Sud joj je uzeo decu jer nije dozvolila da je muž maltretira, policija joj je savetovala da ćuti

Natašu Naletin muž je neprekidno kontrolisao. Tri puta ju je i fizički napao. Manipulisao. Pretio, Proveravao. Kopao joj po mobilnom telefonu. Branio joj da ide na posao. Kad je odlučila da ga zaustavi, sud joj je uzeo decu. Sada je mama sredom. Na jedan sat. Samo sat nedeljno da zagrlite, ljubite i mazite svoju decu. Samo sat da im kažete da ih volite. Jer je sud posle samo jednog ročišta odlučio da vam da taj sat. sredom. Samo jedan sat, a čitavu večnost proveli ste pod pretnjom, ucenom, kontorolm i batinama.

.

Natašu je suprug godinama kontrolisao…gde ide, šta radi…kada će doći, sa kim ide…da pošalje fotografiju mesta na kome se nalazi..imao je šifre njenog FB, telefona, čitao je poruke, liste poziva…

Natašin brak se završio nakon osam godina. Nataša ostaje sa njihovim maloletnim ćerkama, ali pokušaji da se ipak dogovore oko viđanja dece nisu uspeli. Stariju ćerku otac jednog dana ne vraća u dogovoreno vreme, a mlađu uzima bez majčinog znanja iz škole i odvodi sebi.

Nataša za to saznaje dok je čekala autobus sa decom misleći da joj je ćerka u autobusu.

Usledile su međusobne optužbe za nasilje.

.

Samo mesec nakon tužbe Natašinog bivšeg supruga, sud donosi odluku da deca ostanu kod oca, bez uvažavanja mišljenja Centra za socijalni rad i bez psihijatrijskog veštačenja majke. Majka po toj privremenij merii dobija da viđa decu samo sat nedeljno, sredom.

Jedan sat nedeljno uz prisustvo stručnih lica.

Sud je doneo takvu meru nakon samo jednog ročišta. Sud je takođe doneo odluku bez psihijatrijskog veštačenja majke dece, kao i BEZ mišljena Centra za socijalni rad. Mišljenje centra za socijalni rad koje sud nije ni sačekao je u korist majke.

U obrazloženju suda stoji da sud nije prepoznao nasilje kako je Nataša navela i da ljubomora sama po sebi nije nasilje. Sud dalje obrazlaže da gubitak poverenja i sumnja u iskrenost partnera takođe ne predstavlja akt nasilja i da je sporan događaj, kada je došlo do nasilja, tačnije otimanja oko telefona, prouzrokovala upravo Nataša koja se usprotivila konroli od strane svog muža.

Sud dalje navodi da se Nataša neprimereno ponašala, da je otimanjem telefona i nedozvoljavanjem mužu da je uveri zbog čega sumnja u nju ona praktično inicirala koflikt.

.

Istraživali smo - da li sud ovakvim obrazloženjem pravda porodično nasilje?