Kad su hteli da se uzmu, dušmani im ne dadoše... Priča o srpskim Romeu i Juliji

Beli most je simbol Vranja i našao je mesto i na njegovom grbu. Ipak, mnogo je važnije to što već vekovima odoleva vremenu kao krunski svedok velike i tragične ljubavi. Zbog nje je Vranje postalo magnet domaćim i stranim turistima koji ga u svom zanosu nazivaju "srpskom Veronom".

.

Beli most je sagrađen na Vranjskoj reci i najpoznatija je građevina tog tipa u Vranju. Njega ne izdvaja broj vozila ili putnika koji svakodnevno tuda prolaze, već jedna legenda. O zabranjenoj ljubavi Turkinje Ajše i Srbina Stojana. Spomen ploča na mostu svedoči da je sagrađen 1844. godine na mestu njihovih sastanaka i večnog rastanka.

Ali, to je tek kraj priče...

Volelo se dvoje mladih...

O tragičnoj sudbini dvoje zaljubljenih Vranjanaca se vekovima ispredaju legende ali je istorijska činjenica da je u 19. veku u gradu živeo bogat i silan Selim-beg sa svojom porodicom i ćerkom jedinicom Ajšom čuvajući je od svakog zla "kao malo vode na dlanu".

Svoje mlade dane Ajša je provodila u bogatstvu i izobilju ali i u nepodnošljivoj usamljenosti jer su avliju i kuću Selim-bega okruživali visoki zidovi. Ajša je bila strogo čuvana iz tih zidina, a begove su strahove raspirivala predviđana ondašnjih proročica.

Neposredno posle Ajšinog rođenja, vračare su devojčici prorekle zabranjenu ljubav sa momkom "kaurske" krvi i neplemenitog porekla. Selim-beg je zato, tokom čitavog odrastanja svoje mezimice, pratio svaki njen korak, ali to na kraju nije bilo dovoljno... proročanstvo se ispunilo, ali o tome kako i zašto je čitav događaj završen tragično, postoji nekoliko verzija.

Priča kaže da je Ajša jednog dana u svojim odajama začula predivnu melodiju iz frule mladog srpskog pastira Stojana. Vremenom je zavolela te divne tonove, a i osobu koja ih je proizvodila, a mladić se baš tuda namerno prolazio sa stadom i svakog dana pesmom Ajši poručivao da je voli. Uprkos tome, Ajšu je brižni otac pripremao za udaju, a prilika je tražena u užem krugu obrazovanih činovnika turske administracije i vojske - priča za Dnevno.rs Lana Sotirović, istoričarka iz Vranja.

Ajša nije odolela pesmi ali ni lepoti stasitog Stojana, pa se jednog jutra krišom iskrala iz svojih odaja i krenula za njim. Našla ga je u planini, a zatim skinula feredžu da bi Stojanu pokazala svoju raskošnu lepotu.

Zabranjena ljubav

.

Šaputalo se tih dana po vranjskoj caršiji o njihovoj zabranjenoj ljubavi i tajnim susretima, a sve što se šapuće, uvek je glasnije nego kad se jasno kaže. Abrovi su tako stigli do samog Selim-bega kome sumnja nije dala mira pa je počeo da prati svaki Ajšin treptaj.

Ne sluteći ništa, Ajša se jednog dana ponovo iskrala da bi se po ko zna koji put našla sa Stojanom u planini. Selim-beg nije oklevao, sa sobom je poneo kuburu želeći da usmrti mladića koji je tako drsko zaveo njegovu jedinicu.

Legenda kaže da je, pre nego što je Turčin ispalio kuršum, Ajša skočila i svojim telom zaštitila Stojana. Ranjena, devojka je pala na zemlju, a ubrzo je pored nje pao i Stojan, nakon što je sebi oduzeo život.

Ipak, ovo nije jedina verzija onoga što se tog fatalnog dana dogodilo u planini iznad Vranja.

- Prema drugoj verziji, Ajša je preživela i u spomen svojoj ljubavi sagradila Beli most. Treba napomenuti da istoričari ipak prvu priču uzimaju za tačniju, pa je i u knjigama zabeleženo da je ovaj zaljubljeni par zajedno otišao u smrt, objašnjava Lana Sotirović.

Da bi sačuvao uspomenu na svoju jedinicu, Selim-beg je podigao most od novca spremljenog za Ajšinu udaju. Legenda kaže da je to bila poslednja želja nesrećne devojke - da most "skoči i preskoči" reku i zauvek poveže Turke i Srbe.

O tome svedoči mermerna ploča na mostu koja je sačuvana sve do današnjih dana. Tekst je napisan na arapskom i turskom, a prevod sa arapskog na srpski je uradio profesor sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, Hasan Kaleši:

"Dobrotvor i dobročinitelj Onaj koji žudi za rajem i visokim sistemom (u njemu) Ajša Halum, kći roba večnog. Neka njoj i njenim roditeljima oprosti grehe. O čuvaru (Bože!)"

Deo mermerne ploče na kome se nalazi natpis na turskom ima drugačije značenje:

"Ovaj most se zove Beli most i služi za olakšicu. Vode koje teku ispod njega služe ljudima za zdravlje. Prolaznici koji prolaze neka prođu još jednom da se tome uvere. O Muhamede izabraniče, posreduj za njegovog vlasnika"

Mesto koje leči "ljubavne jade"

.

Mnogi su očarani ovom pričom iz Vranja, a iz nje je proisteklo još jedno verovanje koje leči ljubavne jade bolje od svih doktora. Svako ko ima ljubavnih problema preko Belog mosta u Vranju treba da prođe bar dva puta i njih će "odneti reka".

Vranjanci znaju za još jedno "čudo" koje se dešava na Belom mostu. Ajša i Stojan su, prema predanju, stradali u jesen. Dobro je poznato da samo u septembru, nebo iznad mosta zasija tako jako da se na njemu izdvoje dve zvezde, sijajući

lepše i jače od svih drugih na nebu. Stari kažu da su to duše Ajše i Stojana, a pravi su srećnici oni koji se baš u tim trenucima nađu na ovom mestu.

Izvor: Dnevno