Seks, snovi i rokenrol: Kako su Jung, Kjubrik i Džeger uticali na naš svet

Na današnji dan, u različito vreme, rođena su tri velikana različitih profesija: Karl Gustav Jung, Stenli Kjubrik i Mik Džeger. Sva trojica promenila su našu tačku gledišta i probudili nesvesnu želju da na svet gledamo drugačije. Izdvojili smo zanimljivosti iz njihovog života za koje možda ne znate, a koje vas podstaknu da, ako ništa drugo, bar pročitate knjigu ili odgledate film. P.S. Ako ne volite snove, muziku i film, nemojte ni da čitate ovaj tekst.

.

Karl Gustav Jung (1875-1961.) poznati je švajcarski psiholog i psihijatar. Godine 1904. godine razradio je metodu testiranja koja je postala standardni postupak u otkrivanju “kompleksa”.

Začetnik je analitičke psihologije u kojoj se razlikuju dva sloja nesvesnog: lično nesvesno i kolektivno nesvesno. Njegova psihologija dala je značajne rezultate u interpretaciji mitoloških i religijskih simbola.

Karl Gustav Jung jedna je od najznačajnjih ličnosti transpersonalne psihologije, a isto tako jedan od najznačajnijih sinologa (sinologija = nauka koja se bavi proučavanjem istorije, jezika, literature i kulture kineskog naroda) prošlog veka (kako u sferi mitologije tako i u oblasti tumačenja snova) i veliki poznavalac ezoteričnih struja kao što su Hrišćanski gnosticizam, Tantra, Taoizam, I-Ching i Alhemija.

Citat: „Ako čovek ne razume drugu osobu, trudiće se da je smatra budalom."

Američki filmski reditelj Stenl Kjubrik (1928 – 1999.) većinu filmova snimio je u Engleskoj. U pedesetogodišnjoj karijeri stvorio je fascinantan opus od trinaest dugometražnih filmova od kojih se mnogi smatraju klasicima filmske umetnosti: "2001 - Odiseja u svemiru", "Paklena pomorandža", „Isijavanje“, "Dr Strejndžlav", "Lolita".
Možda niste obratili pažnju i zato ćemo vam sad ukazati na interesantan aspekt u njegovim filmovima. Postoji mnogo tehnika snimanja filmskih scena, a reditelji ponekad koriste određene tehnike do te mere, da se, u neku ruku, poistovete sa njima i učine ih svojim zaštitnim zakom.

Jedna od takvih je i tzv. “one-point” perspektiva, gde je fokus kamere usmeren na imaginarnu tačku direktno obrnutu u odnosu na gledaočevo oko.„One – point“ je karakterističan za Stenlija Kjubrika. U klipu ćete videti scene iz filmova: "2001: A Space Odyssey", "The Shining", "A Clockwork Orange" i "Full Metal Jacket" iz te perspektive.

.

Britanski muzičar Mik Džeger, osnivač i pevač rok-grupe „Roling Stouns", danas puni 73 godine i čeka osmo dete.

Nedavno se pojavila njegova biografija „Burni život i ludi genij Mika Džegera“ u kojoj je autor Kristofer Andersen izneo zanimljive detalje iz pevačevog života.

Mi izdvajamo jedan: iako je seksualne fantazije isprobao i sa muškim polom, Mik Džeger poznat je kao zvezda u čijem su se zagrljaju našle i mnogobrojne manekenke, glumice, a neretko je bio opsednut i partnerkama svojih prijatelja.

Poznati pevač isticao je da nema ništa zavodljivije od prelepe žene koja pripada drugome.

Ipak, u pomenutoj biografiji, jedan od najatraktivnijih detalja svakako je informacija da je dve godine proveo u strastvenoj vezi s Anđelinom Džoli. Tokom snimanja spota za numeru „Anybody Seen My Baby“ Džeger je upoznao lepu glumicu koja je u spotu glumila striptizetu.

- Malo me je uplašila na početku, to volim, rekao je kada ju je upoznao.

Glumica se u to vreme udala za svog britanskog kolegu Džonija Li Milera, ali istovremeno je imala aferu i sa Timotijem Hatonom. Sve navedeno samo je još više zaintrigiralo Džegera koji je počeo da je opseda i ostavlja poruke na telefonskoj sekretarici. Ubrzo nakon toga njih dvoje započeli su romansu koja je trajala dve godine, navodi se u knjizi Kristofera Andersena.

Citat: „Očigledno, ja nisam primer vrline.

Izvor: Atma, Dokolica, Story, Laguna