravdala rečima: "Nismo mogli da brinuemo ni za sebe, a kako bismo onda za decu?" U međuvremenu, Sinatra je došao opet do svojih pet minuta slave te dobio Oskara za ulogu "Odavde do večnosti" 1953. godine. Dece nisu imali, a razveli su se 1957. godine.

Pobacila bez anestezije

Jedna od najvećih holivudskih zavodnica Lana Tarner, koja se udavala osam puta i imala bezbrojne ljubavnike, 1941. godine abortirala je u hotelskoj sobi na Havajima i to bez anestezije. Lani je abortus obavio doktor studija za koji je radila, a njena majka bila je zadužena da joj drži začepljena usta da se bolni krici ne bi čuli. Pobačaj je koštao 500 dolara i odbijen je od Lanine plate.

Bet Dejvis, prva žena predsednica Američke filmske akademije i prva glumica s 10 nominacija za Oscara, nije bila prisiljena na pobačaj, ali je znala ako te 1934. godine odluči roditi da će izgubiti ulogu u filmu koji je jako želela i da će to trajno oštetiti njenu karijeru.

Da je odlučila da zadrži dete, izgubila bi ulogu u filmu "Ljudski okovi" za koju je dobila prvu nominaciju za Oskara. Zlatnu statuu je osvojila sledeće godine za film "Opasna".

Loreta Jang je 1935, u svojoj 23. godini, zatrudnela s Klarkom Gejblom, koji je tada bio oženjen. Zatrudnela je nakon samo jednog intimnog susreta u njenom kupeu u vozu.

Loreta kao pobožna katolkinja nije htela da abortira nego je zbog "misteriozne bolesti" jedno vreme nestala. Krišom je rodila i potom dala dete na usvajanje. Nakon nekoliko meseci je bebu usvojila, a novinarima je rekla da će jadno malo siroče odgajati kao samohrana majka. Kad je kao osamdesetpetogodišnjakinja čula za pojam "silovanje na sastanku" rekla je da se upravo to dogodilo između nje i Klarka.

Glumica Džin Harlou bila je seks simbol, a ne samo da je bila prisiljena na pobačaj, nego su joj zabranili da se uda za glumca Vilijama Pavela jer je filmski studio smatrao neprikladnim da mu supruga postane "plavokosa seks bomba".

Izvor: Glossy.espreso