Saznali smo zašto se dragi iz "Žutih dunja" tri godine nije javio Fatmi!

Čuvena sevdalinka "Voljelo se dvoje mladih" jedna je od najtužnijih, a svi znamo koliko su sevdalinke tužne. Ako slučajno ima da neko ne zna: volelo se dvoje mladih, ali su im dušmani branili ljubav, Fatma se razbolela i tražila stambolske dunje, on otišao da ih donese i tri godine ni traga ni glasa od njega. Kad se vratio, Fatma je bila mrtva. Sve je jasno kao dan, ali nam nije jasno zašto se dragi tri godine nije javio ženi koju obožava i zato smo pitali vrsne poznavaoce sevdalinki i dobili predivan odgovor.

.

Čuvenu pesmu sigurno naručujete u kafani, plačete i evocirate sve svoje nesrećne ljubavi i iznova proživljavate bol koji proživljava lepa Fatma.

Pesma „Voljelo se dvoje mladih“ jedna je od najlepših sevdalinki, koju je otpevao Himzo Polovina (album "Narodne pjesme iz Bosne i Hercegovine" iz 1972. godine), a koja je novim generacijama poznatija kao „Žute dunje“ koju je Bregović aranžirao za film „Kuduz“.

Sve nam je jasno: i zabranjena ljubav i mladost i bol i patnja zbog nemogućnosti da slobodno ašikuju, ali nam nije jasno, ako ju je već toliko voleo, zašto se tri godine nije ni javio ni pojavio. Šta ga je sprečilo?

Kompozitor i muzičar Dragan Stojković Bosanac, član žirija „Zvezda Granda“, ima sasvim jednostavno objašnjenje.

- Ako tražite bukvalno objašnjenje, dunje su bile preskupe i on je morao da radi da bi zaradio novac da ih kupi za Fatmu. A ako pitate zašto iz Stambola tri godine nije bilo abera od njega, to je zato što je njemu, dok je tražio dunje, vreme brzo prolazilo, a Fatmi sporo.

Priznajte, nikad vam ne bi palo na pamet?

Profesor dr sci. Esad Bajtal, autor knjige "Sevdalinka, alhemija duše", za PRVA.RS odgonetnuo nam je zašto je ljubav Fatme i njenog dragog bila osuđena na propast.

Prof. Bajtal kaže da je tema sevdalinke „život u svoj njegovoj tragično-dramatičnoj izvedbi i najrazličitijim (ljubav je samo jedan segment toga) modalitetima. I ona se njime bavi, bez obzira da li za konkretnu tematsku podlogu uzima neki stvarni ili samo mogući izmaštani i poetski izbrušeni događaj.“

- U tom smislu, nije nemoguće da u pesmi „Voljelo se dvoje mladih“ svedočimo samo izvanrednoj imaginaciji tragike poslednje želje koja, po inerciji uobičajene sevdalinske logike i dramaturgije, mora ostati neostvarena. To je, moglo bi se reći, sudbina svih velikih ljubavi, koje svoj mitski nezaborav, ostajući u horizontu nikad ispunjene želje, duguju upravo tom momentu fatalne, udesne, zlokobne neostvarenosti.

A kako teče ta fatalna ljubav koja od samog početka nailazi na prepreke i ide ka ponoru...

- Pesma počinje upravo nekom vrstom nedefinsane zabrane ("dušmani im ne dadoše"), odnosno nepoznate prepreke kao standardne stavke sevdalinke, što se isprečila na ljubavnom, lepršavo snovitom i bolno rovitom putu dvoje mladih. Kao psihosomatski odgovor na svu tragiku tako zacrtane nemogućnosti, pojavljuju se bolest djevojke ("razbolje se lijepa Fatma") i zajedno s njom, poslednja želja (ovde su to žute dunje) koja, logikom samrtne tragike i poetske dramatike, mora, takođe, ostati neispunjena. A to je ona večna - "pusta želja" - koju tako često srećemo u sevdalinci kao pesmi bola, objašnjava prof. Bajtal.

A šta vi mislite, zašto ga nije bilo tri godine? Gde je bio i šta je radio? Ako imate svoju verziju, izvolite nam pisati u komentarima.

Pogledajte jedno od najlepših izvođenja pesme ikada...

Suze će vam teći dok slušate kako Božo peva "Žute dunje"...

A evo Himzine verzije:

.

Pratite nas i na Viberu!