Zaštitite se od gripa uz ovih nekoliko praktičnih saveta

Ako se niste vakcinisali protiv gripa, sad kada se virus već pojavio, povećajte zaštitu od najmasovnije sezonske bolesti kroz higijenu, ishranu i redovnu fizičku aktivnost.

.

Iako ne može da šteti, vakcinacija posle pojave virusa i nema mnogo smisla osim ukoliko vakcinisani nisu u mogućnosti da ostanu u izolaciji dok se ne razvije otpornost na virus.

- Za to je potrebno bar dve i po, a najčešće tri nedelje - kaže dr Radmilo Petrović, epidemiolog. - Međutim, ako je virus već u cirkulaciji, velika je verovatnoća da se oni koji se sada vakcinišu zaraze gripom pre nego što počne zaštitni efekat vakcine.

Zato sada treba preduzimati druge mere prevencije:

1. Izbegavajte kontakt s bolesnima

U zatvorenim prostorijama infekcija se veoma brzo širi. Treba izbegavati gužve i masovna okupljanja. Pri kašljanju i kijanju nos i usta treba pokriti maramicom, koju je neophodno baciti odmah posle upotrebe.

2. Pranje ruku

Skoro 80 odsto svih infekcija prenosi se putem kontakta, kijanjem ili dodirom površine na koju je neko kinuo, posle čega dodirujemo naš nos, oči ili usta. Zato je važno da se pojača higijena, pre svega ruku.

3. Vitamini i minerali

Najvažniji je unos vitamina iz svežeg povrća i povrća, a naročito vitamina C iz limuna i drugog citrusnog voća, banana, jabuka ili brusnica. Od minerala, za prevenciju gripa najvažniji je cink.

4. San

Od sedam do devet sati sna dovoljno je da telo obavi sve procese koji su potrebni da bi se efikasno odbranilo od potencijalne infekcije.

5. Vežbanje

Redovna fizička aktivnost povećava i aktivnost belih krvnih zrnaca koja su zadužena za sprečavanje napada virusa, a ako se upražnjava u prirodi, efekat je još bolji. To ne podrazumeva neki veliki napor, naprotiv, dovoljno je i umereno brzo hodanje najmanje 20 minuta dnevno.

6. Čajevi

Organizmu je uvek, a posebno u sezoni infekcija, potrebno dovoljno tečnosti, prvenstveno obične vode i nezaslađenih čajeva. Stručnjaci preporučuju zeleni, ehinacea ili čaj od šipurka.

Izvor: Novosti.rs